Bohemka se v neděli vydá do Plzně

Klokani se pokusí navázat na předešlé dvě výhry v Doosan Areně.

Bohemka se v neděli vydá do Plzně

V uplynulém týdnu už fanoušci sledovali nominace do jednotlivých výběrů národních týmů. Ještě před reprezentační přestávkou je ale na řadě sedmé kolo FORTUNA:LIGY. Jeho los zavede Zelenobílé na západ Čech, kde budou usilovat o třetí výhru na plzeňské půdě v řadě. Předtím zvládla Bohemka březnový duel, kdy dohrávala v početní nevýhodě (2:1). V nadstavbové části pak Klokani znovu zvítězili (2:0), čímž udělali razantní krok vstříc pohárové Evropě.

Třetí vzájemný souboj během půl roku bude Doosan Arena hostit v neděli od 15 hodin. Roli hlavního sudího zaujme Jan Všetečka. Jeho asistenty budou Ivo Nádvorník s Jaroslavem Hádkem. U videa na průběh klání dohlédnou Miroslav Zelinka a Jan Hurych. Informace ke společnému vlakovému výjezdu i vstupenkám naleznete na stránce VÝJEZDOVÉ INFO.

FC VIKTORIA PLZEŇ


Západočeský klub si v létě prošel řadou změn. Vše předznamenal odchod trenéra Michala Bílka. Jeho pozici nakonec převzal zkušený Miroslav Koubek, který naposledy vedl Hradec Králové. Pro čerstvě dvaasedmdesátiletého trenéra jde již o druhé angažmá v roli hlavního trenéra Viktorie Plzeň. K němu ještě přibyl "objev druhé ligy," bývalý ligový obránce Jan Trousil. Další změna přišla během letní přípravy, avšak tentokrát už mimofotbalová. Novým většinovým vlastníkem klubu se stala společnost GmBH.

Plzeň - Bohemians 0:2 (0:2)
Plzeň - Bohemians 0:2 (0:2)
Novou sezonu odstartovala Viktoria nejen v domácí soutěži. Zároveň, shodně jako Klokani, zahájila svou cestu na evropské scéně ve druhém předkole Evropské konferenční ligy. Narozdíl od Bohemians přisoudil los Západočechům méně atraktivnějšího soupeře. Dvojzápas s Dritou však Západočeši zvládli, a tak putovali dál. Ve třetím předkole si v poklidu poradili s maltským klubem Gzira United (4:0, 2:0). Prorazit dokázali Viktoriáni také přes kazašský Tobol Kostanay (2:1, 3:0), což znamenalo jediné. Postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Los proběhl v pátek odpoledne, a tak se na západě Čech můžou těšit na chorvatský Dinamo Zagreb, kazašskou Astanu a kosovský klub FC Ballkani.

POHLED NA SOUPEŘE

Svěřenci kouče Miroslava Koubka se v úvodních kolech drží za pohárovými příčkami, ačkoliv jejich ofenziva je druhá nejlepší. To platí i přesto, že v posledním kole Plzeň měla své utkání odložené. Herní styl Viktorie se však příliš nezměnil. K úhlavním hrozbám pro obranu Klokanů patří centrované míče ze stran, z nichž Viktoria umí vytěžit vyloženou příležitost, ale také gól. O tom se v úvodních kolech přesvědčily České Budějovice, ale i Olomouc s ostravským Baníkem.

Vrásky na čele dělají zkušenému trenérovi standardní situace. S těmi mají jeho svěřenci nejen trable, ale zároveň právě z nich také inkasují. Hned čtyřikrát čelili Západočeši pokutovému kopu, který teplický Trubač, ostravský Šín i českobudějovický Hora dokázali proměnit. Na jihu Čech ještě Plzeň inkasovala po zmiňované standardní situaci z kopačky Osmančíka. Povedený signál sehrála v Doosan Aréně ještě Sigma Olomouc, ze kterého vytěžila výstavní branku z kopačky Juraje Chvátala. Se standardními situacemi bojoval Plzeň i proti Baníku. Ačkoliv dokázala Slezany porazit (3:1), hosté hrozili právě tímto způsobem po centrech a v závěru utkání mohli zdramatizovat. 

POROVNÁNÍ

Na tříobráncový systém oproti svým zvyklostem přešla také Viktoria. To znamenalo přesun na neobvyklý post pro Jana Kopice, který začal nastupovat na pozici pravého halfbeka. Na tuto pozici, pouze na levé straně, si po příchodu do Ďolíčku musel zvyknout také Jan Kovařík. 



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Filip Čihák (obránce) - hostování v FC Hradec Králové
Šimon Gabriel (obránce) - přestup do MFK Ružomberok
Matěj Hybš (obránce) - konec smlouvy
Filip Kaša (obránce) - konec smlouvy
Mohame Tijani (obránce) - hostování v Yverdon-Sport (Švýcarsko) 
Aleš Čermák (záložník) - konec smlouvy
Roman Květ (záložník) - hostování v FC Sivasspor (Turecko)
Václav Pilař (záložník) - konec smlouvy

Příchody:
Martin Jedlička (brankář) - návrat z hostování v Bohemians Praha 1905
Cadu (záložník) - návrat z hostování v FC Baník Ostrava
Sampson Dweh (obránce) - přestup z MFK Vyškov
Pavel Šulc (záložník) - návrat z hostování v FK Jablonec
Ibrahim Traoré (záložník) - přestup z SK Slavia Praha
Rafiu Durosinmi (útočník) - přestup z MFK Karviná

BOHEMIANS PRAHA 1905


Prostředí v plzeňských Štruncových sadech nebývá soupeři vyloženě oblíbené, ale Klokani mají o důvod víc jet na západ Čech plni odhodlání. Jak jste se už v tomto článku mohli dočíst, v poslední dvou zápasech dokázala Bohemka zvítězit. Potřetí bodovat budou chtít Klokani už v neděli a navázat tak i na poslední ligový duel s Hradcem Králové.

O formě Viktorie Plzeň se rozpovídal Ivan Hašek mladší: „Už jen to, že vyhráli osm zápasů v řadě, nasvědčuje tomu, že najeli na vítěznou vlnu. Co se týče hry, tak tu dost zjednodušili. Hodně se tlačí nahoru a dali dost gólů, s čímž měli ke konci minulého ročníku problém."

Plzeň - Bohemians 0:2 (0:2)
Plzeň - Bohemians 0:2 (0:2)
Ve čtvrtek se v Plzni slavil postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy: „Nemyslím si, že by je postup měl nějak ovlivnit. Je před nimi ligový zápas, který budou chtít určitě vyhrát, aby se jim nevzdálilo čelo tabulky."

Po domácím vítězství se Klokani mohli chystat na Plzeň v uvolněnější náladě: „Jsme rádi, že se nám povedlo zvládnout vítězně domácí zápas, a to jak výsledkově, tak i herně. Pokud se vám podaří vyhrát, tak se poté vždycky trénuje lépe. Měli jsme také dostatek času, abychom se na Plzeň připravili."