Sezona zahájena ubojovanou výhrou v Pardubicích

Bohemka na východě Čech brzy skórovala, měla i štěstí, ale nakonec se raduje z bodů

Sezona zahájena ubojovanou výhrou v Pardubicích

Ligu odstartovali Bohemians v rámci své první návštěvy nového fotbalového stánku v Pardubicích. V zahajovací jedenáctce byli i tři nováčci v kádru Klokanů. Prostor mezi třemi tyčemi patřil Reichlovi, před ním obsadil místo ve stoperské trojici levonohý Hybš. V útoku poté dostal příležitost Kozák. Krátce po hvizdu musel být pozorný právě Reichl, když nejprve při výběhu sebral míč před Pikulem. Záhy se v pokutovém území ukázal Hlavatý. Domácí kapitán si udělal prostor na střelu, jíž naštěstí dokázal ztlumit Křapka, na něhož úspěšným zákrokem navázal Reichl.

Na opačné straně hrací plochy využili Klokani slabiny domácího týmu a udeřili z rohového kopu. Jeho exekuce se ujal Hybš, který poslal do šestnáctky pěkný centr. Na přední tyči si našel prostor Hůlka, jehož hlavička k pravé tyči znamenala rychlé vedení. 

Pardubice - Bohemians
Pardubice - Bohemians
Krátce po třiceti minutách zápasu se v ofenzivě připomněli také Pražané. Po autovém vhazování od postranní čáry poslal balon do pokutového území Dostál. Centrem našel stopera Hůlku. Autor vedoucí branky se pověsil do vzduchu a nebezpečně zakončil, proti zvýšení náskoku byl Kinský, když konečky prstů pod břevnem skvěle míč vytěsnil na roh. Zanedlouho se ke střele z dvaceti metrů odhodlal Jánoš. Zkušený záložník střílel po zemi k pravé tyči. Kinský hbitým zákrokem tento střelecký pokus dokázal vyrazit.

Druhý poločas mohl mít pro Klokany znovu snový začátek. Balon si vzal Köstl a individuálně postupoval vpřed. Vyhnul se bránícímu hráči a střílel k levé tyči, bohužel ho parádním zákrokem vychytal Kinský. Naopak před opačnou brankou Hlavatý šikovně přihrál do velké šance Pikulovi. Proti němu rychle vyběhl Reichl, i tak stihl domácí záložník zakončit, ale křížnou střelou jen o malý kousek minul pravou tyč. Po další akci Pardubic přiletěl míč na nohu Helešicovi, jehož rána se však otřela nakonec jen o boční síť.

Domácí kouč vyslal do hry čerstvé síly, včetně Jakuba Matouška. Díky tomuto tahu došlo na souboj dvou Matoušků. Ovšem ten pardubický se zapsal do statistik při své premiéře zcela jinak, než by si fanoušci představovali. Jan Matoušek kopl do vrtule a hnal se za míčem, dokázal ho získat a už mířil vstříc brance. Za záchrannou brzdu zatáhl novic na hřišti Jakub Matoušek, který ho poslal k zemi. Protože už byl za ním pouze brankář Kinský, jeho první start za Východočechy rychle skončil, protože rozhodčí Batík zákrok ocenil červenou kartou a střídajícího ofenzivního univerzála vyloučil.

Pardubice - Bohemians
Pardubice - Bohemians
I v početní nevýhodě nebyli domácí daleko od srovnání. Centr od rohového praporku odvrátil na malém vápně Puškáč. Míč přiletěl přímo proti noze Helešicovi. Levý obránce Východočechů se neostýchal rány, ale Hůlka ji srazil na roh. I ten zvládli hosté odvrátit a navíc Hrubý okamžitě vyslal Matouška na zteč. Rychlík v černém dresu Bohemians si míč převzal a sprintem od vlastní šestnáctky do té soupeřovy pláchl svému strážci a nechal hlavy domácích fanoušků padat do dlaní. Kinského se pokoušel přelstít střelou k levé tyči, jenže gólman Východočechů ji nadvakrát dokázal zlikvidovat, a tak dal svým spoluhráčům ještě naději na srovnání. 

Ta platila ještě pět minut před koncem, kdy se Pardubicím naskytla tisíci procentní příležitost. Lehký centr Surzyna propadl až na zadní tyč k volnému matadorovi Černému. Ostřílený hroťák předložil míč před úplně prázdnou branku svému spoluhráči Ichovi. Středopolař s šestkou na zádech musel jít do nefotbalové polohy a pokoušel se zakončit alespoň na dlouhou nohu, ale o malý kousek na přihrávku nedosáhl. 

Bohemka svůj těsný náskok s vypětím všech sil zvládla uhájit i ve čtyřminutovém nastavení. Z Pardubic si na úvod nové sezony odvezla tři body za těsnou výhru. 

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: „Víc jsme určitě spokojeni se ziskem bodů, než předvedenou hrou. Začátek byl z naší strany dobrý. Povedlo se nám dát gól a dvacet minut jsme měli duel pod kontrolou. Přelomilo se to hloupým rohem a byl z toho závar. Děj se překlopil, domácí v sobě probudili víru a byli nebezpeční. Při tom velkém závaru jsme měli obrovskou porci štěstí. V úvodu druhé půle jsme byli lepší my, začal se nám dařit i presink. Je škoda, že se nám nepovedlo přidat druhý gól. Proti oslabenému soupeři bychom si závěr utkání měli pohlídat, ale přežili jsme ještě jednu velkou šanci. Utkání bylo spíš remízové, mohlo to skončit třeba 4:4."