Uprostřed týdne do Ďolíčku dorazí Liberec

Ve středu večer čeká Klokany dohrávka 17. kola FORTUNA:LIGY.

Uprostřed týdne do Ďolíčku dorazí Liberec

Na různých světových stadionech se ve středu večer odehraje závěrečné kolo základních skupin Ligy mistrů. V portugalském Portu si to domácí rozdají s ukrajinským Shakhtarem Donetsk o postup, necelých sedm set kilometrů od Ďolíčku bude Dortmund útočit na ovládnutí "skupiny smrti" proti slavnému PSG. V České republice bude středeční večer patřit dohrávkám  odloženého sedmnáctého kola FORTUNA:LIGY. Za daleko přívětivějších klimatických podmínek, než z předminulého víkendu, se Bohemka doma od 18 hodin utká se Slovanem Liberec.

Nominace rozhodčích se příliš nezměnila od té, která platila pro duel v původním termínu. Role hlavního sudího zůstala Stanislavu Volkovi. Na čarách mu budou k dispozici Marek Podaný s Davidem Žurovcem. Mezi střídačkami se poté bude jako čtvrtý rozhodčí pohybovat Tomáš Ulrich. U videa na průběh utkání dohlédnou Dominik Starý s Kamilem Hájkem. Prvního jmenovaného čeká již třetí zápas Klokanů v řadě. Vstupenky jsou v prodeji na internetu za předprodejové ceny až do dnešní půlnoci. Ve středu budou ke koupi i na pokladnách. Hlavním partnerem zápasu je společnost PRE.



FC SLOVAN LIBEREC


Letošní ročník začal Liberec stylově. Na úvod přivítal notně posílený Baník Ostrava, kterého se nezalekl a slavil skalp Slezanů (3:1). Nakročeno měli Severočeši také k další výhře, avšak na půdě Mladé Boleslavi neudrželi dvougólový náskok a spokojit se museli s bodem (2:2). Ve třetím kole už poznali i hořkost porážky. V deštivém počasí je v poslední minutě zchladil Kozák. Mladý útočník jako bývalý hráč Slovanu vystřelil tři body pro Bohemians (1:0). Těsnou výhru si připsal Liberec v konfrontaci s Pardubicemi, kterou zařídil tahoun Frýdek (1:0). Nad stadionem U Nisy se postupně začala stahovat mračna. Proti Teplicím vydolovali svěřenci kouče Luboše Kozla pouze bod (3:3), stejně jako z derby s Jabloncem (1:1). Fazona Sparty a olomoucké Sigmy byla nad síly jeho týmu a v obou případech skončil zápas porážkou Liberce (0:2). Sebevědomí si Slovan nezvedl ani na hřišti Karviné, kde vyfasoval pětipólový příděl (2:5).

Liberec - Bohemians 0:1 (0:0)
Liberec - Bohemians 0:1 (0:0)
Jenže z dalekého výjezdu jakoby se vrátil jiný Liberec. V dalším zápase Slovan rychle vedl nad hladovou Slavií o dvě branky, avšak nakonec nedosáhl ani na bod (2:3).  Chuť si spravil na jiném favoritovi, když pod Ještědem skolil mistrovskou Viktorii Plzeň (3:0). To už byl v brance Hugo Jan Bačkovský. Po čistém kontu se Západočechy si další připsal proti Českým Budějovicím (1:0). Body sbírali Severočeši také na hřištích soupeřů. Z Hradce Králové a Slovácka si odvezli po bodu (v obou případech remíza 1:1). Na vlastním stadionu uhájili sérii výher. Tři body získali proti Mladé Boleslavi (2:1) a vítězně se s fanoušky rozloučili přestřelkou se Zlínem (5:3). 

POHLED NA SOUPEŘE

Síla Liberce na útočné polovině spočívá především na stranách hřiště. Hrozit umí svěřenci trenéra Luboše Kozla hlavně centry. Takto už přelstil jinak pevnou obranu pražské Slavie, ačkoliv mu rychlé dvě branky body nepřinesly. Dále tuto silnou zbraň zužitkovali na Slovácku a doma proti Mladé Boleslavi i Zlínu. Kouč Luboš Kozel má v týmu i hráče vhodné do kombinace. I této vlastnosti jsou si hráči vědomi a umí ji využít. Povedl ose jim to na půdě Hradce Králové a při jasné výhře nad Plzní (3:0). 

Problémy má Slovan ale ve středu obrany. Nedůraz zadáků ztrestala dvakrát Karviná při své výhře nad Severočechy (5:2). Slabiny využila i Slavia při své otočce. U prvního gólu nedokázali obránci odvrátit míč po několika odrazech. Pak se Zafeiris prosmýkl defenzivní řadou a dokonal obrat. Severočechy trestal i Zlín. Nedůslednost obránců Liberce využili Tkáč s Didibou. 

POROVNÁNÍ ROBERTA HRUBÉHO A JANA ŽAMBŮRKA





BOHEMIANS PRAHA 1905


Bohemians mají před sebou dva závěrečné zápasy v roce 2023. Po sobotní těžké porážce na Slovácku (2:5) si reputaci budou chtít napravit právě v domácím prostředí. Nejprve je čeká ve formě hrající Slovan Liberec. Ten už dokázala Bohemka v této sezoně jednou porazit (1:0). 

Liberec - Bohemians 0:1 (0:0)
Liberec - Bohemians 0:1 (0:0)
Severočeši potvrdili dobrou formu i proti Zlínu, kterou zmínil asistent trenéra Ivan Hašek: „Liberci se v této době daří. Nejen výsledkově, ale také z pohledu hry. Tu sérii bez porážky ještě dokázali prodloužit. Od zápasu se Slavií neprohráli a stoupají tabulkou. Na druhou stranu, víkendový zápas se Zlínem nás jen utvrdil v tom, na co jsme se připravovali před dvěma týdny."

Trenér Luboš Kozel bude mít zpět k dispozici Filipa Prebsla: „Ve fotbale se říká, že vítězná sestava se nemění. Na druhou stranu, když dostanete tři góly doma, dá se očekávat, že v případě Liberce se vrátí defenziva do původního stavu. Uvidíme, s jakými hráči Liberec přijede. Přece jen v tomto období potkává týmy hodně onemocnění. Zasáhlo to více klubů. Ten a konci roku se ukazuje, jak je důležité mít kvalitní a širší kádr."