Představení soupeře: CSKA Sofia FC

Na závěr soustředění se Bohemka utká s nejúspěšnějším klubem Bulharska.

Představení soupeře: CSKA Sofia FC

Soustředění před startem jarní částí sezony 2023/2024 se nachyluje ke svému konci. Klokani ho završí posledním přípravným utkáním, ve kterém poměří síly s předním bulharským velkoklubem. Odpoledne se odeberou do Beleku, kde v areálu Papillon Sports Center dojde k souboji s CSKA Sofia FC. Svěřenci trenéra Jaroslava Veselého se pokusí navázat na předchozí dvě výhry proti zahraničním soupeřům. Minulou sobotu zvládla Bohemka divoký duel s jihoafrickým TS Galaxy FC 4:3 a ve středu si poradila s gruzínským Dinamem Tbilisi, když třemi brankami ve druhém poločase rozhodla o svém vítězství 3.0. Sobotní konfrontaci nabídne v přímém přenosu bulharská televizní stanice Diema Sport. Utkání začne ve 13 hodin SEČ.

Soupeř Klokanů pochází z metropole Sofie, hlavního města Bulharska, které leží na jeho západě, a to jen kousek od hranic se Srbskem. Má přes jeden milion obyvatel a mezi oblíbené turistické památky patří kromě Katedrály sv. Alexandra Něvského také Chrám svaté Sofie. Právě po něm dostalo hlavní město Bulharska své jméno. Samotný fotbalový klub CSKA Sofia FC je vůbec nejúspěšnějším bulharským fotbalovým klubem. Domácí soutěž ovládl už jednatřicetkrát. Poslední triumf ale bývalý armádní klub slavil v roce 2008. Od té doby slavil jednou městský konkurent Levski Sofia, dvakrát Litex Lovech a následovala nadvláda Ludogortse Razgrad. Ta trvá až doposud. V rámci hlavního města působí v nejvyšší soutěži hned pět týmů, což tvoří třetinu celkových účastníků tamní Parva Ligy. Nejlépe se vede právě sobotnímu soupeři Bohemians, který je nyní na třetím místě. O dvě pozice za ním je CSKA 1948 Sofia, za nímž je v závěsu PFC Levski. Další dva týmy čeká v jarní části souboj o záchranu. Skupinu o udržení "vede" Slavia Sofia na jedenácté příčce, třináctá pak patří Lokomotivu Sofia.

Mistrovských titulů má CSKA Sofia FC sice nejvíce, avšak z aktuálních účastníků nejvyšší soutěže je druhým nejmladším. Jeho založení se datuje do roku 1948. Mladší už je pouze městský konkurent CSKA 1948 Sofia, který byl založen v roce 2016. Armáda, jak se také soupeři Zelenobílých díky jeho historii přezdívá, sbírala prvenství také v poháru. Ovládla ho hned dvanáctkrát, ještě o jeden triumf více získala v Poháru Rudé Armády. Drtivou část své kariéry spojil s klubem útočník Ivan Kolev. Oslavil s ním jedenáct mistrovských titulů a vůbec jako první bulharský hráč o sobě dal vědět také v anketě Zlatý míč.

V jarní části se CSKA Sofia FC bude pokoušet o postup na první příčku, na níž ztrácí tři body. Svěřencům trenéra Alana Pardewa se nepodařil závěr podzimní části. První prosincový den přišla ztráta v podobě remízy 1:1 se Slavií Sofia a následně i porážka 0:1 s Ludogortsem Razgrad. K silným stránkám týmu patří defenzivní činnost. Ve dvaceti zápasech inkasovala Armáda pouhých jedenáct gólů. Kompletní porci zápasů zvládl mezi třemi tyčemi brankář Gustavo Busatto. Třiatřicetiletý Brazilec vychytal na podzim jedenáct čistých kont. Oporou zadních řad je bulharský reprezentant Hristiyan Petrov. Nejvytíženější obránce přispěl k dosavadnímu umístění i dvěma brankami. O góly se naopak stará forvard z Haiti, devětadvacetiletý Duckens Nazon. V dresu národního týmu už odehrál přes padesát zápasů a nastřílel osmadvacet gólů.

CSKA Sofia FC se v této sezoně účastnila také evropských pohárů. Do Evropské konferenční ligy vstoupila ve druhém předkole, tedy ve stejné fázi jako Zelenobílí. Soupeřem bylo rumunské OSK Sepsi. Úvodní duel na bulharském stadionu zvaném Bulharská Armáda skončil výhrou rumunského týmu 2:0. Ten si postup doma o týden později ještě pojistil vysokým vítězstvím 4:0.

Klokani se s bulharským soupeřem utkají po dvou letech. Naposledy se utkali s jiným týmem ze Sofie, a to PFC Levski. Utkání nabídlo po jedné brance na každé straně, a tak se oba týmy rozešly s remízou 1:1. Mezi Bohemians a CSKA Sofia FC dnes půjde o vůbec první vzájemný duel v historii.