Slavnostní den neměl v Ďolíčku chybu

Klokani nedali Jablonci šanci a po jasné výhře slaví tři body.

Slavnostní den neměl v Ďolíčku chybu

Samotnému utkání předcházel několikaminutový ceremoniál, kdy na hrací plochu dorazili přítomní mistři ze sezony 1982/1983, kterým diváci na tribunách bouřlivě zatleskali. Po nástupu aktérů samotného zápasu došlo i na spoelčnou fotku současných hráčů a zmiňovaných držitelů titulu. V zahajovací jedenáctce Bohemky se po dvou měsících objevil i útočník Puškáč. Uprostřed hřiště byl Jánoš po boku zkušeného Jindřiška. Na levý kraj se vrátil Kovařík. 

První desetiminutovka vyrovnaného fotbalu nakonec nabídla i první gól zápasu. Klokani zahrávali standardní situaci z poloviny hřiště. Exekuce se konkrétně ujal Křapka, jehož dlouhý nákop skončil u Puškáče. Navrátilec po zranění míč udržel a přihrál Matouškovi. Pravonohý rychlík si ho na hranici šestnáctky přistrčil na pravačku a svižnou přízemní ránou k levé tyči poslal Bohemians do vedení. 

Bohemians - Jablonec
Bohemians - Jablonec
Jen chvilku po vedoucí brance Bohemky se mohlo skóre měnit znovu. Jovović si seběhl do středu hřiště, využil přihrávky od postranní čáry a vrhl se s balonem kupředu. Na útočné polovině vysunul do samostatného úniku útočníka Chramostu. Ten ještě před rokem oblékal právě dres Bohemians. Teď jim mohl zápas zkomplikovat, jenže křížnou střelu k levé tyči vytěsnil konečky prstů brankář Jedlička na rohový kop. 

Také druhou desetiminutovku zápasu zakončila branka. Stoper Akpudje ve výskoku povalil Drchala, což sudí Batík viděl a po chvilce váhání nařídil pokutový kop. Diváci na tribunách vyvolávali jméno Josefa Jindřiška. Jejich přání bylo splněno, exekuce se ujal právě kapitán Bohemians. Postavil si balon na penaltový puntík a s naprostým přehledem penaltu střelou k pravé tyči proměnil. Zklamaný Hanuš skočil na druhou stranu, a tak mohl jen smutně sledovat radost Klokanů. Nejzkušenější hráč na hřišti se stal i nejstarším střelcem v historii samostatné české ligy. 

Hosté se pokoušeli okamžitě snížit. Chramosta jemným obloučkem předal míč Martincovi, který na malém vápně hledal Polidara. U něj byl naštěstí včas Vondra, díky jehož zákroku po zakončení jabloneckého beka následoval pouze roh. 

V prvním poločase dostali Bohemians míč do sítě i potřetí. Kovaříkův centr chtěl sebrat Hanuš, ale srazil se s Puškáčem. Právě forvard Bohemky následně rozvlnil síť, avšak branka nebyla pro jeho nedovolený zákrok uznána. V nastaveném čase ještě před Jedličkou hlavičkoval Martinec, naštěstí nad branku gólmana Klokanů. Po prvním poločase doprovázel za dvoubrankového náskoku Bohemky odchod týmů do útrob stadionu hlasitý potlesk fanoušků. 

Severočeši vstoupili do druhé půle aktivně. Výraznější šanci si vytvořit ale nedokázali. Pouze Polidarova střela z rohu šestnáctky měla potenciál Jedličku ohrozit. Před brankou ale odvrátil balon Puškáč. Záhy Jovović pod sebe nabil Chramostovi, jehož střelecký pokus srazil vystoupivší obránce.

Klokani hrozbu jakékoliv zápletky odmítli vcelku rychle. Z druhého dějství neuplynulo ani deset minut, když zahrávali rohový kop. Kovařík výsostným centrem posadil balon na hlavu Puškáčovi, kterého skvěle vychytal Hanuš. Spoluhráči mu příliš nepomohli, protože u balonu byl první Drchal a doklepl ho do sítě.

Pohodlný náskok dodal na stranu Zelenobílých ještě větší klid. Přispět k němu chtěl Köstl po přistrčení Matouška. Bombou zpoza pokutového území ale bohužel trefil pouze Polidara. Svěřenci trenéra Horejše se přeci jen dočkali kosmetické úpravy. Šulc se od půlící čáry vydal s míčem na zteč. Za velkým vápnem měl prostor ke střele, čehož využil a přízemní ránou k levé tyči překazil plány Jedličky na čisté konto. 

Bohemians - Jablonec
Bohemians - Jablonec
Domácí mohli znovu vést o tři góly. Drchal získal balon na Martincovi, který už byl v roli posledního hráče. Blonďatý útočník upaloval na branku s vidinou dalšího střeleckého zápisu. Brankář Hanuš proti němu vyběhl až na hranici pokutového území, což se mu nakonec vyplatilo, protože ho forvard Bohemky trefil. Odraženého míče se zmocnil Puškáč, napřáhl k jedovaté ráně, jíž zvládl Hanuš vytěsnit na rohový kop. 

Čtvrté branky se pak Bohemka dočkala. Drchal odvedl skvělou práci u rohového praporku, kde obral o balon Krále. Přihrávku na Hálu srazil Polidar jen k Prekopovi. Střídající útočník se hezky otočil a pěkným obstřelem k levé tyči dal výsledku konečnou podobu.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého:Vyhráli jsme dle mého názoru zaslouženě. Utkání jsme většinu času kontrolovali. Zápas byl ošemetný, Jablonec tu hrál o holý život. Zklidnil nás první gól a po tom druhém jsme zápas kontrolovali do vítězného konce. Zlepšila se nám organizace, byť ne úplně tak, jak bych si představoval. Působili jsme jednolitě a dávali najevo, že si jdeme za třemi body. Mrzí mě inkasovaný gól, který přišel po akci, kterou jsme si ukazovali na videu."