Bohemku čeká souboj se Zlínem

Klokani se před reprezentační pauzou představí naposledy v domácím prostředí. 

Bohemku čeká souboj se Zlínem

Další ligové kolo se nám pomalu blíží. První třetinu základní části již má FORTUNA:LIGA za sebou a o víkendu začíná ta další. Klokani se v rámci jedenáctého kola utkají se Zlínem, který se s pěti body krčí na posledním místě tabulky. Mezi oběma týmy je nyní osmibodový rozdíl. V posledním vzájemném klání z jara loňské sezony si Zlín výhrou nad Bohemians pomohl v boji o záchranu, když doma dokázal Bohemians porazit (4:1). Poslední vzájemný duel v Ďolíčku pak po skvostném obratu skončil výhrou Zelenobílých (3:2).

Utkání má výkop naplánovaný na 15. hodinu. Pokud se na stadion nedostanete, můžete fandit Klokanům i z domova. Prostřednictvím streamu bude zápas přenášet stanice O2 TV Fotbal. Hlavním sudím bude Dalibor Černý a asistovat mu budou Petr Caletka se Zdeňkem Dobrovolným. Vstupenky jsou v prodeji na internetu za levnější ceny, ale fanoušci je zakoupí i na pokladnách v den utkání. Brány stadionu se otevírají ve 14 hodin.



FC ZLÍN


Tým z Baťova města znovu prožívá těžkou sezonu a jeho situace se oproti té z loňského ročníku nijak výrazně nezměnila. Prvoligovou příslušnost uhájili Ševci až v baráži, kdy uspěli v dvojzápase s Vyškovem. Během letní přestávky se však kouč Vrba nedočkal posílení týmu, aby na zlínské Letné mohly po nějaké době zavládnout také klidnější časy. Naopak odešlo několik zkušených hráčů, kteří dlouho tvořili kostru týmu. 

Zlín vstoupil do soutěže na půdě nováčka, kde hned na úvod utrpěl vysokou porážku (1:4). Všech pět bodů získali svěřenci trenéra Pavla Vrby v domácím prostředí, kde porazili Teplice (2:1), remizovali s Libercem a naposledy i Českými Budějovicemi (1:1). Utrpěli však zde také těžkou porážku s Viktorií Plzeň (1:7) a těsně podlehli Spartě (0:1). Dlouho si nevedl Zlín špatně na venkovních hřištích. Na půdě Slavie padl s domácím favoritem těsně (1:2) a v derby se Slováckem ho dělil od bodů kousek (0:1). Dále neodvezli Ševci body z nové arény Hradce Králové (0:2) a stadionu Baníku Ostrava (1:5). 

Z KABINY SOUPEŘE

Kouč Pavel Vrba mluvil o síle Klokanů v domácím prostředí: „Bohemka se trochu změnila. Není to tým, který by pouze bojoval a tlačil se na soupeře pouze pomocí centrů. Ačkoliv tyto herní praktiky samozřejmě používají, tak dnes už mají v týmu i dost fotbalové hráče. Zejména v domácích zápasech je Bohemka hodně silná. Takhle vysoko jsou právě díky zápasům v Ďolíčku. Doma se jim zkrátka daří. Kulisa tam bývá tradičně bouřlivá a k tomu týmu zkrátka patří. Stadion je stejný a prostředí je zajímavé. Bohemka je z tohoto pohledu svá a asi ještě dlouho bude (úsměv)."

Bohemians - Zlín 3:2 (0:2)
Bohemians - Zlín 3:2 (0:2)
Zkušený trenér přešel i k hernímu stylu Zelenobílých: „Viděl jsem jejich zápasy. Jsou hodně důrazní a umí si vytvořit situaci ve správných prostorech. V šestnáctce poté chodí do zakončení ve velkém počtu. Dále umí dobře kombinovat, ale nechybí jim hráči, kteří se umí prosadit i střelou ze střední vzdálenosti."

