Statistiky podzimní části

Ohlédněte se za událostmi první poloviny soutěžního ročníku 2023/2024. 

Statistiky podzimní části

Rok 2023 už je nyní minulostí, stejně jako podzimní část. Bohemka si zažila díky účasti v evropských pohárech netradiční první polovinu sezony. Její účinkování sice nebylo dlouhé, přesto se celý dvojzápas zapsal nesmazatelným písmem do paměti nejen všech fanoušků Klokanů. Uplynulý podzim si nyní pojďme společně projít řečí událostí, ale i čísel a statistik. Nejprve se podívejme, kolik zápasů Bohemky mohli vlastně fanoušci navštívit. Jejich součet se od startu letní přípravy k dnešnímu dni zastavil na čísle 29. K devatenácti ligovým přibyly dva v české poháru, dvě bitvy s norským soupeřem FK Bodo/Glimt v Evropské konferenční lize a šest přípravných utkání během letní přípravy.

FORTUNA:LIGA

Domácí soutěž začala Klokanům o předposledním červencovém víkendu. Los jim přiřkl premiérovou návštěvu nového stadionu v Pardubicích, kde navázala Bohemka na úspěšnou sérii na hřištích soupeřů z minulého ročníku a vyválčila tři body (1:0). Po stejném výsledku vezli do Ďolíčku tři body ještě v dalších dvou případech, a to z Liberce a Jablonce. K těmto devíti bodům přidali jeden z Teplic. Statistiku z venkovních duelů kalí porážka v Českých Budějovicích (0:3). Pro Bohemians bohužel Ďolíček nebyl takovou pevností, jak by si představovali. Po porážkách s Teplicemi (1:2) a Slováckem (0:1) přišla konečně výhra nad Hradcem Králové (2:1). Laciné ztráty dokumentoval i závěr podzimu, kdy Klokani bez gólů remizovali s Libercem a Českými Budějovicemi. K tomu ještě připadá bezgólová remíza se Zlínem (0:0). V Ďolíčku však Zelenobílí předvedli parádní obrat proti Olomouci (3:2) a v listopadu Prekop parádní trefou proti Karviné (1:0) vystřelil, doposud poslední, vítězství. 

Liberec - Bohemians 0:1 (0:0)
Liberec - Bohemians 0:1 (0:0)
Zelenobílé trápila na podzim hlavně ofenziva. Branek nastřádali pouhých patnáct. V celkovém průměru jde o 0,8 gólu na zápas. Hodnota xG (očekávaných gólů) se vyšplhala o něco výš, konkrétně na číslo 1,32. V konkrétních zápasech dosáhli Zelenobílí nejvyšší hodnoty při domácím zápase s Teplicemi (3,99). Při porovnání celkového množství střeleckých pokusů a těch mířících do prostoru branky patřili svěřenci trenéra Jaroslava Veselého k ligovému průměru. Nic jim nebylo platné ani 824 útoků. Tímto číslem Klokani přeskočili i pražskou Spartu, či ambiciózní celky Mladé Boleslavi a Baníku Ostrava. 

Mnohem lépe si tým okolo Josefa Jindřiška vedl v defenzivní činnosti, kdy inkasoval 24 branek. S průměrem 1,3 branky na zápas se řadí k týmům v první polovině tabulky. Tam jsou také Teplice, které inkasovaly ještě o čtyři góly méně. Nelichotivé druhé místo patří Klokanům ve statistice střel soupeře na branku. Brankáři Bohemians takto čelili již 108 pokusům. Výše v této statistice je Zlín, jehož gólmani už stáli proti 128 střelám na branku. 

Bohemians - Slovácko 0:1 (0:0)
Bohemians - Slovácko 0:1 (0:0)
Titul Železný muž si po podzimu vysloužil Lukáš Hůlka. Nejen co se týče samotného kádru Klokanů, ovšem zároveň i v rámci celé ligy. Defenzivní univerzál nechyběl ani minutu, což se povedlo už jen dalším dvěma hráčům. Svému obrannému kolegovi zdatně sekundoval levonohý Matěj Hybš a další zkušený zadák, bek Martin Dostál. Tisícovky odehraných minut dosáhli i Erik Prekop, Robert Hrubý, Daniel Köstl a Antonín Křapka. V tabulce střelců si nejlépe vede Erik Prekop. Slovenský útočník se postaral o tři branky. O druhé místo se dělí hned kvarteto hráčů. O osm branek se rovnoměrně postarali Jan Kovařík, Matyáš Kozák, Jan Matoušek a David Puškáč. Gólový příspěvek přidali také obránci, jmenovitě Lukáš Hůlka, Daniel Köstl a Antonín Křapka. Spolu s nimi se jednou ze vstřelené branky radoval i Martin Hála. V tabulce asistencí si nejlépe vedl opět Erik Prekop. Slovenský útočník přihrál na tři branky. O druhé místo se dělí Martin Hála s Matyášem Kozákem. 

Porci devatenácti ligových zápasů obsáhli dva brankáři Klokanů. Od startu ligy byl jedničkou Michal Reichl. Letní posila Bohemians na sebe upozornila několika skvělými zákroky. Reichl se výraznou měrou podepsal pod výhry v Pardubicích a Liberci (1:0), ale byl také u premiérového domácího úspěchu s Hradcem Králové (2:1). V listopadu si ještě zachytal na Letné proti Spartě (0:2). Celkem nastoupil v dresu Klokanů do osmi ligových zápasů, v nichž vychytal dvě čistá konta. V září dorazil do Ďolíčku gólman Martin Jedlička navázat na své úspěšné jarní působení. Na podzim stihl nastoupit do jedenácti zápasů v lize. Vychytaných kul nasbíral hned pět. Ve společnosti prvoligových brankářů jich má zatím nejvíce Heča ze Slovácka, jemuž se povedlo neinkasovat v sedmi utkáních. 

