Reakce Bohemians na článek serveru PrahaIN.cz

Nepravdivé informace bez ověření poškozují jméno Bohemians Praha 1905.

Reakce Bohemians na článek serveru PrahaIN.cz

Klub Bohemians Praha 1905 se ohrazuje proti nepravdivým informacím, které na svém webu uveřejnil zpravodajský portál PrahaIN.cz v sobotu 1. července 2023 v 15:20 hodin. Nadpis článku zní Smutné narozeniny Ivana Trojana. Ve Vršovicích si na něj nevzpomněli. Autor článku pan Jiří Zemen poukazuje ve svém výstupu na fakt, že populární český herec, držitel mnoha ocenění a celoživotní fanoušek našeho klubu Ivan Trojan, oslavil své 59. narozeniny. Pointou článku ovšem je, že Bohemians herci nepopřáli, což není pravda.

Celá poslední pasáž článku pak nese tučný nadpis: Bohemka nepopřála. Dále autor píše: „Ale právě od jeho milované Bohemky v den jeho narozenin nepřišla jakákoli veřejná gratulace k devětapadesátinám. Na sociálních sítích vršovického klubu pochází poslední příspěvek s Ivanem Trojanem z 26. června. Jedná se o video, kde láká na akci s názvem NADRESU. Nic víc. Oficiální účet Bohemians na Instagramu přitom od rána přidával videa z tréninku ze soustředění ve Slovinsku.“

Rádi bychom autora článku upozornili na fakt, že blahopřání k Ivanovým narozeninám jsme zveřejnili na oficiálním klubovém Twitteru 30. června 2023, navíc symbolicky v 19:05. Sociální sítě našeho klubu využíváme různorodě dle formátu. Ne vždy publikujeme totožný obsah na všech komunikačních kanálech.

O to víc zarážející pro nás je fakt, že autor publikoval tento článek i přesto, že on sám i redakce náš twitterový účet odebírají. V dnešním světě internetu existuje nespočet všemožných informačních a zpravodajských kanálů, kterým netřeba přikládat velkou váhu. Portál PrahaIN jsme ovšem považovali a nadále považujeme za seriózní a korektní médium. Není v našem zvyku reagovat na jednotlivé mediální výstřelky, ovšem v tomto případě jsme se rozhodli udělat výjimku. Celý článek je totiž vystavěn pouze na tom, že náš klub Ivanovi veřejně k narozeninám nepoblahopřál. Vrhá na klub špatné světlo a my tak cítíme poškození jména a dobré pověsti Bohemians.

V etickém kodexu redakce mimo jiné stojí, že redaktor je povinen vynaložit maximální úsilí na ověření informací a dbát na to, aby fakta, která připravuje k publikaci, byla přesná. Této chybě se přitom dalo lehce vyvarovat dodržením základního novinářského pravidla, pokud by autor článku dal prostor k vyjádření i našemu klubu. Na jednoduchý dotaz „Proč Bohemians nepopřáli panu Trojanovi k narozeninám,“ bychom autora na toto blahopřání upozornili a vše by bylo v pořádku.

Byť věříme, že se tak stalo nedopatřením a chyba nebyla způsobena zlým úmyslem, požadujeme od portálu PrahaIN.cz jménem autora omluvu za tento nepravdivý článek, a to v rozsahu a způsobem, jakým byl původní článek uveřejněn. Chybovat je lidské, omluva vše napraví.

Jelikož se v poslední době nejedná o první takový případ, kdy je kvůli špatnému ověřování informací poškozena pověst českého fotbalového klubu, potažmo jeho hráčů a ostatních členů v menší či větší míře, chceme tímto způsobem opět upozornit nejen naše fanoušky, aby bez ověření nevěřili všem informacím a článkům, které na internetu čtou.

Původní článek ZDE