Klokani skolili mistra

Bratanovič vsítil hattrick a zařídil výhru.

Klokani skolili mistra

Neskutečný rock'n'roll byl k vidění v Ďolíčku. Elvis Bratanovič, slovinský útočník, proti nejlepšímu celku soutěže dosáhl senzačního hattricku a postaral se o teprve druhou porážku Plzně v jarní části soutěže.

Viktoria se dostavila na dnešní utkání v pozměněné sestavě. Chyběla takřka celá základní obranná řada, Hubník zůstal doma, pouze na lavičku usedli Procházka s Limberským. Bohemka naopak znovu zařadila do základu Škerleho a Bratanoviče, z prostoru pro střídání utkání sledovali Gajič s Mosquerou.

Bohemians s nadějí na teoretické páté místo a postup do evropských pohárů hráli od začátku uvolněně a s velkým nasazením. To prezentoval hned ve dvanácté minutě Bratanovič, jemuž šanci na poslední chvíli zmařil skokem pod nohy Kozáčik. Poté Klokani přežili v sedmnácté minutě Petrželův náběh díky zákroku Zlámala a mohl znovu úřadovat Bratanovič. 

Nejprve se pouze v sedmadvacáté minutě zastřeloval, když šajtlí provětral boční síť, za chvíli se ale už mohl radovat. Na světelné tabuli svítila číslovka třicetdevět a Bohemka šla poprvé v zápase do vedení. Mikuš prodlužoval Bratanovičovi míč do náběhu a forvard Klokanů mířil vstříc bráně tísněn jedním obráncem. Zdálo se, že celá situace vyzní do ztracena, když se Elvis s balónem zastavil. Poté ale následovala fotbalová lahůdka, kdy hráč s dvanáctkou na zádech zvolil přelobování brankáře ve stylu Karla Poborského, což se mu zdařilo, a mohl tak běžet k ostatním spoluhráčům s prvním zářezem v dnešním mači. 

Neuběhly ani dvě minuty a byl tu znovu ofenzivní karneval v podání Bohemians. Bartek vybojoval balón po přetaženém centru u rohového praporku, poslal ho do skrumáže před bránou, z níž se kulatý nesmysl poroučel napochodovat přímo proti noze hrdinovi dnešního dne. Bratanovič utaženou střelou na zadní tyč nedal gólmanovi Plzně šanci a poslal Bohemku do dvoubrankového vedení. 

Další gól přišel vzápětí, Viktorka se nadechla k obratu a šla dopředu. Dlouhý nákop sklepl hlavou Pilař před bránu na neobsazeného Mahmutoviče, jenž neměl sebemenší problém zakončit a snížit. Do konce poločasu Klokani už jen přežili další nápor Plzně a šli do kabin s jednogólovým vedením v zádech.

Festival ofenzivních šancí pokračoval i po přestávce. Nevýrazného Hořavu nahradil Hrošovský a Plzeň se hnala zvrátit nepříznivý stav ve svůj prospěch. Nejprve Petržela nemířil přesně, aby ho následně mohl napodobit i Pilař, který orazítkoval břevno. Třináct minut po přestávce znovu Pilař pouze provětral rukavice Zlámala, byla tedy na řadě Bohemka, aby začala hrozit z protiútoků. Zprvu Mikuš oklamal ofsajdovou past a řítil se sám na Kozáčika, bohužel však bránu těsně minul. Z následného kontru Plzně nic nevzešlo, když Klokani přežili další šanci Pilaře. Pod svou správu tak mohl vzít utkání znovu Bratanovič. 

Běžela čtyřiašedesátá minuta. Mikuš vybojoval míč na pravé straně, poslal ho křížem přes celé vápno, kde byl úplně sám slovinský kanonýr, a ten neměl problém míč zasunout za bezmocného Kozáčika.

Po této brance Plzeň oživila hru dvojím střídáním a poslala do hry Procházku s Holendou, což se nakonec vyplatilo. Holenda vybojoval rohový kop a po Kovaříkově centru se prosadil hlavou nejmenší hráč Viktorie Pilař, který znovu stáhl náskok Bohemky na jednu branku. 

Klokani chtěli vedení udržet a za ovací tribun trenér stáhl hrdinu dne Bratanoviče, kterého nahradil Lietava. A právě čerstvý hráč na hřišti si pohrál s napadajícími záložníky soupeře a vyslal do úniku Mikuše. Ten padl ve vápně po souboji s obráncem, penalta se však nepískala. Když Bohemka následně přežila finální, avšak bezzubý, nápor Plzně, mohlo se ve Vršovicích slavit. V samostatné české lize na půdě Bohemians zvítězila plzeňská Viktorka pouze jednou a ani dnes nepříjemnou statistiku nenapravila.