Vyjádření Ing. Dariusze Jakubowicze

Předseda představenstva a generální partner v jedné osobě reaguje na dění posledních měsíců.

Vyjádření Ing. Dariusze Jakubowicze

Přečtěte si vyjádření předsedy představenstva Bohemians Praha 1905, a.s. a zároveň generálního partnera klubu Ing. Dariusze Jakubowicze k dění okolo Bohemky v posledních měsících.

"Pohár mé trpělivosti v neděli přetekl. Od prvního okamžiku, kdy jsem jako sponzor vstoupil do Bohemky, jsem byl terčem osobních útoků lidí, kteří si přáli konec klubu a někteří měli své vysněné developerské projekty. Nátlak, kterému čelila rodina a někteří další činovníci klubu, byl strašný. Návštěv na policii a šikanózních trestních oznámení bylo tolik, že si to už ani nepamatuji. Musel jsem absolvovat obrovské množství jednání, kde bylo mně a mé rodině vyhrožováno, ale nikdy to nebyli fanoušci klubu. Jedinou výjimku tvořilo období našeho působení v Edenu, kde jsem to chápal. Totiž nikdo, kdo neznal v té době všechny souvislosti, nemohl pochopit, o co tu běželo. A z dnešního pohledu nám to pomohlo i s trochou štěstí k přežití klubu i zachování Ďolíčku.

Nyní jsem již několik měsíců nucen sledovat a poslouchat útoky na naši rodinu a osobní urážky z řad našich fanoušků. Když jsme projevili žádost o vysvětlení, bylo nám vždy řečeno, že se s námi nikdo ze zúčastněných nechce a nebude setkávat. Nechápu to.

Při nedělním utkání ale již přetekl pohár mé trpělivosti. Před zápasem jsme oslovili pořadatelskou službu, aby zkonzultovala se skupinou fanoušků přemístění transparentu proti naší rodině. Ano, přemístění. Kamkoliv do stran, mimo střed hřiště. Žádné odstranění. Důvodem je, že tento počin jejich nenávisti se velmi negativně odráží na celkové atmosféře v klubu i mimo něj. To samé proběhlo i ve chvíli, kdy se začal transparent věšet na plot. Po neúspěšné domluvě byla povolána pořadatelská služba, aby transparent zakryla. Při pokusu o zakrytí se strhla pod sektorem mela, která vedla až k odstranění transparentu. Co následovalo poté, je ale pro mě zcela nepochopitelné. Někteří z této zmiňované skupiny za účelem získání transparentu zpět vyhrožovali klubu vtrhnutím na hřiště, což by vedlo k přerušení a kontumaci utkání. Proto pořadatelská služba přistoupila k navrácení transparentu, aby se hráči na hřišti mohli porvat o tak potřebné ligové body.

Pokud nám jde všem o stejnou věc, což je klub a jeho úspěch, tak tato reakce mi od této skupiny rozhodně nepřijde jako něco, co klubu pomáhá. Pokuta v řádu statisíců, potenciální odečet bodů a zřejmě s tím spojený pád do druhé ligy. Já mám jasno, tohle již rozhodně nemá nic společného s podporou klubu.

A klub se proti tomu bude bránit. Nemůžeme dopustit jakékoliv ohrožení klubu. Vyzývám zmíněnou skupinu k jednání. Tolerovali jsme to, že si část z nich nikdy nekupovala vstupenky na žádná domácí utkání. Byli vpouštěni na stadion i v době, kdy byl uzavřen, aby mohli připravovat vlastní prezentaci, podporovali jsme je materiálně a nechali si krátit tržby ve fanshopu tím, že jsme tolerovali jejich vlastní prodej suvenýrů přímo na stadionu. Z těchto jejich příjmů jsou však realizovány útoky proti naší rodině. Jejich dopad do ekonomiky klubu, a to nepočítám udělené pokuty v posledních letech, je ztráta v řádu mnoha statisíců. I před tím jsme ale přivírali oči, protože fanoušci k Bohemce neodmyslitelně patří a do včerejška jsem si byl stále jist, že se o fanoušky klubu jedná. Nedělním odhodláním k přerušení utkání mě ale přesvědčili, že se v tomto případě o fanoušky nejedná.

Ano, každý má právo vyjadřovat svůj názor, ale když už něco takového dělá, musí také dokázat vysvětlit proč. A to se celé ty měsíce neděje. Každý, kdo si teď čte toto mé prohlášení a v posledním půlroce se přidal k prezentaci názoru zmiňované skupiny, ať se zamyslí a položí si otázku „Proč to dělám, vím to?“. Je to snad nespokojenost s předváděnou hrou? Výsledky? Nebo stav klubu? Nekompetentnost? Dluhy, které nejsou? Nebo prostě jen vztah „otec – syn“?

Situace se dá vyřešit, ale k tomu jsou potřeba obě strany. Já jsem ochoten řešit a jednat, zmiňovaná skupina bohužel ne, i když jim bylo setkání se mnou několikrát nabídnuto.

Nabízím, že odejdeme z klubu, pokud je to přání fanoušků. Přestaneme financovat klub, ale jsem zvědavý, zda tato skupina přijde a každý měsíc dorovná mezeru v rozpočtu a těch potřebných několik milionů dodá. Do klubu jsme za posledních 15 let, buď jako sponzoři, nebo akcionáři, vložili jako rodina prostředky ve výši přesahující 200 milionů korun. A věřte, že to je částka v rodinném rozpočtu znatelná. Jakubowiczovi nejsou miliardáři, jak si mnozí myslí. Peníze jsme do Bohemky vložili, protože ji milujeme, chtěli ji zachránit a vytvořit z ní standardní prvoligový klub. Nikdy nám Bohemka nevydělala ani korunu. Jsem i zvědavý, kolik z nich bude Bohemce věnovat tolik času jako já. Bez nároku na honorář, v případě syna symbolický. Ve svých soukromých autech a v množství hodin, které si možná tito lidé ani neumí představit. A to je před námi možná modernizace stadionu. Pokud něco prospěje klubu, tak to rozhodně není odchod akcionářů a jejich zástupců v managementu. To by si měla tato skupina před dalším konáním důkladně rozmyslet.

Jak jsem již psal výše, jsem připraven se kdykoliv sejít a dozvědět se, v čem je problém. Protože řvát „Jakubowiczi táhni“ a nedokázat říct ani proč a co bude dál, já nedokážu pochopit."