Antonín Panenka dnes slaví 75. narozeniny

Mezi gratulanty patří i rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Antonín Panenka dnes slaví 75. narozeniny

Antonín Panenka dnes slaví 75!Čestný prezident Bohemians, fotbalová legenda světového formátu a autor kopu, který po desítky let kopírují hráči po celém světě včetně těch nejslavnějších. Tak by se dal stručně charakterizovat Antonín Panenka, který se narodil 2. prosince 1948 a dnes slaví 75. narozeniny. V Ďolíčku snad nepotkáte člověka, který by ho neznal. Jeho jméno nesou sportovní magazíny i restaurace. Když jako žáček přišel do Bohemians, nikdo neměl tušení, jakou kariéru má před sebou. Mezi gratulanty z celého světa patří i fotbalová legenda Luis Figo a rakouský prezident a velký fanoušek Rapidu Vídeň Alexander Van der Bellen. Podívejte se na video pod článkem.

PRVNÍ LIGA
V první lize debutoval ještě před dovršením dvacátých narozeniny. V březnu 1968 ho trenér Rubáš poslal na hřiště v Teplicích místo „Pišty“ Ivančíka. Za Bohemku odehrál legendární „Páňa“ celkem 230 zápasů v první lize, čímž se řadí na páté místo v celé historii klubu. Z aktivně hrajících fotbalistů ho může překonat Martin Dostál (aktuálně 211 startů, 9. místo). Páté místo drží Antonín Panenka také v žebříčku zelenobílých prvoligových střelců, gólů vstřelil v Bohemians 76. Z Bohemky přestoupil na začátku roku 1981 do slavného Rapidu Vídeň, se kterým se stal dvakrát mistrem Rakouska v sezonách 1981/1982 a 1982/1983. V roce 1985 se jako první Čech probojoval do finále evropského poháru, konkrétně Poháru vítězů pohárů. Rapid prohrál s Evertonem.

REPREZENTACE
Debut v dresu národního týmu přišel v kvalifikaci o MS 1974. V září 1973 nastoupil v základní sestavě Československa v Glasgow proti Skotsku. Utkání jsme prohráli 1:2, Panenka odehrál 78 minut. V reprezentačním týmu odehrál odchovanec Klokanů 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Ten nejslavnější zapsal ve finále Mistrovství Evropy v roce 1976. Účastnil se také ME 1980 v Itálii a MS 1982 ve Španělsku.

VRŠOVICKÝ DLOUBÁK
Fotbalový stadion v Bělehradě hostil 20. června 1976 finálový zápas evropského šampionátu v kopané. V tehdejší Jugoslávii proti sobě stály výběry Německa a Československa. Za remízového stavu 2:2 došlo utkání až do penaltového rozstřelu. Když ve čtvrté sérii Uli Hoeneß přestřelil, měl další exekutor šanci rozhodnout. „Všetko je v rukách Antonína Panenku,“ hlásal legendární televizní komentátor Karol Polák. Následující okamžik se stává nezapomenutelným. Záložník s číslem 7 na zádech se rozbíhá, brankář Sepp Maier skáče k tyči po své levé ruce. Panenka vypadá, že vypálí ránu jako z děla. Míč ale k údivu všech jen lehce podkopne a ten lehkým a pomalým obloučkem dopadá doprostřed branky. „Góóól!!! Sme majstri Európy na rok sedemdesiať šesť!" slaví Polák s celým národem zisk historicky prvního titulu pro Československo. Fotbalový svět navíc získává unikátní kop, který o třicet let později použije ve finále Mistrovství světa při penaltě i Zinedine Zidane.

TITULY A OCENĚNÍ

1976 – Mistr Evropy
1980 – Fotbalista roku Československa
1982 – Mistr Rakouska s Rapidem Vídeň
1983 – Mistr Rakouska s Rapidem Vídeň
2008 – Cena dr. Václava Jíry
2008 – Medaile Za Zásluhy I. stupně od prezidenta ČR
2016 – Člen Klubu ligových kanonýrů
2020 – Síň slávy českého sport

Bohemka TV