Dostál: Každý míč do našeho vápna zavání gólem

Obránce Martin Dostál hodnotí sobotní utkání se Slováckem.

Dostál: Každý míč do našeho vápna zavání gólem

Porážku se Slováckem zhodnotil obránce Martin Dostál. Zkušený krajní bek nemluvil pouze o utkání, ale i problémech v defenzivě, neuznané brance a plánech do reprezentační přestávky.

Po remíze s Mladou Boleslaví přišla v domácím prostředí porážka...
Náš vstup do utkání byl výborný, ovšem nebylo to poprvé, kdy jsme měli začátek výborný. Snaha vyústila ve vedoucí gól. Po soustavnějším tlaku jsme si vynutili pokutový kop po faulu na Dana Krcha. Hned jsem věděl, že jde o penaltu. Na sudího jsme tlačili, aby situaci přezkoumal. V tuto chvíli pochopitelně video oceníme, když nám pomohlo. Vedli jsme, hráli vcelku slušně a měli i další situace, kterým chybělo možná málo, ale nedohráli jsme je, což je škoda. Nakonec si vedení necháme vzít vlastní chybou a dostaneme se psychicky dolů. Hned vzápětí si Slovácko vytvořilo další šanci, kterou ale Hugo výborně zneškodnil. Nicméně tyhle věci nás hrozně sráží.

Ve druhém dějství už hosté zápas otočili...
Je rozdíl jít do kabin s těsným vedením a dobrým pocitem z předvedeného výkonu, nebo za remízového stavu a cítit, že nám zase něco ujíždí. Druhý poločas jsme začali vcelku obstojně, ale inkasovali. Gól naštěstí neplatil, ovšem mělo nás to varovat, což se nestalo. Každý centr do šestnáctky nám smrdí nebezpečím, což je velký problém. Ačkoliv jsme se nějakým způsobem tlačili za vyrovnáním, tak Slovácko si své vedení dobře odbránilo a my už nic s výsledkem neudělali. Znovu jsme ztratili body v domácím prostředí a pohled na postavení v tabulce zůstává hrozivý.

Co s hráčem udělá, když dostane gól ze situace, která ani není šancí?
Bohužel si divák může odpovědět sám, protože je to na nás vidět už několikátý zápas. Takový gól nepadl do naší sítě poprvé. Tyhle chyby prostě dělat nemůžeme. Je to náš obrovský problém. Potřebujeme zápasy vyhrávat i nejtěsnějším možným výsledkem a ne se honit za střílením dalších gólů, protože hasíme nějaké předchozí chyby.

Slovácko nastoupilo v tříobráncovém rozestavení. Překvapilo vás to?
Věděli jsme, že v zápase s Pardubicemi si to na nějaký časový úsek zkusili. Teď se jednalo o něco mezi těmi dvěma systémy. Trochu podobně, jako když jsme my toto rozestavení hráli s Jhonem Mosquerou, jenž měl roli takového falešného křídla. Nevracel se do té pozice beka, či halfbeka. Byli jsme nachystáni na vysoko postavené krajní obránce Slovácka a dlouhé nákopy stoperů. Ztrestaly nás individuální chyby, na něž se člověk připravit nemůže.

Jak jsi viděl neuznanou branku? Věděl jsi hned, že jde o ofsajd?
Doufal jsem, že situace nakonec takovým způsobem dopadne. Ten centr se ovšem mohl odehrát pryč, ale míč propadl až k brance. To je další věc, která mi z pozice obránce vadí. Každý míč do vápna nemůže smrdět gólem. Odkopem kolikrát ani nedostaneme rychle balon do bezpečí, na čemž musíme rovněž rychle zapracovat. Samozřejmě jsem byl rád, že v tu chvíli šlo o ofsajd. Tohle varování nám bohužel nestačilo.

Karviná překvapivě vyhrála v Ostravě a Zlín naštěstí udržel dole Pardubice. Řešili jste tyto výsledky po zápase v kabině?
Nebudeme si nalhávat, že se na ostatní nekoukáme. Myslím si, že stejné je to u ostatních týmů okolo nás. Šanci může vycítit i Karviná, aby se vrátila zpátky do hry. Musíme ale hledět na sebe. Na hřišti nás je jedenáct, v nominaci osmnáct a v kádru třicet. Zápasy za nás neodehraje trenér, fanoušci, novináři. Je jedno, jak budou hrát ostatní týmy. Jsou před námi čtyři zápasy do konce základní části a bodů je stále ve hře dost. Průběh sezony nás nijak nepodněcuje k tomu, abychom si teď mohli myslet, že čtyřikrát vyhrajeme. Věřím, že dokážeme zmobilizovat síly a z těchto pozic se vymanit výš.

Ligu teď přeruší reprezentační přestávka. Plánujete i mimo fotbalovou aktivitu, aby se trochu vyčistila atmosféra?
Asi ano. Dokud nebudu nominovaný do národního týmu, tak reprezentační pauzy nejsou nic pro mě. Mám rád ten rytmus mistrovských zápasů. Nicméně v této situaci nám pauza asi může trochu pomoci. Každá věc, díky níž se nám bude více dařit, je vítaná. Musíme to ale hlavně zvládnout na hřišti, i kdyby se hrálo každé tři dny.