Vršovické derby startuje v neděli večer

V Ďolíčku se uskuteční souboj dvou rivalů. 

Vršovické derby startuje v neděli večer

Fanoušky dlouho vyhlížený týden se konečně nachýlil. Od poslední říjnové neděle do příští soboty čekají Bohemians hned tři pražská derby. To nejbližší je zároveň soubojem o Vršovice. Do Ďolíčku v neděli večer dorazí pražská Slavia, a to krátce po porážce v Evropské lize na stadionu AS Roma.

Klokani v neděli večer opět uzavřou kompletní víkendový program třináctého kola FORTUNA:LIGY. Vršovické derby bude v Ďolíčku zahájeno v 18 hodin. Hlavním rozhodčím bude Karel Rouček. V jeho šestém prvoligovém klání mu budou asistovat Ivo Nádvorník s Janem Váňou. Aktuálně zbývají poslední vstupenky do sektoru B. Všechny zbývající sektory jsou vyprodané. Hlavním partnerem utkání je Ottova tiskárna.

SK SLAVIA PRAHA


Sešívaní po neúspěšném tažení za ligovým prvenstvím zahájili sezonu v domácí soutěži, ale také v Evropské lize. Dvojzápas s Dniprem-1 zvládla Slavia s vítězstvím v domácím klání a remízou v odvetě. V play off poté došlo na souboj s ukrajinským Zorja Luhansk. Také v tomto případě dokázali svěřenci kouče Trpišovského doma vyhrát, ovšem v odvetném utkání se o postup strachovali, nicméně nakonec se do základní skupiny přece jen probojovali. Až do poloviny prosince se můžou v Edenu těšit na pohárové bitvy, přičemž polovinu základní skupiny již mají za sebou. Doposud Slavia dokázala vyhrát na půdě Servette FC Geneve (2:0) a doma uštědřila šest branek Sherrifu Tiraspol (6:0). Ve čtvrtek před bitvou o Vršovice však Sešívaní podlehli věhlasnému AS Roma (0:2). 

Bohemians - Slavia 1:4 (1:2)
Bohemians - Slavia 1:4 (1:2)
V domácí soutěži patří Slavii stejná pozice, na níž dokončili minulý ročník. Z druhého místa vzhlíží na pozici lídra tabulky, jež patří pražské Spartě. Prvního místa si červenobílí užili doposud jen v dvou případech, konkrétně po druhém a pátém kole. Aktuálně mají na Letenské dvoubodovou ztrátu. Slabiny má Slavia především ve venkovních zápasech. V této sezoně už ztratila body v Jablonci (1:1) a Teplicích (0:0). Naposledy měli Sešívaní na mále také v Liberci, ovšem pod Ještědem dokázali vývoj převrátit na svou stranu (3:2). V minulém kole dlouho marně dobývali branku Slovácka, ovšem šťastnými trefami přece jen dospěli ke třem bodům.

HLASY Z KABINY

Z tábora Slavie mluvil o Bohemians asistent trenéra Jaroslav Köstl: „Mají trochu kolísavou výkonnost. Byla tam spousta zápasů, které měli vyhrát a bodově je nedotáhli, naopak teď proti Jablonci si tři body úplně nezasloužili. Stejně jako loni se jim daří venku. Jedeme na Bohemku, kde to nikdy není jednoduché, ale chceme tam uspět.”

POHLED NA SOUPEŘE

Ofenziva Slavie je letos "až" čtvrtou nejúdernější v celé lize. Ve dvanácti kolech vstřelil tým kolem Tomáše Holeše dvaadvacet branek. Hned pět jich bylo z pokutového kopu. Nebezpečí ze strany Slavie však hrozí zvlášť při centrech, a to ze vzduchu i po zemi. Ty předcházely už šesti gólům Slavie. Stalo se tak v duelu s Českými Budějovicemi, Hradcem Králové, Karvinou, Mladou Boleslaví i Zlínem. Červenobílí umí být nebezpeční i při dlouhém pasu za defenzivní linii soupeře, o čemž se přesvědčili v úvodním kole Královehradečtí. 

Defenziva Slavie ovšem patří k té nejlepší v rámci celé ligy. Jen sedmkrát museli Sešívání zkousnout gólovou radost soupeře. Slabina se ukázala na levé straně obranné řady, odkud se po centru prosadil českobudějovický Hora, zlínský Kolář a naposledy také liberecký Preisler. 

POROVNÁNÍ

V základní jedenáctce Klokanů se po vyléčení zdravotního problému naplno zabydlel záložník Adam Jánoš. Níže naleznete jeho porovnání s Jakubem Hromadou, který v této sezoně nastoupil třikrát v základní sestavě.




ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
David Jurásek (obránce) - přestup do SL Benfica (Portugalsko)
Aiham Ousou (obránce) - hostování v BK Häcken (Švédsko)
Ondřej Lingr (záložník) - hostování v FC Feynoord Rotterdam (Nizozemsko)
Peter Olayinka (záložník) - konec smlouvy (nyní FK Crvena Zvezda  - Srbsko)
Srdjan Plavšić (záložník) - přestup do Raków Częstochowa
Ibrahim Traoré (záložník) - přestup do FC Viktoria Plzeň
Ewerton (útočník) - hostování v FC Baník Ostrava

Příchody:
Andres Dumitrescu (obránce) - přestup z OSK Sepsi Sfântu Georghe
Sheriff Sinyan (obránce) - volný hráč (naposledy Molde FK - Norsko)
Conrad Wallem (záložník) - přestup z Odds BK 
Mojmír Chytil (útočník) - přestup z SK Sigma Olomouc
Muhamed Tijani (útočník) - přestup z FC Baník Ostrava

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani si naposledy přivezli tři body z Jablonce, díky nimž si upevnili postavení ve středu tabulky. Proti Slavii navíc budou chtít odčinit závěr loňské sezony, kdy Sešívaným v lize dvakrát podlehli a s velkou hořkostí odjížděli po neúspěšném semifinále MOL Cupu. 

Bohemians - Slavia 1:4 (1:2)
Bohemians - Slavia 1:4 (1:2)
O soupeři Klokanů promluvil asistent trenéra Ivan Hašek: „Slavia patří k nejlepším týmům v lize. Disponuje velmi širokým kádrem, takže by jim ten čtvrteční zápas, který hráli v Římě, vadit neměl. Jejich hra je založena na rotaci hráčů, dobrým presinkem a velkým počtem hráčů ve vápně soupeře, což je vždycky hodně nepříjemné."

Slavia na hřištích soupeřů už několik bodů poztrácela: „V domácím prostředí si dokáží vytvořit velký tlak a dopracovat se ke gólu. Ve venkovních zápasech už to tak úplně není a hodně záleží na odvaze domácího týmu, který může uspět."

Klokani před derby počítají ztráty. Karetní trest si odpykají Hybš s Prekopem a k dispozici nebude ani Beran: „Tito vyjmenovaní hráči nám budou určitě chybět. Nicméně i my máme více kvalitních hráčů, kterým věříme. Kluci jsou natěšeni ukázat, že na to mají."