Na závěr víkendu vyjedou Klokani na jih Čech

Bohemku čeká v neděli těžký duel na půdě Českých Budějovic. 

Na závěr víkendu vyjedou Klokani na jih Čech

Letní prázdniny se chýlí ke konci a měsíc srpen pokročil do své druhé poloviny. Právě o nejbližším víkendu bude odehráno páté kolo letošní sezony FORTUNA:LIGY. Svěřence trenéra Jaroslava Veselého zavede jeho program do fotbalového stánku jménem Střelecký ostrov na jihu Čech, kde se utkají s domácími Českými Budějovicemi. Zápas má svůj zahajovací výkop naplánován na nedělní 15. hodinu. Hlavním rozhodčím bude Jan Petřík. Asistovat mu budou Jan Váňa s Martinem Leškou.

Fanoušci pořádají tradiční vlakový výjezd, jak tomu při zápasech v Českých Budějovicích bývá. Všechny informace naleznete v nové sekci VÝJEZDOVÉ INFO - KLIKNI ZDE. Utkání budou moci fanoušci sledovat prostřednictvím přenosu na O2 TV Fotbal.

SK DYNAMO ČESKÉ BUDĚJOVICE


Jihočeši v minulé sezoně absolvovali těžký boj o záchranu. Ačkoliv se v úvodu jara propadli a byli pasováni na jednoho z aspirantů na přímý sestup, dokázali se tomuto přisuzovanému osudu vzepřít. Za tím stála hlavně série tři domácích výher v řadě, jíž Dynamo nastartovalo právě v únoru s Bohemians (1:0). Dále si vyšláplo dokonce na pražskou Slavii (1:0) a ostravský Baník (2:1). Poté sice přišly dvě porážky, ale v závěru základní části Dynamo zničilo svého konkurenta v boji o záchranu, Jablonec, a to hned pěti góly (5:1). Cenný bod si odvezlo z Brna a na závěr ligy doma porazilo Pardubice (3:1). Díky vysokému vítězství nad Severočechy je nakonec v tabulce přeskočilo, čímž se dostalo, pro širokou fotbalovou veřejnost vskutku překvapivě, až do prostřední skupiny. 

České Budějovice - Bohemians 1:0 (0:0)
České Budějovice - Bohemians 1:0 (0:0)
Do nové sezony však České Budějovice vstoupily hrozivým způsobem. Hned na úvod inkasovaly čtyři branky v Uherském Hradišti, poté tři od Slavie a následně po pěti od Hradce Králové i plzeňské Viktorie. Start podzimu Jihočechů by leckomu mohl připomínat i začátek jarní části uplynulé sezony. Tehdy šlo o tři porážky po sobě, respektive čtyři (v posledním kole podzimní části na Spartě - 0:1). Druhou polovinu sezony poté Dynamo odstartovalo neúspěchy se Slováckem, Libercem a Plzní.



Z KABINY SOUPEŘE

V létě se z Ďolíčku na Střelecký ostrov přesunul Pavel Osmančík, kterého tak čeká první ligový zápas proti klubu, v jehož dresu fotbalově vyrostl: „Těším se moc. Pro mě osobně to bude dost speciální utkání. Teď jsem ale v Dynamu, takže se soustředím jen na to, abychom byli úspěšní a konečně si připsali první body."

„Předpokládám, že zápas bude hodně bojovný. Vzhledem k počasí i hodně fyzicky náročný. Nicméně i přesto věřím, že se na něj dokážeme dobře nastavit a zápas zvládneme," prozradil svá očekávání od nedělního klání.
POHLED NA SOUPEŘE

České Budějovice však netrpí kdejakými porážkami. K nim je totiž odsuzují i triviální chyby. Hned v úvodním kole dvě branky Jihočeši nabídli Slovácku trestuhodnými hrubkami v rozehrávce, a tak Havlík nejprve skóre otevřel a Mihálik střelou do odkryté branky upravil na konečných 4:1. Hradec Králové pak trápil Jihočechy především rychlostí a Šípoš musel čelit nejednomu nájezdu hráčů z východu Čech. Jeho brankářský kolega Janáček dostal příležitosti proti Plzni, ale ani Západočeši nebyli ochuzeni o dostatek prostoru v útočné šestnáctce, jehož dokázali hojně využít. 

Ovšem svěřenci trenérů Nikla a Zápotočného mohli předurčit zápasy i k jinému vývoji. Právě v Hradci začali dvěma velkými šancemi, avšak Adediran s Osmančíkem v obřích příležitostech neuspěli. Centrovanými míči ze stran České Budějovice trápily také plzeňskou Viktorii, když z jednoho korigoval výsledek Osmančík a z druhého v jasné šanci Adediran střílel mimo tři tyče.

