Tomáš Požár: Bez nezdolného úsilí to nepůjde

Bilancující rozhovor se sportovním ředitelem Tomášem Požárem.

Tomáš Požár: Bez nezdolného úsilí to nepůjde

S blížícím se koncem roku přichází i čas na hodnocení a bilancování. Virtuální Ďolíček proto přináší rozhovor se sportovním ředitelem klubu Tomášem Požárem.

Minulá sezona zakončená záchranou v posledním domácím utkání se dá považovat za povedenou? Úkol se přeci splnil.
Záchrana první ligy v minulé sezoně byla hlavním sportovním klubovým cílem, nikoli jediným. Bohemce dala čas a snad i větší šanci řešit a vyřešit všechna úskalí, se kterými se pere. Cítím obrovskou zodpovědnost. Ať už cesta za postupem či záchranou, v obou případech značila především nepostradatelnou lepší pozici pro budoucnost klubu. Z hlediska zázemí, infrastruktury, hráčských investic, týmového rozpočtu a podobně. Pro nás konfrontace v Synot lize znamená víc než náročné prostředí. Bez Dariusze Jakubowicze (předsedy představenstva klubu, pozn. red.) a nezdolného úsilí a osobního přínosu mých kolegů na všech úsecích a úrovních v klubu, by Bohemka tyto každodenní výzvy nezvládala.

Co vše proběhlo při letní pauze? Muselo dojít nejenom k obměně kádru, ale i realizačního týmu, bylo to o to složitější?
Výměna trenéra a realizačního týmu je v pracovních sportovních procesech klubu zásadním rozhodnutím. Trenér by měl být vzdělaná vůdčí osobnost, stratég, psycholog, profesně i lidsky dostatečně zkušený, měl by znát dovednost vnitřní klubové komunikace i komunikace s fanoušky a médii, v Bohemce navíc musí rychle navnímat specifika a potřeby klubu. Roman Pivarník dokázal, že všechny tyto dílčí atributy trenérského řemesla ovládá. Časté změny na úrovni hráčského kádru nejsou cíleným záměrem. Naším úkolem je vysokou fluktuaci hráčů stabilizovat. Bohužel, zatím jsme si nedokázali vytvořit vhodné prostředí. V létě jsme se zaměřili především na zvýšení konkurence a alternací ofenzivních pozic. Matúš Mikuš, Jhon Mosquera i Elvis Bratanovič ukázali potenciál i výkonnostní nevyrovnanost, což je zcela běžný jev, který může souviset s adaptací. Pokud vydrží být na sebe nároční, pak v jarní části soutěže budou podávat vyrovnanější výkony.

Začátek podzimu se vyvíjel velmi slibně, možná i proto je nyní zisk sedmnácti bodů málo. Vnímáte to podobně?
Vypozoroval jsem společné zklamání a souhlasím, že pramení především z vědomí komfortního bodového zisku v průběhu soutěže. Posledních šest kol jsme výsledkově nezvládli a vrátili se do situace, ve které jsme být nechtěli. Na jaře hrajeme o záchranu, jestli k této aktuální situaci v klubu přistoupíme jinak, tak to nezvládneme.

V Bohemce není úplně jednoduché vyhledávat posily. I přesto se ale podařilo získat před sezonou Krcha, Mikuše, Šírla a navíc i dotáhnout povedená hostování Bratanoviče, Engelmanna, Musquery, Pauscheka a Švengera…
Znovu opakuji, že příchody a odchody hráčů jsou ve vyšší četnosti a kratší periodě, než bychom si přáli, ale konkurenční prostředí nás nutí být ve vlastní síle, na kterou zatím postrádáme celkovou připravenost. Tento fakt je také důvodem potřeby dopomáhat si hostujícími hráči.

V zimě navíc končí smlouva jen Erichu Brabcovi, tudíž kádr zůstane pohromadě…
Nejprve k Erichovi - odvedl tady skvělou práci. Nikdy jsem nezalitoval svého rozhodnutí Ericha angažovat, společně jsme se zachránili. Jsem si jistý, že byl jedním z hlavních strůjců zmiňované záchrany. Například v loňské sezoně v klíčovém zápase s Plzní byl neuvěřitelný a jeho výkon byl na hraně sebeobětování. Nyní k současnému týmu. Udělal jsem vše pro to, abychom tento tým přes zimu udrželi pohromadě a doplnili pouze na pozicích, kde cítíme nezbytnou nutnost a zároveň respektovali nastavenou hráčskou dostupnost. Předpokládám ovšem, že pohyb v hráčském kádru ještě nastane.

Navíc se dokázala smlouva prodloužit Šírlovi, Bartkovi a Csehovi…
To v podstatě potvrzuje předešlou odpověď. S Radkem a Martinem jsme se domluvili na ročním prodloužení jejich smlouvy, ta tedy nyní vyprší až v prosinci 2015. David má nyní smlouvu na dva roky, tedy až do konce roku 2016. Zároveň jsme se domluvili na dvouletém prodloužení smlouvy s Lukášem Budínským, kterému ta stará končila v létě. Na jaře bude společně s Janem Růžičkou nadále hostovat v Karviné.

Hledáme hráče především z ciziny, nebo i z české ligy?
Výběr hráčů do Bohemky souvisí především se zmíněnou dostupností a hráčskou typologií. Český přestupní řád obsahuje povinnost hráčských přestupních tabulkových hodnot. I hráč, kterému končí profesionální kontrakt v rámci území České republiky, podléhá přestupní částce. Je to jeden z důvodů, proč se snažíme získat partnery i v jiných destinacích. Takže ano, na základě obou aspektů hledáme možnosti českých i zahraničních zdrojů.

Na soustředění na konci ledna odjede již kompletní kádr, nebo je možné, že poté ještě někdo přijde?
Optimální varianta znamená pracovat již v tomto období s připraveným týmem na jarní soutěž, ale nevylučuji ve výjimečném případě i jiný scénář.

Po konci podzimní části proběhly v Ďolíčku tradiční Vánoce s Klokanem, byl jste na akci s celou svoji rodinou?
Samozřejmě, chodíme velmi rádi. Děti se vždy těší a já jsem šťastný, že můžeme být spolu. Pro naši rodinu jsou to vzácné chvíle.

Co byste popřál fanouškům do nového roku?
Každému fanouškovi Bohemky bych velmi přál, aby se nemusel zabývat tématy typu konkurz, konkurzní správce, soudy, trestní oznámení, rozsudek, přízeň, či nepřízeň radnice, nebo nejistota stadionu, ale aby si mohl užívat fotbalu v příjemném prostředí plného strhujících fotbalových bitev a bez strachu, že přijde o stadion, který miluje…