Liga je zpět, v sobotu přijede Baník!

Po reprezentační přestávce se vrací na scénu prvoligový fotbal.

Liga je zpět, v sobotu přijede Baník!

Dvoutýdenní pauza bez ligového fotbalu je konečně u konce. Čekání sice narušil dvojitý los třetího kola MOL Cupu, a tak dnešní program zpestřil řadě týmů aktiv, který jim určil soupeře. O víkendu už se znovu rozběhnou domácí profesionální soutěže. Zelenobílé čeká v domácím prostředí ostravský Baník, na který se jim nedaří. V loňské sezoně skončil bláznivý zápas v Ďolíčku remízou (3:3).

Utkání v přímém přenosu odvysílá stanice O2 TV Sport. Jako hlavní sudí byl delegován Karel Rouček. Asistovat mu budou Kamil Hájek s Martinem Leškou. V prodeji budou na pokladnách vstupenky do kotle, a to jak u vstupu do sektoru B, tak i na hlavním vstupu v ulici Vršovická. Cena je 250 Kč. 



FC BANÍK OSTRAVA


Slezané v minulé sezoně skončili ve Skupině o záchranu. I přes nepovedený ligový ročník 2022/2023 zůstal na lavičce trenér Pavel Hapal. Do té nové vyrazil spolu se svými svěřenci s naprosto odlišnými cíli. Ty se mu zatím daří plnit, ačkoliv zejména díky domácímu prostředí. Na svém domácím stadionu totiž svěřenci trenéra Hapala nepoznali hořkost porážky. Po úvodní bezbrankové remíze se Slováckem (0:0) už přišly na řadě tři shodné výhry v řadě (2:0) nad Hradcem Králové, Českými Budějovicemi a Mladou Boleslaví. 

Bohemians - Ostrava 3:3 (3:1)
Bohemians - Ostrava 3:3 (3:1)
Venku už to taková veselá písnička není. Ostrava hned na úvod ligy padla v Liberci (1:3), dále na hřišti favoritů Plzně (1:3) a Slavie (0:1). Mimo svůj rajón se Ostrava představila naposledy právě v nedalekém Edenu, kde ve zmiňovaném zápase těsně prohrála. Téměř po měsíci se tak Baník vydá do stejné pražské čtvrti, jen zamíří na opačnou stranu, a to k Botiči do Ďolíčku. 

Z KABINY SOUPEŘE

Samotný kouč Pavel Hapal poznamenal program svého týmu během přestávky: „V prvním týdnu reprezentační přestávky jsme velice tvrdě trénovali. Ve druhém týdnu už jsme přípravu směřovali k Bohemce, která je hlavně doma velmi silná. Je to jedno z nejsoubojovějších mužstev v lize a kvalitní tým."

Poté už přešel přímo k zápasu s Bohemians: „Jsou celkem dlouho pohromadě, mají zažitý styl hry. Velmi dobře brání, umí rychle přejít do ofenzivy. Nečeká nás nic jednoduchého. Budeme se snažit navázat na naše poslední zápasy před pauzou, zlepšenou hru a chtěli bychom konečně uspět i venku."

POHLED NA SOUPEŘE

Baník zejména v domácích zápasech trápil své soupeře rychlostí, a to hlavně prostřednictvím Tanka. Letní posila Ostravy se postarala sama o tři branky a lví podíl měla také na druhém gólu do sítě Mladé Boleslavi. Nepříjemnými protiútoky trápila Ostrava i plzeňskou Viktorii, na jejímž stadionu nakonec prohrála (1:3). 

POROVNÁNÍ

Branky obou týmů hájí od úvodu sezony noví hráči. V případě Klokanů je to Michal Reichl a u Baníku pak Jiří Letáček. Z individuálního pohledu se oběma úvod sezony povedl. Navíc dle statistik je brankář Bohemians výrazněji zaměstnáván, než je tomu u jeho protějšku.



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Eneo Bitri (obránce) - přestup do Valerenga IF (Norsko)
Cadu (obránce) - návrat z hostování do FC Viktoria Plzeň
Jiří Fleišman (obránce) - hostování v MFK Karviná
Muhamed Sanneh (obránce) - hostování v FC Sellier & Bellot Vlašim
Jaroslav Svozil (obránce) - hostování v MFK Karviná
Srdjan Plavšić (záložník) návrat z hostování do SK Slavia Praha
Nemanja Kuzmanović (útočník) - přestup do Nea Salamis (Kypr) 
Ondřej Šašinka (útočník) - přestup do FC Hradec Králové
Muhamed Tijani (útočník) - přestup do SK Slavia Praha

Příchody:
Jiří Letáček (brankář) - návrat z hostování v FK Pardubice
Patrick Kpozo (obránce) - přestup z Sheriff
Matej Madleňák (obránce) - hostování z MFK Ružomberok
Tomáš Rigo (záložník) - přestup z SK Slavia Praha
Ewerton (útočník) - hostování z SK Slavia Praha
Filip Kubala (útočník) - přestup z FC Hradec Králové
Abdullahi Tanko (útočník) - přestup z FK Varnsdorf

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani se při posledním domácím utkání konečně dočkali výhry v Ďolíčku. Tu vyválčili v souboji s Hradcem Králové (2:1). Před reprezentační pauzou ale prohráli v Plzni (0:2), a tak teď budou chtít znovu rozšířit sbírku získaných bodů. Proti sobě však nebudou mít oblíbeného soka. 

O zápasech s Baníkem se rozpovídal Ivan Hašek: „Poslední zápasy s Baníkem si držely pokaždé velkou úroveň. To se netýká pouze kvality samotného zápasu, ovšem také úrovně atmosféry, jíž oba tábory fanoušků v ochozech vytvářely. Důkazem toho je třeba náš poslední vzájemný zápas, který jsme hráli v Ďolíčku minulý rok v létě a skončil nakonec remízou 3:3."

Bohemians - Ostrava 3:3 (3:1)
Bohemians - Ostrava 3:3 (3:1)
Klokani využili reprezentační přestávku i pro uzdravení: „Volný víkend nám určitě pomohl. Mohli jsme doléčit některé zdravotní problémy. Pár hráčů se nám také zapojilo do tréninkového procesu. Bohužel ve víkendovém duelu B týmu se zranil obránce Denis Vala. Ten si poranil koleno."

Asistent hlavního kouče prozradil také odlišnosti letošního a loňského Baníku: „V kádru ostravy proběhlo dost změn a mají pro tuto sezonu hodně nových hráčů. Dále změnili systém hry a v domácích zápasech bodují. Ženou je domácí fanoušci a mají velice rychlé protiútoky. Na brejky si budeme muset určitě dávat pozor i my. Nicméně věříme, že právě naši fanoušci budou ti, kteří nás budou hnát za vítězstvím a tento zápas zvládneme."