V sobotu večer se Bohemka utká s Karvinou

Klokani před reprezentační přestávkou přivítají doma soupeře ze Slezska.

V sobotu večer se Bohemka utká s Karvinou

Česká nejvyšší fotbalová liga se nachýlila ke své první odehrané polovině. Víkendový program nabídne poslední zápasy týmů, které na sebe doposud ještě nenarazily. Ligu následně přeruší reprezentační přestávka a o posledním listopadovém víkendu už budou zahájeny odvetné zápasy. Bohemka zakončí první polovinu základní části v domácím prostředí. Do Ďolíčku přijede vůbec nejvzdálenější soupeř, jímž je Karviná.

Ligový duel 15. kola má svůj výkop naplánován na sobotní osmnáctou hodinu. V přímém přenosu utkání odvysílá stanice O2 TV Sport. Hlavním rozhodčím bude Jan Machálek. Na čarách pak role asistentů vykonají Petr Caletka s Radimem Dreslerem. U videa na průběh klání dohlédnou Ondřej Berka s Tomášem Mokruschem. Před utkáním budou na pokladnách v prodeji vstupenky na hlavní tribunu (350 Kč) i do nekrytých sektorů B a C (250 Kč). Pokud lístek ještě nemáte, můžete si ho výhodně zakoupit v předprodeji do pátečních 23:59 hodin, a to na krytou tribunu A za 300 Kč, do ostatních sektorů za 200 Kč. Pro nákup online klikněte na banner níže.



MFK KARVINÁ


Seznam týmů FORTUNA:LIGY se oproti loňské sezoně liší o jediné jméno. Místo brněnské Zbrojovky se mezi českou ligovou smetánku vrátila právě Karviná. Na její lavičce zůstal po postupu trenér Tomáš Hejdušek. Hned první kolo vyšlo jeho svěřencům na výbornou, když smrští tří branek v prvním poločase do sítě Zlína vyšli vstříc bodovému zisku. Nakonec porazili Ševce jasným výsledkem (4:1). Na další bodový zisk čekala však Karviná do pátého kola, kdy bod vydolovala za remízu s Jabloncem (1:1). Na něj se nepovedlo navázat, neboť na Letné podlehli Slezané domácí Spartě (1:3), stejně jako v Edenu pak Slavii (1:5). Na sebevědomí nepřidal ani domácí neúspěch v boji s Teplicemi (0:1). Výhra Sklářů znamenala pro Hejduška nejen tvrdý direkt v podobě ztráty všech bodů, ale také skončila jeho štace na lavičce. 

Bohemians - Karviná 4:0 (2:0)
Bohemians - Karviná 4:0 (2:0)
Na jeden zápas se role hlavního kouče zhostil Lubomír Luhový. Při záskoku se mu v utkání na Slovácku bodovat nepodařilo (0:2). Trápícího se nováčka převzal slovenský lodivod Juraj Jarábek, který už v Karviné dříve působil. Obnovená premiéra mu vyšla naprosto snově. Karviná doma nastřílela Liberci pět gólů (5:2). Vydařilo se jí i další klání v domácím prostředí. Jarábkovi svěřenci zvládli skolit nejtěsnějším rozdílem Hradec Králové (1:0). V závěru října se Karviná postarala o největšího překvapení celého dosavadního průběhu ligy. Hubenou, avšak velice cennou, výhru (1:0) si odvezla ze západočeské Doosan Areny. Brankou Patrik Čavoše skolila pohárovou Viktorii Plzeň. Před týdnem měla Karviná dobře rozjeté derby s Baníkem Ostrava, avšak svému regionálnímu rivalovi podlehla (1:3).

HLASY Z KABINY

Kouč Juraj Jarábek poukázal na prostředí, které jeho svěřence čeká: „Bude určitě dobrá kulisa, jak tomu v Ďolíčku bývá pravidelně. Navíc se bude hrát pod umělým osvětlením. Těšíme se a jsme odhodlaní odčinit nepovedený začátek druhé půle ze slezského derby, který nás stál zápas."

