Harant: Máme radost z růstu některých hráčů

Šéftrenér dorosteneckých kategorich Jakub Harant hodnotí podzimní část sezony.

Harant: Máme radost z růstu některých hráčů

Dorostenci za sebou mají nepříliš povedený podzim. Kategorie U19 má na svém kontě pouze čtyři výhry a přezimuje na sestupové 16. příčce. V průběhu podzimní části došlo ke změně hlavního trenéra právě u nejstarší dorostenecké kategorie. Trenéra Daniela Korda vystřídal na pozici šéftrenér Jakub Harant, kterýpro klubový web zhodnotil celý podzim pro obě kategorie U19 a U18.

Kde vidíš příčiny, že se U19 příliš nedařilo? Na začátku sezony zaznamenali kluci tři výhry v řadě, čtvrtá přišla až v posledním kole.
Čtyři výhry za podzim jsou opravdu málo. Příčin můžeme najít celou řadu. Asi nejvíce nás trápila slabá koncovka a lacině obdržené branky.

Je Bohemka tedy v roli týmu hrající o záchranu? A kolik klubů vůbec sestupuje?
Ano, podzimní výsledky nás jednoznačně odsoudily k boji o záchranu. A s pravidly je to letos kruté, sestupují 4 týmy a to přímo, bez baráže.

Jak vnímáš skončenou podzimní část sezony?
Vzhledem k tomu, že U19 je na mládeži jedinou kategorií, kde jsme nuceni koukat především na výsledky zápasů a postavení v tabulce, musím hodnotit podzimní část jako neúspěšnou. Bodů jsme měli získat určitě více a mít tak pro jarní část lepší výchozí pozici. Na druhou stranu, můžeme mít radost z výkonnostního růstu některých hráčů, zejména ročníku 2000, z jejich dobré adaptace v U19 a zároveň i z adaptace v celostátní soutěži.

Proč jste se rozhodli ke změně na postu hlavního trenéra u kategorie U19 a jaké plány máte na jaro?
K výměně trenéra jsme se rozhodli zejména z důvodu, abychom týmu dali po nepříznivých výsledcích nový impulz. I přes toto řešení, má Dan Korda u nás na mládeži velký respekt za svou více než tříletou práci především s ročníkem 1999.

Kde vidíš silné stránky kádru a kde ty slabé?
Kluci mají chuť pracovat, mají fotbalovou kreativitu a naší silnou stránku je určitě i šíře kádru. Mezi slabé stránky bych zařadil fyzickou kondici, organizaci hry a produktivitu.

Co očekáváš od jarní části sezony?
Očekávám, že společně s hráči v zimě zapracujeme na slabinách a utvoříme silný tým, nejen po fotbalové stránce, který udělá maximum pro záchranu v soutěži.

Jak probíhal podzim u kategorie U18?
O poznání klidněji než v U19. Teď vážněji… Myslím, že kluci v U18 často v zápasech překonávali sami sebe a předváděli lepší výkony, zejména proti papírově silnějším a starším týmům, než jsme kdokoli v klubu mohli čekat. Ale jak už to bývá, došlo i k výrazně slabším výkonům a zápasům. Vyhodnocení nás, trenérů, je takové, že drtivá většina věcí byla „o hlavě“. Pokud byli kluci nastavení správně, přišel dobrý výkon a výsledek. A samozřejmě to fungovalo i obráceně…

Jsou týmy čistě rozdělené podle věku? Nebo na základě čeho se jeden tým na začátku sezony rozdělil na kategorie U19 a U18?
Tým U19 tvoří hráči ročníku 1999 plus několik momentálně výkonnostně výraznějších hráčů ročníku 2000. Mužstvo U18 je tvořené pouze z hráčů ročníku 2000 s minimálním doplněním z U17.

Jaké jsou vyhlídky pro náš tým U18 v soutěži?
V týmu U18 budou i dále bojovat kluci o místo v U19, ať už ho v případě dobrého přístupu a výkonů získají v zimě nebo na jaře nebo až v příští sezóně. To kluci moc dobře vědí a měli by tak k tréninkovému procesu přistupovat.

Jaké máš plány ty a jaké jsou plány s dorosteneckými týmy na jaro?
Myslím, že složením a nastavením trenérů je již mládež na „jedné vlně“. Všichni vědí, jaké máme cíle, jak chceme pracovat, trénovat. Rád bych, abychom se v tom neustále utvrzovali a tréninkový proces neustále zlepšovali. I přes horší podmínky, než mají jiné ligové kluby, si myslím, že dobrou prací a tréninkem s přispěním a pochopením rodičů kluků v mládeži, jsme schopni pravidelně vychovávat hráče pro náš A tým. Nemůžeme si ale myslet, že nám budou rovnou z nejstaršího dorostu mířit každý rok hráči do ligy. To zvládne málokdo. Je potřeba s hráči i po výstupu z dorostu dále kvalitně trénovat a pracovat.

Výsledky kategorie U19 ZDE | Tabulka kategorie U19 ZDE
Výsledky kategorie U18 ZDE | Tabulka kategorie U18 ZDE