Klokanům drží palce kickboxerka Zemanová

Sedmnáctiletá češka je jedničkou světového žebříčku.

Klokanům drží palce kickboxerka Zemanová

V osmi letech po vzoru rodičů začala malá Eliška Zemanová s kickboxem. Dnes je jí sedmnáct a v žebříčku nejprestižnější organizace WAKO je ve své kategorii celosvětovou jedničkou. Původně však hrála fotbal a její tatínek se netají sympatiemi ke Klokanům. Další spojení můžeme najít ve formě sponzora, který podporuje jak Elišku, tak Bohemians.

Eliško, jaké jsou tvé dosavadní největší úspěchy v kickboxu?
Letos jsem vyhrála tři tituly na Mistrovství Evropy, vloni to byly tři tituly na Mistrovství světa a v roce 2021 ještě jednou tři tituly z evropského šampionátu. Takže tenhle hattrick považuji zatím za nejlepší úspěch.

A největší sen, kterého bys chtěla ve svém sportu dosáhnout?
Jako juniorka zápasím na tatami a v ženách bych ráda dosáhla v ringu stejných výsledků jako nyní. Mým snem je dostat se do top organizace, třeba do Glory nebo ONE Championship.

Kickbox není olympijskou disciplínou, ale jednou by se jí stát mohl...
To je asi největší sen, který by mohl přijít. Startovat ve svém sportu po olympijskými kruhy.

Pak jsou tady ale i Světové hry. Tam se nechystáš?

Ty nejbližší jsou v Číně příští rok a určitě bych se tam ráda kvalifikovala. Letos pojedu ještě jako juniorka na ženské Mistrovství Evropy. A v mé kategorii čtyři nejlepší automaticky postupují na Světové hry 2025.

Kickboxerka Eliška Zemanová
Kickboxerka Eliška Zemanová
Kromě kickboxu máš zkušenost i s fotbalem. Co říkáš jako "tvrdá holka" na některé fotbalové situace, které mnohdy nejsou tak bolestivé, jak se na první pohled může zdát?

Občas si říkám, že to kluci se simulováním přehánějí (smích), ale jelikož mám i spoustu kamarádů fotbalistů, tak vím, že někdy nečekané nakopnutí může bolet mnohem víc. To ostatně platí i v kickboxu. Navíc ve fotbale je mnohem více zranění, než třeba právě v kickboxu.

Ve fotbalové lize je meta 300 zápasů vstupenkou do Klubu legend. Kolik zápasů máš za sebou v kickboxu?
Určitě něco přes 400. Můj trenér z Falcon kickbox Vysoké Mýto Martin Viktorin to spočítal už přes 500.

Je na tebe trenér mírnější než na kluky? Nebo v tréninku nedělá rozdíly?
Vůbec to neřeší. Mám stejné podmínky jako mají kluci a i v tréninku to tak vypadá.

Pojďme to ještě víc sportovně zamotat. Jsi také tváří Formuleshop.cz, za kterým stojí jeden z partnerů Bohemians. Jak se holka od šestnácti provazů dostane k formulím?
Oslovili mě fajn lidi, jejich nabídka se mi zalíbila a já se na Formuli 1 občas i ráda podívám. Takže v celku mi to dávalo smysl.

Pojí tě s Bohemkou i jiná vazba?
Můj taťka se rád na fotbal podívá a Bohemku vždycky považoval za velmi sympatický klub. Jsem ráda, když se sporty navzájem propojují, ať už k tomu dojde jakkoliv.

Podpora sponzorů je ve sportu důležitá. Co ale na tvůj koníček říkají babíčky a maminka?

Tak babičky byly vyděšenější, ale podporují mě. Mamka dělala kickbox kondičně, takže mi vždycky řekne: "Běž a nebul." Tak se ji snažím poslechnout (smích).

Elišce držíme palce v cestě na Světové hry a přejeme spoustu dalších sportovních úspěchů.