Dostál: Centrů jsme měli dostat před branku víc

Remízu s Libercem zhodnotil obránce Martin Dostál.

Dostál: Centrů jsme měli dostat před branku víc

V základní jedenáctce se znovu ukázal zkušený Martin Dostál. Ostřílený zadák navlékl proti Liberci kapitánskou pásku. V rozhovoru poukázal na hru po vyloučení, ale popisoval také výpadek v prvním poločase, kdy se Liberec dostal do hry a vytvářel si šance. 

Vrátil ses do sestavy i s kapitánskou páskou. Jak hodnotíš remízu s Libercem?
Je to určitě ztráta dvou bodů, protože jsme snad půl hodiny hráli přesilovku. Bohužel jsme nedokázali vstřelit branku. Směrem dozadu to bylo obstojné. Až na pár situací jsme Liberec do ničeho nepustili. Když nám to funguje vzadu, tak si zase nevytváříme šance vepředu. Pokud už se nám to povede, nedokážeme je proměnit. 

Po dobrém začátku měl Liberec několik šancí. Co se změnilo, že si Liberec najednou šance vytvářel jednoduše?
Bavili jsme se pak o tom i v kabině. Trochu jsme se přizpůsobili jejich hře, kdy hráli dlouhý míč do Kulenoviće a sbírali druhé míče. Začalo nám to trošku haprovat. Tahle pasáž začala tím, že jsme měli několikrát čistou hlavu, ale nezahráli ji přesně. Vyústila z toho první standardní situace, na níž Liberec navázal dalšími. Přestáli jsme všechny šance bez inkasované branky i v součinnosti s Martinem Jedličkou, který několik situací perfektně vyřešil. Příčinu bych hledal asi v tom, že jsme upustili od našeho stylu hry. Na druhou stranu i Liberec nějak zareagoval na náš nástup a hru. Musíme brát vždy v úvahu, že na hřišti je i soupeř. Nepřesnost při odražených balonech nás stála v zápase nějaký čas. Ten jsme ztratili a museli se bránit útokům Liberce. 

Liberec přijel ve výborné formě. Cítili jste, že jste je nepouštěli do tolika šancí, které měli v předchozích zápasech?
Věděli jsme, že hrají na silného útočníka, jenž sklepává míče pohyblivým Tuptovi s Frýdkem. Mají i silný protiútok a nahoru umí se dostat hodně rychle. Pokud bychom se při postupném útoku dopustili nějaké laciné ztráty, umí z toho hodně rychle vyjet. Nepříjemní jsou i ze standardních situací, což potvrdili. Udělají falešný náběh, zablokují si hráče, párkrát kopající hráči naznačí nákop. Obrana se tím trošku roztrhá a někdo může trochu zaspat. Byli jsme na to připravení a vcelku dobře to zvládli. Byly tam situace v první půli a v závěru únik Kulenoviće, kdy už se Liberec v deseti zatáhl. Naštěstí ale útočník Liberce protiútok nevyužil. Na jejich silné zbraně jsme byli nachystaní a dokázali je slušně eliminovat.

Bohemians - Liberec 0:0
Bohemians - Liberec 0:0
Projevila se po vyloučení naše momentální nepohoda?
Prvních deset minut po červené kartě jsme se chvilku sžívali s novou situací. Když se hraje přesilovka, musí se změnit styl. Hrát ze strany na stranu a uvolnit si prostor pro dobrý centr. Vyhodili jsme zbytečně několik míčů. Párkrát jsme v přečíslení šli do souboje jeden na jednoho, čímž zmizela výhoda té přesily v daném momentu. Většinou to končilo nějakým faulem. V posledních dvaceti minutách už se nám dařilo dávat míč do stran a centry létaly do šestnáctky kvalitní. Dojem asi zkresluje taková pasáž, kdy jsme během třiceti vteřin několikrát odcentrovali, ale trefili prvního hráče. Je to škoda. Dostali jsme před branku deset centrů, co snesly parametry. Kdyby jich bylo třeba patnáct, tak by se zase zvýšila pravděpodobnost, že z toho můžeme něco vytěžit. Ve vápně se už může stát cokoliv. Míč se vykulí proti noze, spadne někomu na ruku, odrazí se. Pokud jsme ten odražený balon získali, nedokázali jsme trefit branku. Několikrát jsme měli balon připravený, ale střely nám létaly mimo. To je asi také věc, která nás připravila o vítězství.