Z hráčské kabiny přidal svůj pohled na Bohemians také Jakub Janetzký: „Čeká nás silný soupeř. Mají v týmu rychlé hráče a hrají celkem kombinačně. Bude to složité, ale pokud budeme kompaktní a poctiví, můžeme tam uspět. Do Bohemky přišlo několik nových hráčů, začali hrát trochu jiný fotbal a celá hra se změnila. Vždycky jsme s nimi hráli v boji o záchranu a jsem překvapený z toho, kde se nyní nachází."

POHLED NA SOUPEŘE

Spolu s Českými Budějovicemi inkasoval Zlín vůbec nejvíce gólů ze všech ligových týmů (25). Na hřišti Baníku měl problémy na své pravé straně, kde Ostrava třemi brankami během patnácti minut rozhodla o svém vítězství. Obecně poté Zlín sráží nedůraz před vlastní brankou, čehož dokázali využít zmiňovaní Slezané, dále České Budějovice, Teplice a při své kanonádě také Viktoria Plzeň. Brankáři Zlína totiž několikrát dokázali napoprvé zneškodnit šanci, nicméně u odražených míčů bývali častěji rychleji právě soupeřovi hráči, kteří prostoru dokázali využít a skórovat.  

Zlín ale umí udeřit ze vzduchu, což už pocítila Slavia či České Budějovice. Při rohových kopech pak také Liberec s Teplicemi. O jejich exekuci se stará především Tomáš Čelůstka, ovšem i jeho jmenovec Slončík či Lukáš Bartošák. Pravidelně se Zlín pokoušel nachytat svého soupeře s protečováním centru na přední tyči, na což si budou muset dát Klokani pozor. 





ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Václav Procházka (obránce) - přestup do TJ Jiskra Domažlice
Martin Fillo (záložník) - konec smlouvy (nyní TJ Jiskra Domažlice)
Marek Hlinka (záložník) - konec smlouvy (nyní Dukla Banská Bystrica - Slovensko)
Adam Hloušek (záložník) - konec smlouvy
Robert Hrubý (záložník) - konec smlouvy (nyní Bohemians Praha 1905)
Vakhtang Tchanturishvilli (záložník) - konec smlouvy (nyní FK Jablonec)
Libor Kozák (útočník) - konec smlouvy (nyní AC Arezzo - Itálie)

Příchody:
Tomáš Čelůstka (obránce) - volný hráč (naposledy Karmitiossa - Kypr)
Jakub Černín (obránce) - přestup z SK Líšeň
Selmir Pidro (obránce) - hostování ze St. Louis (USA)
El Hadji Ndiaye (útočník) - přestup z Évian TG (Francie)
Filip Žák (útočník) - volný hráč (naposledy FK Teplice)

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani momentálně drží sérii tří domácích utkání bez porážky. Tu zahájili na konci srpna vítězstvím nad Hradcem Králové (2:1) a v zářijových dvou domácích zápasech po sobě remizovali s Baníkem Ostrava (1:1) a srazili úctyhodným obratem Sigmu Olomouc (3:2). Se Zlínem se doma utkali naposledy minulý rok v listopadu, kdy po první půli prohrávali o dvě branky, ale nakonec dokázali nepříznivý vývoj zvrátit ve svůj prospěch. 

O aktuálním rozpoložení Zlína hovořil asistent trenéra Ivan Hašek: „Mají dost vysokých hráčů a snaží se toho využít i při standardních situacích, které mají nepříjemné, Z nich dali většinu svých gólů. Nicméně mají v kádru i šikovné hráče, kteří umí hrát rychle směrem nahoru. My musíme navázat na minulý zápas doma s Olomoucí a s podporou našich fanoušků zvládnout tento těžký zápas."

Hašek promluvil také o venkovních zápasech Zlína: „Ani v minulé sezoně neměl Zlín dobrou bilanci v těch venkovních zápasech. Řekl bych, že na tom pracují a snaží se hrát více z bloku na rychlé protiútoky, což je pro každý tým nepříjemné a musíme se připravit nejen na tuto variantu."