Film Finále oslavuje fotbalové hrdiny z Bělehradu

Největší film o fotbale natočený v českých a slovenských dějinách.

Film Finále oslavuje fotbalové hrdiny z Bělehradu

Přesně před čtyřiceti lety se Československo stalo mistrem Evropy ve fotbale. Mistři z Bělehradu 1976 byli hrdiny dětských snů a jejich vítězství byla velká sláva pro celý národ. Nový film nazvaný jednoduše Finále vypráví právě o triumfu, jak „ondrušovci” porazili všechny ostatní hvězdné týmy z celé Evropy, a nejen o tom. Zajímavý, divácky přitažlivý a autentický film Finále má v českých kinech premiéru 8. listopadu.

Diváci se mimo jiné dozví jak tehdejší hrdinové ve stínu blednoucích vzpomínek a slávy žijí dnes jako obyčejní muži. Finále nabídne i srovnání s dnešními hrdiny, slovenskými reprezentanty, kteří letos postoupili na fotbalové mistrovství. Na plátně se objeví vzájemná, možná trochu nemilosrdná konfrontace způsobu života a myšlení tehdy a dnes.

Dobiaš s Panenkou k filmu Finále
Dobiaš s Panenkou k filmu Finále
Finále je film o fotbale, fotbalistech a hlavně o jejich osudech. Někteří z nich se cítí poškození, jiní s úsměvem vzpomínají na svoje mládí. Jejich dnešní následovníci pak možná ne úplně všemu porozumí, protože žijí v úplně jiném světě.

Film je svižným sestřihem historických záběrů, současných rozhovorů s tehdějšími fotbalovými bohy a záběrů ze zákulisí života dnešní generace fotbalistů, z jejich luxusního světa až na hranici našeho chápání.

V kinech po celém Česku budou film doprovázet speciální projekce, autogramiády a soutěže o nejrůznější ceny. Velká premiéra se chystá v multikinech Premiere Cinemas v pražské Hostivaři, v Teplicích i Olomouci, kde se bude konat autogramiáda Antonína Panenky a Karola Dobiaše. Nadstandardní program ale nabídnou i kina v menším městech. Aktuální seznam kin je divákům k dispozici na stránkách distributora www.pannonia-entertainment.cz.