POROVNÁNÍ

V dosavadním průběhu ligy se i trenérský štáb Dynama České Budějovice uchýlil ke změně rozestavení, konkrétně na herní systém se třemi středními obránci. To znamenalo pozici krajního halfbeka pro záložníka Lukáše Čmelíka, dříve útočníka Pavla Osmančíka, ale také pro novou posilu z Itálie. Tou je rakouský defenzivní univerzál Vincent Trummer. Právě jeho jsme porovnali s konkurentem na této pozici z kádru Klokanů. Na postu pravého halfbeka se v sestavě Bohemians zabydlel Daniel Köstl.



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Benjamin Čolić (obránce) - konec smlouvy
Lukáš Skovajsa (obránce) - konec smlouvy
Patrik Čavoš (záložník) - konec smlouvy
Matej Mršić (záložník) - konec smlouvy
Nicolas Penner (záložník) - přestup do FC Slovan Liberec
Jonáš Vais (záložník) - přestup do TJ Jiskra Domažlice
Roman Potočný (útočník) - hostování v FC Zbrojovka Brno
Michal Škoda (útočník) - konec smlouvy

Příchody:
Thomas Jungbauer (obránce) - přestup z SPAL 2013 (Itálie)
Vincent Trummer (obránce) - volný hráč
Alen Dejanović (záložník) - volný hráč
Michal Hubínek (záložník) - volný hráč
Matouš Nikl (záložník) - přestup z SK Slavia Praha
Jiří Skalák (záložník) - volný hráč
Jan Suchan (záložník) - přestup z FC Sellier & Bellot Vlašim
Zdeněk Ondrášek (útočník) - volný hráč 
Pavel Osmančík (útočník) - přestup z Bohemians Praha 1905

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani i v letošní sezoně zůstali u nastoleného trendu a obě vítězství si připsali mimo svůj rajón. Šest bodů získali díky dvěma těsným výhrám v Pardubicích a Liberci (shodně 1:0). Naopak ztráty doposud počítají doma, kde dvakrát vyšli bodově naprázdno. Na jih Čech se svěřenci trenéra Jaroslava Veselého vydají navléct třetí korálek na šňůru úspěchů ve venkovních zápasech.

České Budějovice - Bohemians 1:0 (0:0)
České Budějovice - Bohemians 1:0 (0:0)
Asistent trenéra Ivan Hašek připomněl změny v týmu Dynama a jeho úvod sezony: „Do ligy nevstoupili dobře. Vyjmou toho, že nebodují, tak i dostávají dost branek. Hráli tedy už s Plzní i Slavií, což rovněž hraje nějakou roli, avšak dostali pět gólů v Hradci a čtyři na Slovácku, což jsou velká čísla. Navíc v létě se kádr vcelku dost proměnil z hlediska odchodů. Těch pohybů dovnitř naopak před startem sezony příliš nebylo. Až na Ondráška a nově příchozího Hubínka se Skalákem se jedná o mladé kluky, kteří s ligou moc zkušeností nemají. "

„Nechci přímo říct, že by pro ně zápas s námi měl být existenční, to zase ne. Nicméně hrají podruhé za sebou doma. Na první bod pořád čekají a blíží se pomalu první reprezentační přestávka. Potřebují konečně bodovat, a to nejen z pohledu tabulky, ale i nějaké nálady v týmu. Na druhou stranu se zase nebavíme o týmu, který by byl směrem dopředu slabý. V Hradci měli za bezbrankového stavu velké šance a kdyby se prosadili, kdo ví, jak by utkání dopadlo. Na Slovácku se vrátili do hry, dokázali srovnat se Slavií, a i proti Plzni se dostali na kontakt," upozornil i na ofenzivní stránku týmu okolo Zdeňka Ondráška.

Hašek zavzpomínal také na poslední vzájemný duel: „Čeká nás tam těžký zápas, o čemž jsme se přesvědčili i při tom únorovém klání. Tehdy jsme přežili pár šancí Dynama, ale měli i nějaké vlastní. Nakonec jsme prohráli brankou v devadesáté minutě po standardní situaci. Jak jsme se několikrát přesvědčili, tak ty bývají rozhodující. My jsme je využili ve vítězné góly v Pardubicích a Liberci, ale minulý týden z ní zase inkasovali rozhodující branku. Určitě budou hrát svou roli i tentokrát a my si na ně musíme dát pozor v defenzivě, ale také je využít v té ofenzivní části."