Poslední výjezd roku zavede Bohemku na Moravu

Klokani se v sobotu odpoledne utkají v souboji se Slováckem. 

Poslední výjezd roku zavede Bohemku na Moravu

Osud minulého kola vzaly do své moci klimatické podmínky. Než stihlo vůbec začít, zavalil dějiště jednotlivých zápasů sníh, a tak určil většině prvoligových týmů jeden víkend bez zápasu. Zpět do ligového kolotoče se kluby vrátí v sobotu a neděli. Klokani se v předposledním podzimním kole vydají na Moravu. V sobotu odpoledne se představí na půdě Slovácka, které jako jedno z mála minulý víkend i přes vydatnou sněhovou kalamitu svůj zápas odehrálo. V Olomouci získalo bod.

Zápas na Městském fotbalovém stadionu Miroslava Valenty začne s úderem sobotní 15. hodiny. Jako hlavní sudí ho bude mít na povel Dominik Starý. Na čarách mu budou k dispozici asistenti Kamil Hájek s Jakubem Šimáčkem. Přímý přenos z utkání nabídne stanice O2 TV Fotbal. Potřebné informace pro fanoušky, kteří se chystají podpořit Klokany přímo na stadionu, jsou na webu dostupné v záložce  VÝJEZDOVÉ INFO.

1.FC SLOVÁCKO


Moravané po odehrané polovině základní části zvládají pokračovat v nastoleném trendu z minulých sezon. Po sedmnácti kolech svěřencům trenéra Martina Svědíka patří čtvrté místo. Aktuálně mají i shodný bodový zisk s třetí Plzní, která má však ještě k dobu neodehraný zápas s Baníkem Ostrava. Ten přijde na řadu až v příštím roce. Nicméně vyloženě o klidném podzimu v Uherském Hradišti úplně řeč být nemůže. V úvodním kole sice Slovácko doma přejelo České Budějovice (4:1). Dalšího vítězství se dočkalo až ve čtvrtém kole, kdy si odvezlo všechny tři body za těsnou výhru v Ďolíčku nad Bohemians (1:0). Mezitím uhrálo bod v Ostravě (0:0) a doma podlehlo Olomouci (0:2). 

Tým kolem Vlastimila Daníčka se přece jen zabydlel ve Skupině o titul. Povedlo se mu to díky sérii, kdy bodoval v pěti zápasech z šesti. Po výhře u Botiče si Moravané rozdělili body s Mladou Boleslaví (2:2), ovšem vítězství slavili v Pardubicích (1:0), dále doma v derby se Zlínem (1:0) a zvítězili i nad Karvinou (2:0). Kaňkou na úspěšném období je pouze výprask na pražské Letné, kde Slovácko inkasovalo pět branek od Sparty (0:5). Body odevzdali Svědíkovi svěřenci ještě v Jablonci, který se dočkal první výhry v sezoně. Ztrátu na severu Čech dokázalo Slovácko napravit výhrou nad Teplicemi (2:0). Na chvilku zase celek z jihu Moravy zamířil do Skupiny o umístění. Na Slaví podal velice dobrý výkon, avšak v závěru nakonec Sešívaní uzmuli výhru (0:2). Z dua domácích zápasů po sobě poté vytěžilo Slovácko dva body za remízy s Libercem (1:1) a Hradcem Králové (0:0). Náramně se mu ale vydařilo utkání na západě Čech, kde uštědřilo debakl Viktorii Plzeň (4:1) a o týden později skolili také ostravský Baník (2:0). Před týdnem jako jedni z mála odehráli svůj zápas i přes vydatné sněžení. Z Androva stadionu si odvezli bod za remízu (1:1). 

