AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 3:4 (2:0)

O obrovské překvapení se postarali fotbalisté prvoligového nováčka Bohemians Praha, kteří dokázali vybojovat na hřišti
pražské Sparty tři body poté, co obrátili vývoj utkání a zvítězili díky většímu nasazení ve druhém poločase 4:3.

Sparta se do svého soupeře pustila od prvních minut s velkou 
vervou, byť musel trenér Petržela improvizovat na několika
místech v sestavě, ve které chyběli potrestaný Řepka, ale i zranění Horňák s Jarošíkem. Mezi pátou a sedmou minutou vyslal dva nebezpečné centry do soupeřova trestného území Vlastimil Svoboda a nejdříve Gunda a poté Lokvenc nedokázali své příležitosti proměnit. Ještě větší šanci ke skórování měl v 16.minutě Mistr, ale jeho hlavička z bezprostřední blízkosti skončila nad břevnem. Po půlhodině hry poprvé uhodilo. Nejdříve nebyla Lokvencova branka uznána po přecházejícím Frýdkově ofsajdu, ale tentýž hráč se ve 32. minutě poprvé zapsal mezi střelce, když hlavou proměnil ideální centr Zdeňka Svobody z pravé strany. Gólový účet prvního poločasu uzavřel o deset minut později Siegl, který po Frýdkově uvolnění překonal z deseti metrů bezmocného Vojnara. O převaze domácích svědčilo i to, že
jedinou slibnou příležitostí "klokanů" byl nepovedený pokus o střelu z voleje v 25. minutě.

I druhé dějství začala Sparta lépe a zdálo se, že je jen 
otázkou, jakým výsledkem utkání skončí. Obrovskou příležitost na
zvýšení měl ve 48. minutě Gabriel, který prošel nikým neatakován až před Vojnara, jeho pokus o "jesličky" ale skončil nezdarem. Vzápětí však Letná oněměla. Při protiútoku Kuchař zjistil, že Ondruška je příliš z branky a jeho střela z 30 metrů skončila v síti překvapeného domácího brankáře - 2:1. Spartu branka dokonale vyvedla z míry, najednou se na její kopačky začala lepit jedna nepřesnost za druhou a rázem utkání získalo na dramatičnosti. O ještě větší rozruch se opět postaral Kuchař v 68.minutě, kterému naservíroval Novák výtečnou přihrávku poté, co se uvolnil přes velice slabě hrajícího Šedivého - bylo vyrovnáno. Domácí teprve potom pochopili, že musí hodně zabrat a nadějné příležitosti měl opakovaně Mistr. Třináct minut před koncem se tribuny přece jen rozjásaly, ale Sieglovu dorážku Frýdkovy střely posoudil pomezní rozhodčí Ruš správně jako ofsajdovou pozici. Potom Sparta zatlačila hosty do vlastního pokutového území, ale z ojedinělého protiútoku po další chybě děravé obrany přidal Novák třetí branku Bohemians a senzace 4.kola byla na světě. Zoufalost domácích podtrhl pět minut před koncem Krejčík, který prošel individuálně před Ondrušku a zvýšil
na 4:2. O definitivní podobu výsledku se postaral minutu před koncem Lokvenc, který hlavou snížil na na rozdíl jediné branky.

Hlasy trenérů po utkání:
Vladimír Borovička, asistent trenéra Sparty:"Hráče jsme upozorňovali před utkáním i během poločasu, že Bohemians hrají venku lépe než doma, ale bohužel dnešní Sparta nemá takové hráče, kteří by dokázali mužstvo podržet, jako v minulosti Kouba. Po první brance soupeře hráči ztratili hlavu a v závěru zcela propadli panice. Upozorňuji však, že dnešní obranné torzo nemůže nahradit dřívější opory. Spolu s kolegou Petželou však máme čisté svědomí, protože na nedostatek kvalitních defenzívních hráčů jsme upozorňovali již během přípravného období. Totéž platí i o brankářské dvojici, jejíž složení jsem si představoval úplně jinak... Šedivý, který opět zklamal, patří k těm, kteří neunesli přechod do Sparty a nastupují pouze z nutnosti, protože nikoho jiného nemáme k dispozici."

Zdeněk Hloušek (Bohemians):"Nejeli jsme na Spartu v roli 
obětního beránka, přesto jsem o přestávce musel některé své předzápasové pokyny zopakovat. Pomohl nám výtečný Kuchařův gól, ale i potom jsme předváděli líbivé kombinace a vítězství jsme si určitě zasloužili."