Mistrovské hovory nad Ďolíčkem pokračují

Přijďte si poslechnout vzpomínky legend Bohemians. Druhý večer nabídne další tři velká jména.

Mistrovské hovory nad Ďolíčkem pokračují

Fanoušci Bohemky prožívají krásné jaro v ten nejlepší možný čas. Velké tažení týmu Jaroslava Veselého připadá na blížící se čtyřicáté výročí zatím jediného mistrovského titulu v historii klubu. Dobrou aktuální náladu můžete zkombinovat s euforickými vzpomínkami při unikátním seriálu Mistrovské hovory nad Ďolíčkem. Jejich druhý díl se ve Vršovickém divadle MANA koná v úterý 18. dubna v tradičních 19:05. A dorazí klíčoví hráči slavného týmu – Přemysl Bičovský a Pavel Chaloupka. Třetím hostem bude jeden z tehdejších trenéru - Josef Zadina.

Bohemáckou bibli díky fantastické dvojité knize z pera Miloslava Jenšíka máme, fanoušci si ale můžou historický úspěch Bohemians připomenout i naživo ve vzpomínkách samotných aktérů. Ve Vršovickém divadle MANA (Moskevská 967/34) jen pár kroků od tribuny pod hodinami v Ďolíčku pořádá Družstvo fanoušků Bohemians tři talk show s mistry z roku 1983.

Při druhém představení se v úterý 18. dubna na divadelním pódiu představí kapitán mistrovského týmu Přemysl Bičovský a nejlepší ligový kanonýr ročníku 1982/1983 Pavel Chaloupka. Oba dva patřili k nejdůležitějším osobnostem šampionů.

Přemysl Bičovský byl náš kapitán. Nezpochybnitelný lídr. Jeden z nejvýraznějších hráčů své genereace, který pomohl dotlačit národní tým na zlatý šampionát v Jugoslávii. První fotbalista Československa, jenž nebyl čistokrevným útočníkem, který nastřílel sto gólů v lize. Miláček publika. Opora, ať hrál pravého obránce, stopera, záložníka, nebo levé křídlo.

Do Bohemky přišel v roce 1976 z Teplic poté, co přečkal nepříjemné zdravotní problémy. V Ďolíčku pak nastartoval nejlepší část své kariéry, která ho vynesla zpátky do reprezentace. V sezoně 1982/1983 se loučil s československou ligou před odchodem do rakouského Eisenstadtu. Soutěž opouštěl s rekordním počtem 434 startů, jímž překonal tehdejšího lídra Ladislava Kunu. A stal se také hrdinou kontroverzního momentu, když ho trenér Tomáš Pospíchal překvapivě nepostavil do semifinálového zápasu Poháru UEFA proti Anderlechtu.

Pavel Chaloupka je legendární bohemácký kanonýr, který v klubu strávil osm let od začátku roku 1980 do podzimu 1988. Jméno blonďatého hlavičkáře se rovnocenně vyjímá vedle Panenky, Dobiaše či Bičovského.

Právě Chaloupkovy góly v mistrovském jaru výrazně pomohly k vysněnému titulu. Chaloupka jich v sezoně 1982/1983 nastřílel sedmnáct a stal se králem ligových střelců. To se kromě něho podařilo v zelenobílém dresu Bohemians jen Gejzovi Kocsisovi v sezoně 1932/1933, ten ale tehdy strávil v Bohemce jen jarní část soutěže.

Chaloupka byl známý svým nebojácným projevem, hrál sice jako záložník, ale proslul agresivními náběhy z druhé vlny, skvělým timingem a dokonalými hlavičkami. Ve svém posledním zápase v Ďolíčku dal v listopadu 1988 gól Chebu a uzavřel své skóre v Bohemians na ligových 77 gólech, jimiž o jednu trefu překonal Antonína Panenku a na zahraniční angažmá do Fortuny Düsseldorf odcházel jako lídr tehdejších oficiálních klubových tabulek. Teprve po zpětném započítání válečných ročníků ho předstihli Ferdinand Plánický, Ladislav Kareš a Jiří Pešek.

Třetím do party bude při druhých Hovorech trenér Josef Zadina, který prožil většinu své éry v Bohemians jako asistent trenéra Tomáše Pospíchala. Právě během mistrovské sezony se ale několikrát dostal i do pozice hlavního kouče v období Pospíchalových zdravotních problémů a poté, co koncem ročníku rezignoval. Zadina pak trénoval Bohemku ještě na podzim 1988.

Mistrovské hovory nad Ďolíčkem se konají i díky podpoře městské části Praha 10. Rozhovory s členy mistrovského kádru moderuje novinář Tomáš Poláček za spoluúčasti Petra Nečady, autora oceňované knihy Mistři z Ďolíčku. První díl se uskutečnil 22. března a hosty byli brankáři mistrovského týmu Zdeněk Hruška a Vladimír Borovička, spolu s dalším gólmanem Radkem Sňozíkem.

„Poděkování patří především všem třem zpovídaným brankářům za upřímné odpovědi, jakož i průvodcům za večer plný krásných vzpomínek i za dohru v přilehlých provozovnách. Jedinou drobnou vadou na kráse bylo to, že sál, který by měl praskat ve švech pod náporem chtivých fanoušků, byl sice hezky naplněn, ale příště to chce přidat,“
hodnotil úvodní večer Jaroslav Novotný, člen DFB i obnoveného Klokanklubu.

Vstupenky na druhý díl talk show si můžete zajistit ONLINE ZDE. Druhou možností je zakoupení vstupenek přímo ve fanshopu v Ďolíčku, kde budou v prodeji od středy 12. dubna. Ideální možnosti k nákupu vstupenek bude domácí zápas s Mladou Boleslaví.

V úterý 18. dubna začínají Mistrovské hovory nad Ďolíčkem v symbolických 19:05. Vstupenky bude možné koupit v předprodeji za 200 korun, přímo na místě pak za 300 korun. Známý je už i termín třetího dílu talk show, konat se bude 10. května.

Autor: Martin Hašek • Klokanklub