Kluci mají větší zodpovědnost

Vyzpovídali jsme trenéry Brejchu a Bartka.

Kluci mají větší zodpovědnost

V prvním díle naší minisérie rozhovorů jsme se podívali za trenérem těch nejmenších Davidem Bartkem a také trenérem U13 Jiřím Brejchou. Postupně přineseme v rámci článků i názory a rozhovory hráčů dalších kategorií.

Trenér Jiří Brejcha začal z jiného hlediska, než toho fotbalového: “Možná si všichni uvědomíme, že zdraví není samozřejmostí. Rozhodnutí o přerušení sezony vzešlo nečekaně. A ze dne na den jsme se s tou událostí museli vypořádat. Na situaci je třeba ale vidět i mnoho pozitivního. Je náročná už tím, že je pro všechny z nás v Evropě nová. Když jde o zdraví, tak by mělo jít vše ostatní stranou. Bohužel ji někteří nezvládají z hlediska discipliny a dodržování opatření. Ale vidět jsou i pozitiva, a tak věřím, že to nakonec zvládneme.“

“Toto je situace na kterou nikdo nebyl připravený a nepočítal s ní. Člověk momentální dění postupně vstřebává. Je to především celosvětová tragédie, která bude mít dlouhodobé následky. Uvidíme, jak se to ještě bude vyvíjet“, dodal David Bartek, který je od této sezony trenérem nejmenších Klokanů.

Aktuální dění a opatření jsou negativní pro samotné hráče, kteří přišli o každodenní kontakt s kamarády a spoluhráči, i přesto se věnují doma v rámci možností individuální přípravě na další sezonu. Se spoluhráči jsou ve spojení díky sociálním sítím.

“Většinou si každý den s někým ze spoluhráčů píši nebo volám. A fotbal? Dostali jsme individuální plány, které obsahují posilování, běhání a strečink. Obden běhám a v den běhání mám kratší posilování, což je buď kondiční posilování nebo cviky z videa. Každý den máme samozřejmě i strečink. Po tréninku pošlu přes mobil trenérovi data z chytrých hodinek, která s ním pak konzultuji,” nastínil svůj denní program Miroslav Chramosta, hráč U13.

Trenéři volí ke komunikaci především skupiny na sociálních sítích, ale i tak je samozřejmě komunikace mnohem složitější. “Byli jsme téměř v každodenním kontaktu, ale kvůli vládním opatřením muselo dojít ke změně systému na distanční a individuální. Připravit plány, systémy kontroly a komunikace přes moderní technologie – Skype, WhatsApp, Viber a e-mail. Řečeno s nadsázkou, museli jsme se více přiblížit do světa kluků,” okomentoval situaci trenér Brejcha.

David Bartek komunikuje především s rodiči: “Trénuji ty nejmenší kluky, takže v kontaktu jsem hlavně s rodiči, kterým jsem napsal, co by kluci měli doma dělat. Chystám se jim ještě natočit video, aby podle toho doma mohli trénovat.”

Současná situace má také mnoho pozitiv. Každý můžeme individuálně pracovat na tom, co cítíme, že potřebuje vylepšit. Platí to o sportu i škole. Tak k situaci přistoupil hráč mladších žáků Míra.

David Bartek věří, že po tomto nelehkém období si více lidí uvědomí, že zdraví je to nejdůležitější a začnou si vážit maličkostí, které berou jako samozřejmost.

Jiří Brejchana závěr dodává: “Z této situace si můžeme odnést i řadu poznatků z vedení mužstva a komunikace – např. používání moderních technologií. Pro kluky je přínosem, že dostali větší díl odpovědnosti za svou přípravu, každý si píše svůj příběh. Až se potkáme společně, tak uvidíme, jak se kdo s tím popral. Především si přeji, abychom byli zdraví.”