Očekávaný zápas v Bodo je tady!

Ve čtvrtek večer započne další klubová kapitola v evropských pohárech.

Očekávaný zápas v Bodo je tady!

Letos Bohemians zažívají zcela jiný start sezony, než tomu bylo dříve. První ligové kolo je minulostí, ovšem místo přípravy na domácí premiéru mají zcela jiný program. Díky kvalifikaci do Evropské konferenční ligy se už od neděle chystají na očekávaný zápas s norským Bodo/Glimt v jeho domácím prostředí. Ve čtvrtek večer bude rozehrán úvodní duel tohoto dvojzápasu v tamním Aspmyra stadion. Výkop zápasu je v 18 hodin a v přímém přenosu duel odvysílá stanice ČT sport.

FK BODO/GLIMT

Soupeř Klokanů představoval při losu nejen velkou neznámou, ovšem platil i za vůbec nejsilnější tým z pěti možných. Hned po losovacím ceremoniálu však museli Klokani zbystřit, neboť už v závěru června patřila jejich soupeři první příčka v domácí soutěži. To platí i dnes. Na druhý Viking, mimo jiné nedávný přemožitel pražské Sparty v Evropské konferenční lize, mají náskok jedenácti bodů. Důležitým faktorem je i systém norské ligy Elitserien. Ta se hraje systémem jaro - podzim, a tak domácí tým jde do zápasu s Bohemians po šestnácti odehraných zápasech. Druhým faktorem, který není pro českého fanouška úplně obvyklý, je stadion soupeře. Ten totiž disponuje trávníkem s umělým povrchem, na kterém se bude ve čtvrtek večer hrát. 

Předzápasový trénink v Bodo
Předzápasový trénink v Bodo
Fanoušci z řad mladších generací už mohli tým Bodo/Glimt poznat prostřednictvím hry FIFA na svých herních konzolích. Z ofenzivních es pochází nebezpečí především od Farise Moumbagny a Amahla Pellegriniho, které vzorně doplňuje šikovný záložník Albert Gronbaek, který se dvakrát prosadil proti Sandefjordu a jednou v duelu s Odd.

Z kabiny soupeře

Na zápas s Bohemians se těší také celé město. Předzápasové prognózy napovídají, že na stadion dorazí minimálně šest tisíc fanoušků. Oba týmy se tak můžou těšit na skvělou kulisu, což okomentoval i kouč norského týmu Kjetil Knutsen„Máme skvělou fanouškovskou základnu. Hodně to pro nás znamená a věřím, že se nám podaří se fanouškům odvděčit. Když je stadion plný, často to bývá fantastický večer."

Pohled na soupeře

Bodo se prezentuje rozestavením 4 - 3 - 3, v defenzivním postavení však někdy vychází i ze 4 - 5 - 1. Ačkoliv lize Bodo vládne, neprochází si zápasy úplně snadno. Proti Molde, Sandefjordu si svěřenci kouče Kjetila Knutsena zavařili především individuálními chybami, leckdy až lehkovážnými. Stromgodsetu pak nabídli pojistku v závěru. Prvně jmenovaný tým jich využil v dvoubrankový náskok, ale nakonec utkání skončilo remízou. Velké nebezpečí hrozí Klokanům ze vzduchu, odkud se Bodo v zápasech často prosazuje. Po identických situacích dokázali alespoň bod vytěžit se zmiňovaným Molde, ovšem přelstili jimi i defenzivy Sandefjordu a Stromgodsetu, se kterým sice prohráli, ale za bezbrankového stavu měli několik velkých šancí.

BOHEMIANS PRAHA 1905

Po šestatřiceti letech se Klokanům blíží zápas v evropských pohárech. Jen kousek od místního trajektu mají Klokani svou základnu před čtvrtečním utkáním, které je čeká ve čtvrtek večer. Do Norska odcestoval kompletní tým, který v sobotu zvládl těžký duel s Pardubicemi. Ve středu večer absolvovali Zelenobílí předzápasový trénink na stadionu, kde je ve čtvrtek čeká samotný zápas.

Ivan Hašek jasně stanovil, s čím Klokani do Norska přijeli: „Většinu z nás čeká něco jiného. Je to ocenění tvrdé práce, kterou jsme odvedli. Nicméně nechceme, aby zůstalo jen u toho. Nepřijeli jsme si to sem užít, přijeli jsme do Norska porvat se o postup do dalšího kola. To je náš cíl, za kterým si půjdeme. 
Předzápasový trénink v Bodo
Předzápasový trénink v Bodo
„Hrát takový zápas na umělé trávě je samozřejmě mimořádné, ale nechceme se na to příliš ohlížet. Umělku máme vyzkoušenou ze zimního období. Zatrénovali jsme si na ní nejen v Praze před odletem, ale vyzkoušeli jsme si i tu na stadionu Aspmyra. Věřím, že si s touto změnou dokážeme poradit," poznamenal k hrací ploše zápasu.

„Měli jsme čas se na soupeře podívat a nastudovat si ho. Víme, kdo proti nám stojí. O jejich kvalitě toho není potřeba moc říkat. Vedou o parník svou soutěž. Nicméně už na soustředění jsme si zahráli proti vysoce kvalitním týmům a obstáli v nich. I když šlo samozřejmě jen o přípravné zápasy, ale teď nás čeká to kvůli čemu ten fotbal hrajeme,."