Pohádka o cestě do Evropy - část šestá

Dnešním dílem zatahujeme oponu za celou sezonou 2022/2023.

Pohádka o cestě do Evropy - část šestá

Před víkendem uzavřeme uplynulou sezonu posledním dílem našeho poutavého příběhu. V závěrečných třech kapitolách se vrátíme na konec základní části, podíváme se na průběh nadstavbové části, která skončila sladkým postupem do evropských pohárů.

KAPITOLA 12: LIGOVÝ FINIŠ
Sérii čtyř vítězných zápasů v řadě ukončila až Sigma Olomouc. Utkání se změnilo v souboj dvougólových střelců Chytila s Matouškem. Na ně nikdo nenavázal, ačkoliv příležitosti byly k vidění před oběma brankami. Chuť si Zelenobílí spravili o týden později doma s Mladou Boleslaví. Celkem jí nastříleli čtyři branky, zvlášť ta Kovaříkova patří k té nejkrásnější napříč celou sezonou. Následovalo vystřízlivění. Bohemka znovu mířila do Edenu, teď už v rámci ligy. V první půli inkasovala tři branky, čímž bylo o vítězi v podstatě rozhodnuto. Ještě tvrdší direkt do řad Klokanů přišel o pár dní později. Vložené kolo zavedlo Klokany do Zlína, kde nezačali špatně, jenže do vedení šli o záchranu bojující domácí. Ti svůj náskok po pauze navýšili, ale naději vykřesala branka Puškáče. Krátce po ní dokázali Ševci odskočit znovu na dvě branky, navíc v závěru ještě Pražané inkasovali počtvrté.

Mistři z Ďolíčku s A týmem Klokanů
Mistři z Ďolíčku s A týmem Klokanů
V závěrečném ligovém kole se v Ďolíčku slavilo kulatých čtyřicet let od zisku jediného mistrovského titulu. Samotní mistři dorazili na stadion, před utkáním pozdravili diváky v ochozech z hrací plochy, na ně navázali ve výročních dresech nastupující současní hráči Bohemky. Utkání se už neslo pod taktovkou Klokanů. Ve dvacáté minutě překonal rekord Jindřišek, když proměněnou penaltou zvýšil na 2:0 a stal se nejstarším střelcem v historii ligy. Ve druhém poločase ještě na rozdíl třídy zvýšil Drchal. Kosmeticky sice upravil z pohledu Severočechů korigující brankou Šulc, avšak Prekop zatloukl do jablonecké branky čtvrtý hřebíček.

KAPITOLA 13: NADSTAVBA VYVRCHOLILA EVROPOU
Skupinu o záchranu si Bohemka zahrála už dvakrát, tu prostřední jednou a letos si zapsala také účast ve Skupině o titul. Zahájila ji třetím zápasem v Edenu během necelých čtyřiceti dní. Do třetice všeho dobrého se nepotvrdilo, ba naopak. První poločas skončil těsným vedením Slavie, jenže poté tahal Jedlička míč ze své sítě třikrát během devíti minut. Vršovické derby nakonec skončilo pro svěřence trenéra Jaroslava Veselého tenisovým kanárem. Mnohem důležitější bylo následné utkání se Slováckem v Ďolíčku. Vyrovnaná taktická bitva branku nenabídla, takže souboj o čtvrté místo dál pokračoval. Na řadě bylo další derby, tentokrát se vydali Vršovičtí na Letnou. Do vedení šli Klokani po úžasné akci zakončenou lahůdkovou dělovkou Jánoše do šibenice. Jenže nastala chyba brankáře Valeše, který se v domnění přerušené hry chystal na odkop. Tomu tak ale nebylo, Kuchta se přihnal za míčem brankář Bohemky ho fauloval a následoval pokutový kop. Z něj Sparta srovnala a v závěru překlopila výsledek na svou stranu. 

Oslavy postupu do pohárové Evropy
Oslavy postupu do pohárové Evropy
Hned o pár dní později udělali Klokani razantní krok k Evropě. V Plzni šli do vedení hned v úvodu. Po přežitých příležitostech Viktorie si výhru pojistili a podruhé na jaře dokázali odvézt ze západu Čech všechny body. No a opravdový finiš nastal až v Ďolíčku. Rok po účasti v baráži chyběl Klokanům kousíček k tomu, aby postoupili do evropských pohárů. S Olomoucí sice těsně prohráli, jenže díky prohře Slovácka v Edenu mohla v Ďolíčku po konečném hvizdu propuknout obrovská exploze radosti. Z ochozů si to fanoušci namířili přímo na trávník, hráči oblékli speciální trička, vylezli na pódium a užívali si jedinečného úspěchu. Zpátky mezi účastníky evropských pohárů je Bohemka po 36 letech.

Tak a jsme u konce. Uplynulý ligový ročník nabídl vskutku napínavou podívanou, ale pro Klokany se jednalo rozhodně o příjemné drama. V závěru přišla i sladká tečka. Děkujeme všem za podporu a věříme, že na další účast v pohárech nebudeme čekat dalších 36 let.