Bohemka zítra míří do Pardubic

Klokani se ve sledovaném souboji představí v CFIG Areně.

Bohemka zítra míří do Pardubic

Fotbalové volno dávno skončilo, letní příprava už je také minulostí. Na scénu se znovu vrací ligový fotbal, na který už fanoušci netrpělivě čekají. O víkendu se na osmi prvoligových stadionech rozehraje úvodní kolo FORTUNA:LIGY. Stejně jako v minulé sezoně, tak i letos zavede los Klokany mimo jejich rajón. Svěřenci trenéra Jaroslava Veselého zavítají poprvé na nový pardubický stadion. Bohemians tak poprvé od postupu Východočechů do ligy nastoupí proti Pardubicím opravdu z pozice hostujícího týmu. Dosud totiž hrály Pardubice svá domácí utkání proti Bohemians v Ďolíčku.

FK PARDUBICE

Východočeši v minulé sezoně absolvovali tuhý boj o záchranu. Ačkoliv po podzimu měli pouhých devět bodů, dokázali naplno využít síly domácího prostředí. Od startu jara se z Ďolíčku už přesunuli na svůj nový fotbalový stánek, kde v základní části získali devatenáct bodů, a tak nadstavbu odstartovali alespoň z barážové pozice. Barážovému dvojzápasu už neunikli, ale s druholigovou Příbramí si následně poradit dokázali.

Bohemians - Pardubice 2:0 (1:0)
Bohemians - Pardubice 2:0 (1:0)
Letní přestávku strávil tým kouče Radoslava Kováče v domácích podmínkách. Na začátku července odcestovaly Pardubice do německého Ammerthalu ke konfrontaci se známým Norimberkem, kterému podlehly těsně (0:1). Další dva zápasy čekaly Pardubice s druholigovými týmy z tuzemska. Nejdříve podlehly pražské Dukle (1:2), ale poté zvládly duel s Chrudimí (2:0). Východočechům se nevyvedl závěrečný test před startem ligy. Do CFIG Areny dorazily Košice, které jen o pár dní dříve podlehly Bohemians (1:4). Avšak Pardubice na nováčka nejvyšší slovenské ligy nestačily a prohrály s ním 0:2.

Z KABINY SOUPEŘE
Hlavní trenér Radoslav Kováč pro klubový web: „V sobotu zkusíme naordinovat lektvar, který bude vítězný (směje se). Zahájíme ligu zápasem doma. Bude to nesmírně těžké, protože si myslím, že Bohemka oproti minulé sezóně ještě více zkvalitnila tým. „Viděl jsem jejich přípravné utkání proti Košicím, které hráli na dvě desítky a po vystřídání hráčů neztratili vůbec kvalitu. Na druhou stranu hrajeme doma a zápas chceme zvládnout. Věřím, že nám pomohou naši fanoušci a že přijde plný stadion, což si všichni přejeme. Vůbec se nedíváme na to, že Bohemku letos čekají evropské poháry. Bude to start sezóny. I pro Bohemians to bude nesmírně důležité. Očekáváme, že přijedou v plné sestavě."

TAKTICKÝ POHLED NA SOUPEŘE
Pardubický celek je nejen z jarní částí známý svým vyznávaným rozestavením 4-1-4-1 (4-5-1). V generálce s Košicemi se svěřencům kouče Kováče nevedlo ani ze standardních situací. Kromě neproměněného pokutového kopu se nedařilo ani po různých variantách rozehrávky rohových kopů a standardních situací. Naopak Košice přelstily kombinované bránění rohových kopů Pardubic. Právě díky využitému rohu šly do vedení a zanedlouho měly po obdobné situaci ještě velkou šanci ke zvýšení. Z rohového kopu udeřila v přípravě také Bohemka proti Partizanu Bělehrad, kdy po skvělém centru Hrubého zavěsil hlavou Puškáč.

