Na Andrově stadionu se zrodila remíza

Bohemka přežila šance domácích a Valeš navíc zneškodnil penaltu.

Na Andrově stadionu se zrodila remíza

Do utkání na Hané vyrukovali Klokani s vynucenými změnami. Před gólmanem Valešem do svého stého ligového utkání nastoupil Křapka, který se zařadil do stoperské dvojice po bok Bederky. Kraje čtyřčlenné defenzivy patřily Köstlovi s Haškem. Kapitánskou pásku navlékl Dostál, jenž se tentokrát objevil na pravém kraji zálohy a na levém poté Beran. Ve středu hřiště Mareček doplnil Petráka s Květem. Do útoku vyslali trenéři forvarda Puškáče.

Oko diváka vzbudila akce Klokanů hned na začátku utkání. Z pravé strany si seběhl do šestnáctky Dostál, našel si přihrávku k penaltovému puntíku, ovšem proti střele zakročil domácí obránce, který ji zablokoval. Na druhé straně zaútočili domácí. Z levé strany centroval Růsek. Stoper Bederka si na přední tyči situaci a pohlídal a hlavou odvrátil balon na rohový kop.

Velkou šanci si vytvořili domácí po deseti minutách hry. Zmrzlý měl míč v moci na levé straně a kousek od střídačky Bohemians poslal do šestnáctky kroucený centr. Valeš ho ve vzduchu prodloužil těsně před Růskem, čímž nedovolil hlavičkovat Růskovi, který už se chystal na zakončení hlavou. Na zadní tyči ovšem zůstal osamocený Daněk, před nímž už zívala odkrytá branka, jenomže mladý záložník si špatně srovnal krok a míč mu prolétl pod kopačkou, což v tu chvíli uchránilo Bohemians od inkasované branky.

Olomouc - Bohemians
Olomouc - Bohemians
O slovo v ofenzivě se přihlásili Zelenobílí. Před šestnáctkou podržel míč Puškáč a roztáhl hru doprava na Dostála. Kapitán Klokanů přízemním centrem oslovil na přední tyči nabíhajícího Marečka. Středopolař si ještě na malém vápně balon zpracovával a zakončit už nedokázal, neboť mu míč utekl do zámezí. Krátce po půlhodině hry se poprvé rozvlnila síť. Zmrzlého centr od rohového praporku defenziva Bohemians odvrátila. Na levém kraji hřiště míč doběhl González, krouceným pasem adresoval balon na Chytila. Forvard Sigmy navázal na své statistiky proti Klokanům a hlavou na zadní tyči rozvinil síť. Radost domácích překazil asistent na pomezí, když okamžitě signalizoval ofsajd skórujícího hráče. Pokračovalo se tedy za bezbrankového skóre. Hrotovému útočníkovi Sigmy ale nelze upřít snahu a chuť v utkání. Domácí získali před zraky trenéra Klusáčka míč na Petrákovi. Do volného prostoru si odskočil právě Chytil, k němuž se rychle balon dostal a rázem měl před sebou letošní střelec dvou gólů do sítě Klokanů volný prostor. Situaci se rozhodl vyřešit individuálně a odhodlal se ke střele z dvaceti metrů. Přízemní pokus proskákal kolem levé tyče mimo a brankář Bohemians mohl zůstat v klidu.

Tentýž hráč Sigmy se postaral i o další nebezpečnou akci. Nejprve se ocitl poblíž rohového praporku a hledal volné spoluhráče. Z nouze nakonec pokračoval sám, dokázal se vymanit ze sevření Klokanů až na hranici velkého vápna. Odtud pálil na zadní tyč, ovšem Valeš střelu nadvakrát zkrotil. Na druhé straně měl míč v moci Beran a z pětadvacetimetrové vzdálenosti se rozhodl vypálit. Střelu k pravé tyči gólman Macík zlikvidoval.

Ještě před odchodem do kabin došlo k významnému momentu. Centr Gonzáleze z pravého rohu velkého vápna spadl na ruku Köstlovi, což neuteklo pozornosti sudího Berky a následoval pokutový kop pro Olomouc. Míč si vzal levý obránce Zmrzlý a snažil se zmást Valeše rozběhem. Zkušený gólman se opít rohlíkem nenechal a fantasticky střelu k levé tyči zlikvidoval a významně se podílel na bezbrankovém prvním poločase.

Druhé dějství začalo malým náporem Sigmy, která z něj ale nic nevytěžila, neboť přihrávka Růska před branku nenašla svého adresáta. Naopak na útočné polovině vystihl Květ rozehrávku Chvátala a postupoval na branku. Pár metrů před šestnáctkou se odhodlal ke střele, která před Macíkem zaplavala, avšak slovenský brankář ji zkrotil. Velké šance byly k vidění na druhé straně hřiště. Jemelka se vydal podpořit ofenzivu, zleva ostrým centrem do šestnáctky našel Růska. Domácí útočník na zadní tyči v souboji s Haškem hlavou trefil břevno. Tím nebezpečí neskončilo, ale Zelelobílí několika obětavými zákroky dorážky olomouckých hráčů zablokovali. Branková konstrukce stála při Klokanech i vzápětí. Prudký centr od rohového praporku se snesl k Benešovi, jehož hlavička skončila na pravé tyčce branky Bohemians.

Olomouc - Bohemians
Olomouc - Bohemians
Dvacet minut před koncem zkusila Olomouc obelstít Klokany signálem. Standardní situaci rozehrál Zahradníček na levé straně hřiště přihrávkou na Daňka do šestnáctky, jenže záložník pálil z penaltového puntíku vysoko nad branku Klokanů a neodčinil neproměněnou šanci z úvodu utkání. V samém závěru ještě Klokani usilovali o vítězství. Květův přetažený centr z poloviny hřiště vrátil Köstl hlavou před branku, kde Petrákovu střelu zablokoval Chytil a úspěšný obranný zákrok si připsal i proti dorážce Koubka. Dorážel ještě Bederka, jenže ani on mezi tři tyče nezamířil, protože jeho pokus obránci ztečovali na roh. Obránce Klokanů se v nastaveném čase ještě postavil k exekuci standardní situace. Nijak se neostýchal a ze střední vzdálenosti pálil přímo na branku. Rána stopera Klokanů letěla jen kousek vedle levé tyče. To byla poslední šance na změnu skóre, a tak se oba týmy rozešly smírně po bezbrankové remíze.

Hodnocení trenéra Luďka Klusáčka: "Bod je pro nás cenný. Olomouc měla značnou převahu, ačkoliv dle statistik vystřelila jen jednou na bránu, což byl pokutový kop. Před naší brankou vznikla řada závarů a nepříjemných situací. V závěru duelu jsme mohli ještě utkání rozhodnout, ale i tak je bod za remízu pro nás velmi cenný."