Jiří Sloup nás navždy opustil

Dnes ráno zemřela klubová legenda.

Jiří Sloup nás navždy opustil

Po dlouhé a vážné nemoci nás ve středu ráno navždy opustil Jiří Sloup. Člen mistrovské sestavy z roku 1982/83, legenda Bohemians a člen klubové Síně slávy. Zarputilý Abbé Faria, neohrožený bojovník, výjimečný hráč, čahoun, důrazný fotbalista, který neuhnul ze žádného souboje. To vše sedí na bývalého reprezentanta Jiřího Sloupa. Fanoušci Bohemians na něj nikdy nezapomenou, jednalo se o důrazného středopolaře z mistrovského týmu.

Sloup přišel do Bohemky, když mu bylo 29 let, před jarem roku 1981 z Plzně, kde původně kopal divizi a během tří let v zelenobílém dresu to dotáhl až do československé reprezentace. Za ní odehrál celkem 8 zápasů a vstřelil jednu branku, když se prosadil proti legendárnímu brankáři Dinu Zoffovi. Klokanům přirostl k srdci, jednalo se o univerzálního hráče. "Jeho čapímu běhu se nejdřív fanoušci smáli. Záložník Jiří Sloup si ale vršovický Ďolíček velmi rychle získal. Trenér Tomáš Pospíchal si pro svého bývalého svěřence osobně dojel do Plzně a vršovickému publiku představil berana, který dokázal znechutit fotbal mladému Marco van Bastenovi, také ale ohromil milánské San Siro a stal se jedním z hlavních hrdinů úžasného zelenobílého podzimu 1982," píše se v rozhovoru na stránkách kenguru.cz, kde mimo jiné vzpomíná i na to, jak roztrhl čelo Van Bastenovi.

Mimo hřiště byl ovšem úplně klidný člověk, hodný a v tehdejším mužstvu oblíbený. V Ďolíčku hrál tři a půl roku do léta 1985 a odehrál 77 ligových utkání a vstřelil dvacet branek. Záloha Chaloupka - Zelenský - Sloup byla pojmem a takhle šla i do reprezentace! V nejvyšší soutěži odehrál dohromady 231 utkání a vstřelil 48 gólů. Důrazný bojovník prohrál svoji poslední bitvu ve středu 20. prosince 2017.

Klub Bohemians Praha 1905 vyjadřuje upřímnou soustrast všem pozůstalým. Čest jeho památce!