ZMĚNY V KÁDRU
Bohemians - Pardubice 2:0 (1:0)
Bohemians - Pardubice 2:0 (1:0)
Odchody:
Jiří Letáček (brankář) - přestup do FC Baník Ostrava
Jakub Markovič (brankář) - návrat z hostování do SK Slavia Praha
Florin Nita (brankář) - návrat po hostování do AC Sparta Praha
Dominik Kostka (obránce) - konec smlouvy (nově FK Mladá Boleslav)
Tomáš Vlček (obránce) - návrat z hostování do SK Slavia Praha
Dominik Janošek (záložník) - přestup do NAC Breda
Jan Jeřábek (záložník) - konec smlouvy
David Huf (útočník) - hostování v MFK Chrudim

Příchody:
Antonín Kinský (brankář) - hostování z SK Slavia Praha
Viktor Budinský (brankář) - přestup z FK Baník Ostrava
Denis Halinský (obránce) - hostování z SK Slavia Praha
Michal Surzyn (obránce) - přestup z FK Jablonec
Denis Darmovzal (záložník) - přestup z FK Mladá Boleslav
Marek Icha (záložník) - hostování z SK Slavia Praha
Jakub Matoušek (záložník) - hostování z SK Sigma Olomouc
Ladislav Krobot (útočník) - přestup z FK Mladá Boleslav
Vojtěch Patrák (útočník) - přestup z AC Sparta Praha

SOUBOJ STŘELCŮ
V CFIG Areně dojde také na souboj střelců z uplynulé sezony. Střední záložník Michal Hlavatý absolvoval záchranářskou sezonu v dresu Pardubic. Naopak blonďatý rychlík Matoušek vystřelil Klokany do popředí tabulky. Narozdíl od záložníka Východočechů stihl Matoušek v ročníku 2022/2023 obléknout dres dvou týmů. Podzim strávil na severu Čech v Liberci a pro jarní část už se přesunul do Ďolíčku.


BOHEMIANS PRAHA 1905

Po zvládnuté přípravě se chystají na start ligy také Bohemians. Vyjma dlouhodobě indisponovaných hráčů vstoupí do FORTUNA:LIGY téměř s kompletním kádrem. Trenérský štáb bude vyčkávat, až se vrátí marodi z defenzivy, jimiž jsou Petrák, Shejbal a Vondra. Poslední jmenovaný už se pomalu zapojuje do tréninku. Bohužel mimo je ještě Vojtěch Novák, kterého sužují trable s kolenem.

Komentář k nadcházejícímu duelu poskytl asistent trenéra Bohemians Ivan Hašek: „Pardubice zvládly těžkou sezonu a letos budou chtít určitě na jaro navázat. Už v minulé sezoně ukázaly, že jsou doma silné. Mají zkušenost s tím, když si začátek nechají utéct a podruhé něco takového nebudou chtít dovolit. Všichni fanoušci se těší na start fotbalové ligy a očekávám, že nás v Pardubicích čeká pořádná bitva.

„Když to budeme brát z hlediska množství, kádr máme nyní oproti trochu jaru užší. Nicméně důležité hráče se nám povedlo udržet a ty odchozí adekvátně nahradit. Rozhodně se nechceme šetřit na pohár, teď se upínáme k sobotnímu zápasu. Na hřiště pošleme to nejsilnější, co budeme mít. Samozřejmě se dle vývoje zápasu pak dá reagovat různě, ale to už bychom předbíhali. Chceme v Pardubicích uspět!

„Zaregistrovali jsme, že naši fanoušci už svůj sektor vyprodali. Za to jim patří poděkování a už se nemůžeme dočkat, až zápas začne. Přeci jen čekání je dlouhé a jak se start ligy blíží, stoupá s tím i napětí. Pro zápasy ve skvělé atmosféře ale všichni fotbal hrajeme a těšíme se na to!“

Utkání 1. kola FORTUNA:LIGY v Pardubicích začíná v sobotu 22. července v 15:00.

#BOHEMKADOTOHO