Vala: Za šanci jsem ohromně rád

Přinášíme rozhovor s mladým obráncem Klokanů, který se vrátil z hostování ve druhé lize.

Vala: Za šanci jsem ohromně rád

Ke čtyřem posilám přibyla v kabině Klokanů i jedna staronová tvář. Z hostování ve Vlašimi se vrátil obránce Denis Vala, který v přípravě nastupoval ve stoperské trojici. V rozhovoru nehodnotil pouze hostování a jeho nový post, ale vrátil se také k povedenému soustředění a řeč došla i na jeho změnu image napříč fotbalovou kariérou. 

Jaké bylo hostování ve Vlašimi?
Byl to skvělý půlrok a moc jsem si ho užil. V podstatě jsem odehrál úplně všechno, co jsem mohl. Tedy vyjmou jednoho zápasů, který jsem zmeškal kvůli trestu za čtyři žluté karty. Začátek byl totiž horší a musel jsem si na soutěž zvyknout. Z mého osobního pohledu mi to hostování ohromně pomohlo a rozehrál jsem se.

V prvních třech utkáních jsi obdržel žlutou kartu. Co se dělo?
Musel jsem se dostat do toho tempa, které bylo jiné. Ve třetí lize jsem byl na něco zvyklý a ve druhé už to bylo jiné. Někde jsem zachyboval, a tak to musel zahasit. Po těch třech se to zklidnilo a dostal jsem se do toho. Hrozbě distancu jsem ale nakonec neunikl, protože mi jedna žlutá karta stejně ulítla. 

Bohemians - Košice 4:1 (1:1)
Bohemians - Košice 4:1 (1:1)
Vstřelil jsi i jeden gól. Popíšeš ho?
Dal jsem ho v zápase s Duklou. Šlo o secvičenou akci z tréninku. Zkoušeli jsme si ji opravdu často a v tomhle okamžiku nám vyšla. Bohužel se nám ten zápas nepovedl. Na začátku jsme zaspali a inkasovali zbytečné góly. Nakonec se mohl zrodit nádherný obrat, ale nevyšel nám. 

Strávil jsi tam nakonec jen půl roku. Bylo pro tebe překvapením, že ses vrátil takhle rychle?
Počítal jsem s variantou, že ve Vlašimi strávím celý rok, jak bylo v zimě dohodnuto. Možná i trenér viděl, jak se mi dařilo a že bych mohl zabojovat o místo v kádru. Za tu šanci jsem ohromně rád. 

Co probíhalo po sezoně? Kdy jsi začínal mít nějaké náznaky o tom, že se zapojíš do přípravy?
Na začátku toho volna jsem o tom nevěděl. Až poté mi to bylo oznámeno a byl jsem nadšený. V Bohemce jsem odmala. Vždycky to byl můj sen, abych se dostal do A týmu a udržel se v něm. Já už v něm byl v nějakých sedmnácti letech, ale teď to vypadá, že bych si mohl vybojovat pozici. Dělám pro to vše, co je v mých silách. 

Nakonec jsi odcestoval na soustředění a zůstal členem kádru. Jak hodnotíš přípravu z tvého pohledu a spolu s tím i soustředění? 
Nemůžu na něj říct jediné negativum, protože všechno bylo skvělé. Zahráli jsme si proti skvělým týmům, které jsou po světe známé. V zápasech s nimi jsme uspěli a byli konkurenceschopní. Výsledkově se nám nepovedl pouze zápas s Osijekem, jinak jsme podali skvělé výkony. Dobře jsme potrénovali a měli úžasné zázemí. Z pohledu regenerace i služeb od hotelu. Příprava byla výborná a teď jsme nachystaní na domácí soutěže, ovšem i pohárové zápasy. 

Jak jsi na soustředění trávil svůj volný čas?
Hodně jsem využíval hotelového wellnessu, konkrétně sauny a bazénu. No a hned přes silnici jsme měli i aquapark, který jsem si nenechal ujít a zavítal tam.

Ačkoliv jsi drtivou část své kariéry strávil na krajních pozicích, trenéři tě využívali na pozici stopera. Jaké pro tebe je si říkat o místo v sestavě na postu, který ti není tolik vlastní? 
Pro mě je to změna. Trenéři mě tady v Bohemce na téhle pozici zkoušeli už dříve. Musím se přiznat, že jsem se v tom už našel a sedí mi to. Vím, co se po mě na tomto postu chce a jak se mám na něm chovat. Troufnu si tvrdit, že to zvládám. Zároveň je vždycky i dobré, pokud hrát umí hrát na více postech, než jen na jednom. 

Tvůj brácha pracuje v klubovém fanshopu. Říkáš mu, ať se činí, když ti vydělává na tvůj plat?
Přesně tak. Doma to u nás takhle zazní a děláme si z toho srandu. Je taky pravda, že je o tři minuty starší, takže musí vydělávat na mladšího bráchu.

Denis Vala
Denis Vala
Letní přípravu s A týmem už jsi zažil před rokem. Můžeš je mezi sebou porovnat?
Z mého pohledu byla náročnější určitě ta letošní, protože jsem ji absolvoval celou. Minulý rok v létě jsem odcestoval na soustředění, ale na jeho začátku se zranil a vypadl z toho rytmu.

Je pro tebe vlastně v něčem těžká? Patříš k hráčům, kterým je běhání vlastní...
Rozhodně mi nevadí. Zvládám to v pohodě a nemám s tím žádný problém.

Co tvé styly účesů? Kam na ně chodíš?
Tys to vážně udělal (smích). Tak teď vážně. Člověk si během života zkrátka projde změnami. Po nějaké době vždycky něco někoho omrzí a napadne ho něco nového. Musí se zkoušet různé věci.