Prohlášení předsedy představenstva k fanouškům klubu

Dariusz Jakubowicz reaguje nejen na disciplinární tresty.

Prohlášení předsedy představenstva k fanouškům klubu

Zdravím všechny fanoušky Bohemky,

jistě většina z Vás včera zaregistrovala zprávu o vysoké pokutě od UEFA, kterou klub musí uhradit za nevhodné chování diváků v odvetě Konferenční ligy. Stejně tak očekáváme finanční postih od Disciplinární komise LFA za poslední domácí utkání se Slováckem, kdy rozhodčí kvůli pyrotechnice zápas dokonce na čas přerušil. Bez ohledu na výši včerejší pokuty jsem se rozhodl už v minulém týdnu po zmíněném utkání se Slováckem podniknout kroky, abychom tyto zbytečné a v součtu vysoké finanční výdaje pro klub minimalizovali a zároveň aby nebyla zásadně narušena symbióza klubu a aktivních fanoušků, kteří pracují na skvělé atmosféře nejen v Ďolíčku.

Jako první krok jsem svým jménem prostřednictvím instagramového profilu klubu pozval k osobnímu jednání se mnou fanouškovskou skupinu Green White Fanatics, která fungování našeho kotle zastřešuje, organizuje výjezdy, tvoří chorea a další prezentace. K jednání u kulatého stolu za zavřenými dveřmi, ke kterému jsem přizval také nejvyšší management klubu. Zcela výjimečně jsem šel přímou cestou, nikoliv prostřednictvím SLO, který jinak s fanoušky za klub oficiálně komunikuje. Fanoušci ze zmíněné skupiny toto pozvání nepřijali a vzkázali mi, že k setkání nevidí žádný důvod a abych jim potřebné k řešení vzkázal skrze SLO. Proto jsem se rozhodl, že tyto kroky budu prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí klubu komunikovat veřejně a otevřeně všem fanouškům klubu.

Aktivní skupiny z našeho kotle mají určitá privilegia, která využívají. Na každé utkání jim je umožněn vstup zdarma bez vstupenky, někdy i v počtu několika desítek lidí, aby připravili choreo a další prezentaci. Zároveň mají k dispozici exkluzivně a zdarma prostory uvnitř stadionu včetně vlastního prodejního místa, tzv. trafačky, kde prodejem vlastních suvenýrů generují pro svou činnost zisk na úkor klubového fanshopu. K propagaci prodeje těchto předmětů příležitostně využívají i tváře klubu, které to jinak mají zakázané (naposledy J. Jindřišek a výjezdový klobouček). Od stadionu vlastní klíče a přístup do něj mají prakticky nonstop.

Z těchto privilegií má náš klub mnoho pozitivního. V Ďolíčku panuje opakovaně skvělá atmosféra, náš kotel patří mezi špičku v České republice. Tím se zvyšuje povědomí o značce Bohemians a vyvolává zájem o návštěvu utkání zejména u neutrálních diváků či fanoušků z ciziny a turistů. Na druhou stranu je potřeba vidět kriticky i negativa. Zejména s nedovoleným použitím pyrotechniky, které je závažným porušením návštěvního řádu Ďolíčku, souvisí finanční tresty pro náš klub. Přerušením zápasu výše trestu stoupá, stejně tak je ohrožen i sportovní výkon, pokud je utkání přerušeno v nevhodný moment.

Nelze přehlédnout ani rizika pro zdraví hráčů na hřišti a diváků na tribunách. Části odpálené pyrotechniky velmi často končí na hrací ploše, čímž hrozí zranění hráčů při střetu s tímto předmětem. Zároveň je mi záhadou, jaký požitek mají fanoušci ze situace, kdy vlastního brankáře zahalí do nedýchatelného oblaku dýmu z pyrotechniky. Na zdraví jsou ohroženi také ostatní diváci. Naprosto nepřijatelným excesem byl incident právě na Letné, kdy některý z diváků v horním patře zapálil předmět, jehož hořící kusy dopadaly do dolních sektorů mezi ostatní sedící a nic netušící fanoušky. Autora tohoto podpalu považuji velmi slušně řečeno za obrovského nezodpovědného a bezohledného hlupáka.

Jelikož výše zmíněná skupina fanoušků neprojevila o otevřenou diskuzi zájem, jsem nucen navrhované řešení zavést bez ní. Od následujícího utkání s Hradcem Králové nebude do stadionu vpuštěn nikdo bez all access akreditace dříve, než s jeho otevřením 60 minut před výkopem. V sektorech nebudou povolené také předměty většího rozměru, než je formát A3, pod kterými se ukrývají fanoušci připravující odpálení pyrotechniky. Výjimku tvoří megafon či repro aparatura pro support leadera a samozřejmě bubny. Stejně tak vlajky větších rozměrů bude nadále možno věšet k prezentaci na plotě sektoru, pokud nebudou zneužívány k výše zmíněnému účelu zakrývání osob. Choreo smí být prezentováno a vytaženo z prostoru hřiště s využitím kovové konstrukce za bránou, v sektoru se nacházet nesmí. Po prezentaci bude s pomocí pořadatelské služby odklizeno přes hrací plochu či jiným způsobem pro předchozím schválení klubu.

Prostory uvnitř stadionu budou pro fanoušky nadále vyčleněné a přístupné kdykoliv mimo zápasový den. Stejně tak klub zachová prodejní prostor, zmíněnou trafačku. To vše samozřejmě zdarma. Zároveň jsem připraven materiálně přispívat a podporovat výrobu choreografií a dalších prezentací. V minulosti tomu tak již bylo zvykem.

Nechtěl jsem tato opatření zavádět pouze jednostranně, přesto tyto kroky považuji po zvážení výše popsaných okolností za férové. Nejsou ale v žádném případě neměnné a trvalé. Má nabídka na osobní setkání se zástupci kotle a aktivních fanoušků nadále platí a v rámci svého nabitého pracovního programu jsem ochotný se potkat v co nejkratším možném termínu. Další krok směrem k nastavení co nejlepší spolupráce je nyní na fanoušcích.

Na závěr ještě novinky, které přesahují dění v kotli Bohemians. Snažíme se v Ďolíčku v rámci jeho velmi omezených možností budovat přívětivé prostředí pro všechny návštěvníky, včetně fanoušků hostů. Mezi kotli je zdravá rivalita vítána, pro klub však jsou i fanoušci neoblíbeného soupeře vítaným hostem. V sektoru hostů jsme vybudovali stupínek pro support leadera a od zářijového utkání s Baníkem Ostrava by měla zmizet také spodní ochranná sít mezi sektorem a hrací plochou. Tím by mělo dojít také k vytvoření lepšího prostoru pro zavěšení fanouškovských zástav.

Bohemka jako klub bude navíc aktivně vystupovat proti nepřiměřeným a nadbytečným počtům pracovníků pořadatelské služby a security, zároveň i proti nadbytečným počtům příslušníků městské policie a Policie České republiky a naddimenzovaným opatřením ve spojitosti se zápasy Bohemians.

Děkuji Vám za přečtení a Bohemka do toho!

Ing. Dariusz Jakubowicz
předseda představenstva