MOL CUP

V domácím poháru odehráli Bohemians dva zápasy. Díky své účasti v evropských pohárech do něj zasáhli až ve třetím kole. Jeho opakovaný los vyslal Zelenobílé na půdu Kolína. Utkání na hřišti třetiligového týmu zvládli svěřenci trenéra Jaroslava Veselého nakonec s velkým přehledem (7:1). Hned po utkání věděli, že doma v osmifinále přivítají také Spartu, ale nyní už tu pražskou z nejvyšší soutěže. Domácí derby výsledkově nakonec nezvládli (1:2), a tak se s tímto ročníkem MOL Cupu rozloučili. 

Bohemians - Sparta 1:2 (1:0)
Bohemians - Sparta 1:2 (1:0)
Během dvou zápasů nastříleli Klokani celkem osm branek a tři inkasovali. Nejlepšími střelci jsou útočníci Matyáš Kozák s Ladislavem Mužíkem díky svým hattrickům při jasné výhře v Kolíně. Po gólu mají na svém kontě Robert Hrubý a obránce Adam Kadlec, jenž se trefil do sítě pražské Sparty. Záložník Robert Hrubý má na svém kontě i dvě asistence. Stejný počet gólových přihrávek nasbíral i Beran. Šikovný záložník spolu s brankářem Michalem Reichlem, obránci Matějem Hybšem a Janem Vondrou odehrál celá dvě utkání domácího poháru. 

EVROPSKÁ KONFERENČNÍ LIGA

Po 36 letech se Bohemians kvalifikovali do evropských pohárů. Los Evropské konferenční ligy jim přisoudil jako soupeře norský Bodo/Glimt. Do dějiště zápasu se vydala také početná výprava fanoušků Bohemians, která vytvořila na stadionu Klokanům skvělou atmosféru. Na hřišti však Pražané lídrovi domácí soutěže podlehli (0:3). V odvetě na pražské Letné už zažili Klokani i gólovou radost. Nakonec skórovali dvakrát, ovšem norský tým si díky své kvalitní produktivitě postup pohlídal (2:4). 

Bodo - Bohemians 3:0 (1:0)
Bodo - Bohemians 3:0 (1:0)
Oba dva celé zápasy odehrála čtveřice hráčů. Kromě brankáře Michala Reichla také zadáci Antonín Křapka s Matějem Hybšem a defenzivním univerzálem Lukášem Hůlkou. V tabulce produktivity si nejlépe vedl Martin Hála. Černovlasý záložník asistoval na oba góly Bohemians v odvetném utkání hraném na pražské Letné. Hráči Bohemky nasbírali v obou zápasech šest žlutých karet. V obou zápasech po jedné obdržel Beran, dále byli potrestáni ještě Hála, Hrubý, Köstl a Prekop. 

PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

V letní přípravě odehrála Bohemka šest zápasů. V jejím úvodu přivítala Chrudim (2:2), načež se vydala na soustředění do Slovinska. V rámci herního kempu se utkala s maďarským Zalaegerszegi, chorvatským Osijekem a srbským Partizanem Bělehrad. V prvním utkání dokázali Klokani uzmout výhru (1:0) a poradili si i se známým Partizanem (2:0). Nad síly svěřenců trenéra Jaroslava Veselého byl pouze chorvatský Osijek (2:3), mimo jiné jeden z možných soupeřů Bohemky v Evropské konferenční lize. Po návratu do Prahy ještě Klokany čekaly dva zápasy v Ďolíčku. V nich si proti Košicím a Jihlavě s chutí zastříleli při výsledcích 4:1 a 6:0. 

Osijek - Bohemians 3:2 (0:1)
Osijek - Bohemians 3:2 (0:1)
Bohemka v těchto šesti zápasech nastřílela sedmnáct branek a inkasovala jich šest. Nejlépe se střelecky dařilo Matyáši Kozákovi. Hnědovlasý útočník po svém příchodu do Ďolíčku nastřílel v přípravě čtyři branky. Na něj dvěma brankami navázali Matoušek, Mužík a Prekop. Po jednom přesném zásahu přidali Dostál, Hála, Hrubý, Hůlka, Köstl, Necid a Puškáč. Z pohledu počtu asistencí se tři hráči dělí o první místo. Jmenovitě jde o Martina Dostála, Roberta Hrubého a Jana Matouška. Za nimi jsou poté seřazeni Beran, Hála, Kadlec, Köstl, Kozák, Puškáč a Vala, kteří si připsali po jedné asistenci. 

Porci šesti přípravných zápasů si mezi sebe rozdělili tři brankáři. Roman Valeš odchytal poločas proti Chrudimi (2:2), dále pak na soustředění celý duel proti Osijeku (2:3). Lukáš Soukup se dočkal větší minutáže. Kromě poločasu s Chrudimí dostal příležitost ve Slovinsku proti Zalaegerzegi, kdy vychytal čisté konto. Naskočil také do závěrečných dvou duelů v Ďolíčku. Proti Košicím i Jihlavě odchytal vždy jeden poločas, kdy neinkasoval. Michal Reichl posílil Bohemku krátce před odjezdem na soustředění. Svůj první start v dresu Klokanů si připsal proti Partizanu Bělehrad a hned vychytal čisté konto. Před startem ligy odchytal dva poločasy proti Košicím a Jihlavě. Inkasoval jediný gól proti slovenskému soupeři.