Dále se kouč Slezanů zaměřil už na hru Bohemians: „Sice dali jedenáct gólů. ale nesmí nás to zmást. Mají kvalitní hráče do ofenzivy jako Puškáče, Prekopa a další. Nesmíme nic podcenit. My jsme si v týdnu ukázali chyb ze začátku druhé půle proti Baníku a věřím, že jsou kluci odhodlaní je odčinit a navázat na výbornou první půli. Bohemka hraje jednoduchý, agresivní a fyzicky náročný fotbal. Na to se musíme připravit. Stejně jako my, tak i oni potřebují body.”

POHLED NA SOUPEŘE

V ligové tabulce se Karviná pohybuje v její poslední skupině. Z pohledu ofenzivy zdaleka nepatří k nejhorším týmům. Gólů nastříleli Slezané hned osmnáct, což je lepší vizitka, než která "zdobí" polovinu jejích prvoligových protivníků. Zlín pokořila Karviná dvakrát gólem ze standardní situace, jednou Mladou Boleslav a Spartu. Po příchodu zkušeného zadáka Jiřího Fleišmana se právě levá strana stala úhlavní zbraní Karviné. Útočná akce na této straně předcházela pěti gólům Slezanů. 

Body naopak stojí Karvinou chyby ve vlastní šestnáctce, kde soupeři Karviné v několika případech dokázali sebrat druhý míč a z něj se prosazovat. Takto dokázala obranu Slezanů pokořit Mladá Boleslav, Slovácko i Sparta. Několik branek inkasovali Karvinští i po nezvládnutých soubojích jeden na jednoho, či nezvládnuté defenzivní práci při bránění kombinací na stranách. Z toho těžil naposledy Banín Ostrava, ale před ním také Slovácko, Sparta a Teplice. 

POROVNÁNÍ

Hned od svého příchodu se do základní sestavy Karviné zařadil Jiří Fleišman. Konkrétně na levý kraj defenzivní řady. V Ďolíčku by tak mohlo dojít na souboj dvou ostřílených prvoligistů. Na zmiňovaného obránce Slezanů by mohl narazit Martin Dostál. Fleišman má na kontě 366 zápasů a Dostál poté 290.




ZMĚNY V KÁDRU
Odchody: 
Eldar Šehić (obránce) - přestup do FC Baník Ostrava
Rafiu Durosinmi (útočník) - přestup do FC Viktoria Plzeň
Jakub Rezek (útočník) - přestup do SFC Opava

Příchody:
Dominik Holec (brankář) - volný hráč
Jakub Lapeš (brankář) - volný hráč
Matej Čurma (obránce) - volný hráč (naposledy Spartak Trnava)
Jiří Fleišman (obránce) - přestup z FC Baník Ostrava
Jaroslav Svozil (obránce) - přestup z FC Baník Ostrava
Patrik Čavoš (záložník) - volný hráč (naposledy SK Dynamo České Budějovice)
Martin Doležal (útočník) - volný hráč (naposledy Zaglebie Lubin)
Papalelé (útočník) - přestup z Estrela Amadora (Portugalsko)

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani po úspěchu v Jablonci padli v rámci ligových zápasů dvakrát s rivaly Slavií a Spartou. Nyní si budou chtít reputaci napravit a v domácím prostředí uspět.

O soupeři promluvil asistent trenéra Ivan Hašek: „Karviná má šikovné hráče směrem dopředu, dokazují to i produktivitou. Mají hodně vstřelených gólů hlavně díky tomu, že když dají první gól, tak umí hrát do otevřené obrany.”

Bohemians - Karviná 4:0 (2:0)
Bohemians - Karviná 4:0 (2:0)
Karviná zvládla překvapivě uspět v Plzni: „Řekl bych, že s Plzni i Baníkem měli i trochu štěstí, ale v obou případech odehráli velmi dobré utkání. V Plzni za to byli odměněni výhrou.”

Asistent hlavního kouče vyjmenoval i rozdíly po výměně trenéra: „Určitě jsou teď kompaktnější a dostávají méně gólů. Je vidět, že je nový trenér dokáže na zápasy dobře připravit. My musíme navázat na poslední dva slušně odehrané zápasy se Spartou. Jen je potřeba tento zápas dotáhnout i výsledkově a potěšit naše skvělé fanoušky.”