Jan Koller: Bohemce fandím od malička

V úterý 23. srpna od 20:30 promítáme v Ďolíčku film o Janu Kollerovi s jeho autogramiádou.

Jan Koller: Bohemce fandím od malička

Nejlepší střelec historie českého národního týmu Jan Koller má právě v kinech film o vlastní kariéře. Příběh obyčejného kluka, jak se film jmenuje, budeme promítat také v letním kině v Ďolíčku už dnes, tedy v úterý 23. srpna. Před začátkem projekce bude v Ďolíčku probíhat také autogramiáda Jana Kollera od 19:45 do 20:15. Populární Dino přišel do Ďolíčku na rozhovor, ve kterém přiblížil vznik snímku i jeho vztah k zelenobílým barvám.

Honzo, kdo přišel jako první s myšlenkou natočit film o Tvé kariéře?
Byl to producent Petr Větrovský. Oslovil mě přes Instagram, který jsem měl asi čtrnáct dní. Tenkrát byl lockdown, my jsme se sešli a asi šest hodin jsme se o tom bavili. Nakonec jsme si plácli, že do toho půjdeme. Takhle to celé vzniklo.

Souhlasil jsi s tím nápadem od začátku? Jaká byla Tvá první reakce?
Shodou okolností mi už předtím pár lidí říkalo, že ten můj příběh by byl dobrý námět na film, ale nikdo nikdy nepřišel s konkrétním nápadem. Až Petr, který tou dobou měl za sebou podobný film s MMA zápasníkem Attilou Véghem. I tím, že byl lockdown, nebylo moc co dělat. To také pomohlo tomu, že jsem souhlasil hned po té první schůzce.

Film má podtitul Příběh obyčejného kluka. Jak těžké bylo s touto pověstí prorazit ve světě velkého fotbalu?
Začátky nebyly jednoduché, to všichni uvidí i ve filmu. Než jsem se dostal na vrchol, byla má cesta hodně trnitá a těžká. Ale já jsem se nevzdával, měl jsem i štěstí na lidi a můj dětský sen se mi splnil. Proto by to mohla být i motivace pro začínající fotbalisty, kteří mají podobný sen. Není třeba se vzdávat a jít do toho, když vás fotbal baví.

Antonín Panenka už je trochu alergický pořád dokola odpovídat na dotazy ohledně bělehradské penalty. Jak to máš ty s dnes už legendárním rozhovorem, který vznikl tady v Ďolíčku a začíná slovy „Honzo, Honzo, pojďte k nám“?
Já to mám stejné, ale u Tondy je to podle mě zbytečné. Ten jeho kousek je neskutečný a koluje celým světem. Zato můj první rozhovor…

…taky koluje celým světem.
Taky koluje celým světem (smích), ale já už jsem na to opravdu alergický a nejradši bych ho vymazal, aby se o něm už nemluvilo (smích).

K Ďolíčku a k Bohemce máš blízko. Když jsi končil velkou kariéru, mluvil jsi o případném návratu do Česka jedině do Bohemky. Jak vznikl tvůj vztah ke Klokanům?
Vzniklo to hned, když jsem začal sledovat fotbal. Ovlivnila mě éra té Bohemky, která získala dosud jediný ligový titul v roce 1983. Bohemka pod Tomášem Pospíchalem byla opravdu fantastická. Ta době mě formovala v tom, že se ze mě stal veliký fanoušek Bohemky a mrzí mě, že jsem si za ni nikdy nezahrál. I když jsem hrál za Bohemku alespoň plážový fotbal, takže se mi ten sen vlastně trochu splnil. Na Bohemku jsem chodil jako kluk, pamatuji ta nejlepší léta. Bohužel jsem Bohemku i potopil, protože můj první ligový gól za Spartu byl tady v Ďolíčku a znamenal pro Bohemku sestup do druhé ligy. Za to se Bohemce dodnes omlouvám, ale rád na ni chodím, mám ji v srdci a přeju jí jen to nejlepší.

To byl ten gól předcházející legendárnímu rozhovoru?
Přesně tak (smích).

Jak jsi se dostal k plážovému fotbalu?
Končil jsem kariéru, kluci z plážového fotbalu na mě sehnali číslo, zavolali mi a já jsem takový obyčejný kluk, který je pro každou legraci a jde do všeho, tak jsem se s nimi sešel. Byla tam skvělá parta, hned mě to chytlo a začal jsem hrát za Bohemku. Dvakrát jsem se podíval i do světa, hráli jsme Ligu mistrů v Itálii, kde to bylo skvělé. Dodnes mám s klukama super vztah.

Bohemka nedávno vyhrála plážovou ligu. Sledoval jsi jejich finále se Slavií?
V přímém přenosu jsem to neviděl, ten den jsem něco měl. Můj dlouholetý kamarád Pavel Stejskal mě na to finále i zval. Ale pustil jsem si to ze záznamu, aniž bych znal výsledek. Byly to nervy a jsem rád, že titul v plážáku zase zůstal na Bohemce.

Jak často chodíš na Bohemku do Ďolíčku?
Když mám čas a mám chuť se podívat na fotbal, tak jdu. Když jsem v Čechách, tak naživo chodím na fotbal opravdu jen na tu Bohemku. Snažím se každý měsíc aspoň jednou přijít povzbudit.

V úterý 23. srpna budeme v rámci letního kina v Ďolíčku promítat tvůj film Jan Koller: Příběh obyčejného kluka. Ty tu budeš také, s promítáním bude spojena beseda a autogramiáda. Je ve filmu také nějaká zmínka o Bohemians?
Ano, dokonce jsme pár záběrů natáčeli přímo v Ďolíčku. Moc se těším a jsem moc rád, že se ten film bude promítat i tady na tomto ikonickém stadionu, kde jsem strávil kus dětství. Těším se na všechny fanoušky a na film je srdečně zvu.

Honzo, děkuji za rozhovor.
Já moc děkuji za pozvání.