HLASY Z KABINY

Z kádru soupeře pamatuje na svá léta v Ďolíčku brankář Tomáš Fryšták: „Strávil jsem v Ďolíčku skoro šest let. To je opravdu dlouhá doba. Myslím, že nějakých šest kluků ještě v týmu zůstalo. Jinak se tým opravdu proměnil a zkvalitnil. Z mého pohledu musím říct, že se v Bohemce všechno posunulo dopředu. S ní to jsou vždycky vyrovnané zápasy, bojuje se o každý balon i metr na hřišti. Musíme se na to připravit. Směrem dozadu i dopředu jsou vyrovnaní. Noví kluci, co tam přišli, jsou typologicky jiní, než hráči z dob mého působení. Jsou teď komplexnější. Po všech stránkách si na ně musíme dávat pozor. Díky předchozím vzájemným zápasům víme, co od nich očekávat. Bude to vyrovnané utkání."

Slovácko - Bohemians 1:2 (0:2)
Slovácko - Bohemians 1:2 (0:2)
Svůj pohled na sobotní duel přidal i asistent trenéra Tomáš Palinek: „Jsou zarputilí a těžko se jezdí na jejich stadion. Teď ale budeme hrát doma my. Tým mají dobře vyvážený. Jsou v něm rychlostní typy hráčů, ale také bojovníci. Očekávám dobrý zápas. Abychom uspěli, musíme hrát nátlakově a tlačit se do zakončení. Pokud bude náš přístup k utkání správný, věřím, že se nám podaří potěšit naše fanoušky a dojdeme si společně pro tři body."

POHLED NA SOUPEŘE

Slovácko se drží na předních příčkách, ačkoliv v lize najdeme i údernější týmy. Branek vstřelilo jednadvacet. Více jich má pátá Olomouc, šestá Mladá Boleslav, ale také sedmý ostravský Baník s osmým Libercem. Pokud však něco patří k silným stránkám Slovácka, je to střelba ze střední vzdálenosti, před níž se obrana Bohemky s brankářem v zádech bude muset mít na pozoru. Zejména to pak platí u Marka Havlíka, jenž takto svou precizní levačkou zamířil přesně pětkrát. Slovácko umí uplatnit i důraz a dobrý výběr místa přímo před brankou. Prokázal to útočník Rigio Cicilia. Silný forvard využil svůj instinkt proti Teplicím po nedůrazu hostující hráčů, ale hlavou pečetil i nedávnou výhru nad Baníkem Ostrava (2:0). 

Čtvrté místo patří Moravanům zejména díky pevné defenzivě. Branek inkasovali sedmnáct, což je čtvrtý nejmenší počet. Lepší jsou už jen pražská S a ostravský Baník. Nicméně i defenziva Slovácka byla potrestána za nedůraz před vlastní brankou. Prostoru dokázal využít plzeňský Chorý, avšak odraženého míče využil v gól liberecký Tupta. Na severu Čech pokořil defenzivu Moravanů dvakrát Jablonec, a to velmi podobně. Oběma brankám předcházel centr z levé strany obrany. 

POROVNÁNÍ DANIELA HOLZERA A JANA KOVAŘÍKA






BOHEMIANS PRAHA 1905


Svěřenci trenéra Jaroslava Veselého půjdou do akce po dvoutýdenní pauze. Naposledy se před dvěma týdny představili na stadionu Teplic, kde vybojovali bod za remízu (1:1). nakonec se nedočkali domácího zápasu, a tak o další rozšíření bodové sbírky budou usilovat znovu na hřiště soupeře. Na Moravu se vydali železničním spojem, vzhledem k strastiplné cestě po D1, s denním předstihem.

O dalším vzájemném souboji se Slováckem mluvil po pátečním předzápasovém tréninku asistent trenéra Ivan Hašek: „Dá se očekávat, že by zápas mohl být opět vyrovnaný, jak tomu bývalo v těch předešlých utkáních. Bude záležet na maličkostech, ovšem také na standardních situacích. Právě ty můžou v zápase rozhodnout."

Slovácko - Bohemians 1:2 (0:2)
Slovácko - Bohemians 1:2 (0:2)
Klokani si budou muset dát pozor na silné stránky Moravanů: „Slovácko má rychlé protiútoky a slušný pressing. Umí využít předností útočníka Cicilii, o kterého si pomáhají dlouhými míči. Tlačí se hodně do střelby, která jim v poslední době i vychází."