V derby zachránil bod Mikuš

Klokani využili více jak půlhodinovou přesilovku až ke konci utkání.

V derby zachránil bod Mikuš

Hráči Bohemians po krušné reprezentační pauze pendlovali mezi marodkou a tréninkovým procesem stejně často, jako živnostník na finančním úřadě 31. března. Navíc schytali výprask v Jihlavě (0:4). Proto trenér uvítal, že mohl nasadit do sestavy uzdravené Škerleho a Šírla, naopak nemohl počítat s Jarolímem a Lietavou. K těmto zraněným hráčům se přidal Zoran Gajič, jehož červená karta v minulém ligovém utkání vyřadila ze hry.

Vršovické derby začalo zostra. Tvrdé souboje, elektrizující atmosféra a očekávání na obou stranách. Navíc soupeře dělily pouhé dva body. Každý si tedy uvědomoval důležitost zápasu.

Jako první zahrozili Klokani. Rada táhl míč před ustupující obrannou čtyřkou, ale nikdo ze spoluhráčů se mu pořádně neutrhl, tak prostě vypálil. Berkovec ukázal nesmělý zákrok, když střelu neodhadl a jen taktak v pádu zastavil míč nohou.

Pak se ale prosazovali spíše Slávisté. Dlouhý míč šel do ofsajdu na Vukadinoviče, ale díky prodloužení hráčem Bohemky pravděpodobně rozhodčí usoudil, že je vše v pořádku a slávistické křídlo tak mohlo postupovat na Zlámala. Ten včas zmenšil úhel a skvělým zákrokem Klokany zachránil.

Ani ne za minutu se souboj Vukadinovič – Zlámal opakoval a opět jako vítěz vyšel brankář Bohemky. Tentokrát měl situaci jednodušší, záložník postupoval trochu z úhlu a vystřelil z větší vzdálenosti.

Do třetice již domácí slavili. Jindřišek se pokusil po závaru v malém vápně odkopnout míč, ale trefil Baéze, jenž míč poslal za brankovou lajnu. Naštěstí si vypomohl rukou, a tak mu branka nebyla uznána.

Klokani odpověděli vzápětí. Rohový kop na zadní tyči hlavou poslal na branku Bartek, ale Berkovec skvěle zasáhl a míč vytáhl.

Gólový účet mohl otevřít ve 36. minutě Rada, když na něj Moravec prostrčil mezi protihráči míč. Šikovný středopolař se ocitl uprostřed velkého vápna sám. Škoda, že dal spíše důraz na razanci než techniku, dělovku do středu branky Berkovec vyrazil.

Těsně před poločasem mohl ztrestat Klokany Škoda. Naskočil si na centr, dobře zamířil, ale jeho hlavičku bravurním zákrokem chytil Zlámal.

Vstup do druhé půle se povedl aktivnější Slavii. Vukadinovič dostal třetí příležitost proti Zlámalovi a tu využil jako zkušený mazák. O míč přišel na polovině hřiště Jindřišek, dlouhý pas si pak našel právě rychlonohého záložníka a ten dloubáčkem překonal vyběhnuvšího Zlámala.

Domácí fanoušci byli v transu a možná by se dočkali další branky, kdyby nepřišel zkrat srbského hrdiny. Zezadu úplně zbytečně sekl po Radovi, jenž unikal ze souboje a předčasně se poroučel do sprchy.

Více než půl hodiny měli Klokani na to, aby udělali něco s nepříznivým stavem. A skóre se mohlo měnit již po pěti minutách. To se dostal Rada k hlavičce ve vápně, jejíž směr však zastavila ruka Deliho. Hlavní rozhodčí Příhoda však pokutový kop neodpískal.

Bohemka tak dále obléhala branku domácích, ale narážela na skvěle vyskládanou defenzivu Slavie. Když už se jí podařilo ohrozit Berkovce, tak to bylo povětšinou centrem ze strany. V tomto se především činil Šírl, který posílal jeden kvalitní míč za druhým.

V 76. minutě mohl po jednom takovémto centru vsítit branku Šmíd, ale zcela osamocen hlavičkoval pouze do země, která pokus zpomalila. Pak již nebyl větší problém pro Berkovce tuto šanci zneškodnit.

Marnost proti deseti protrhl na konci zápasu Mikuš. Radovo zakončení zastavil faul vzdálený na místě jen nějakých 20 metrů od branky. V tu chvíli si i Mikuš možná vzpomněl na pozitivní emoce, které fanoušci vyslali při vyprovázení hráčů ze stadionu, a skvělou střelou ze standardní situace zatočil míč po pravé straně plachtícího Berkovce.

Ve vyhroceném derby tak brala bod obě mužstva. Klokani odvedli bojovný výkon, ve kterém může pouze mrzet, že z půlhodinové přesilovky nedokázali vytěžit více.