V neděli se Bohemka představí na jihu Čech

Klokany ve druhém jarním venkovním duelu čeká tým Českých Budějovic.

V neděli se Bohemka představí na jihu Čech

Nedělní pražské derby je již minulostí. Svěřenci trenéra Jaroslava Veselého nijak nezaháleli a hned v pondělí započali přípravu na další ligový duel. V něm je čeká soupeř z opačného pólu prvoligové tabulky. V neděli na Střeleckém ostrově nastoupí proti domácím Českým Budějovicím, které se potýkají s trablemi v boji o záchranu. Během netradičně dlouhé zimní pauzy se Jihočechů ujala trenérská dvojice Marek Nikl s Tomášem Zápotočným, kteří na podzim dovedli ve druhé lize Příbram na první místo tabulky.

Bodové žně však zatím rozhodně neprožívají. Ve třech zápasech zatím Dynamo nebodovalo, ačkoliv na hřištích Slovácka a Plzně, předních týmů tabulky, se prezentovalo velmi dobře. Úřadujícího mistra předčilo v držení míče a ani v Uherském Hradišti neplnilo roli pouhého sparingpartnera. Malou náplastí na bolestivé rány je alespoň účinkování v MOL Cupu. Osmifinálový duel se z konce minulého roku přesunul z důvodu nepřízně počasí na první únorový den toho současného. Na jih Čech přijel jako sok Hradec Králové. Vítězem se staly České Budějovice, které se tedy spolu s Bohemians zúčastní čtvrtfinálových bojů.

Bohemians - České Budějovice
Bohemians - České Budějovice
Navzdory nepovedené podzimní části nedošlo v zázemí českobudějovického stadionu k výraznějšímu množství změn. U zapůjčené akvizice z Karviné, záložníka Lukáše Čmelíka, se však hostování změnilo v přestup. Dynamo si jeho služby pojistilo do roku 2025. První posilou týmu byl záložník Marcel Čermák, který přišel, shodně jako noví trenéři, z druholigové Příbrami. Ofenzivu posílil dvaadvacetiletý Quadri Adediran. Nigerijský útočník na podzim působil v Dukle, za níž vstřelil ve druhé lize dva góly, další čtyři pak za B tým ve třetí lize. Přitom hned dvěma se podílel na poslední soutěžní prohře rezervy Bohemians.

Z jihu Čech se stěhovali pouze mladíci. Brankář Daniel Kerl bude na jaře sbírat zkušenosti v Táborsku. Další gólman, čtyřiadvacetiletý Matěj Luksch, již podruhé ve své kariéře okusí slovenskou nejvyšší soutěž. Po štaci v Liptovském Mikuláši nyní oblékne dres Podbrezové. Na slovenském území bude působit také Jakub Švec. Dvaadvacetiletý útočník se na jaře pokusí pomoci Skalici v boji o udržení, která je jeho čtvrtým týmem v rámci slovenské soutěže. Předtím působil ve Zlatých Moravcích, Dunajské Stredě a Liptovském Mikuláši.

Klokani si jsou vědomi výkony Dynama, které připomněl také asistent trenéra Ivan Hašek: „Utkáme se s týmem ze spodku tabulky. Během zimní přestávky převzali tým noví trenéři. Na jaře je Dynamo zatím bez bodu. V porovnání se svými konkurenty v boji o záchranu jsou tak na tom nejhůře. Paradoxně si po herní stránce vedli lépe v těch venkovních zápasech, než domácích. Na Slovácku i v Plzni nepředvedli špatné výkony, na západě Čech dokonce domácí Viktorii předčili v držení míče, což nebývá zvykem. Naopak domácí zápas s Libercem mohl skončit i vyšší porážkou."

České Budějovice potřebují zabrat, ovšem Bohemians budou chtít navázat na první dva jarní zápasy a přerušit nepovedenou sérii na Střeleckém ostrově: „Liga je sice dlouhá, nicméně určitě jsou si v Českých Budějovicích vědomi povedeného úvodu jarní části v podání Zlína a Pardubic. Nám navíc zápasy na stadionu Dynama výsledkově nevychází, což našeho soupeře může nabudit. Je nutné si ale připomenout, že krom nepovedeného derby jsme si ve dvou jarních zápasech vedli slušně. Na výkony z těch vítězných zápasů chceme navázat a připsat si do tabulky další body."
Bohemians - České Budějovice
Bohemians - České Budějovice
Asistent Ivan Hašek nevyloučil změny v základní jedenáctce: „Šest inkasovaných branek nelze házet jen na hráče z defenzivy. Nebylo to pouze o nich. Nicméně určitě se můžou ukázat i jiní hráči, a to i na jiných postech, než vyloženě obranných."
Liberec trápil Dynamo rychlými protiútoky, které patří mezi silné stránky Klokanů: „Určitě pro nás tenhle zápas může představovat takový malý návod. Liberec hrál chytře a využil chyb hráčů Českých Budějovic. K zápasu chceme přistoupit zodpovědně a navázat na výkony z úvodních dvou jarních kol."