Jaro odstartuje Bohemka na půdě Hradce Králové

V neděli odpoledne se Klokani představí v nové Malšovické aréně. 

Jaro odstartuje Bohemka na půdě Hradce Králové

Dlouhé čekání na pokračování nejvyšší fotbalové ligy, trvající několik týdnů, konečně dospělo ke svému konci. O víkendu se naplno rozjede jarní část FORTUNA:LIGY svým dvacátým kolem. Závěr loňského roku se pro Bohemians nesl ve znamení dvou domácích zápasů po sobě. V soubojích s Libercem a Českými Budějovicemi branku nevstřelili a spokojit se museli pokaždé s bezbrankovými remízami. Střelecký půst v soutěži se pokusí Bohemians prolomit v úvodním jarní kole, jehož los je zavede do nové moderní Malšovické arény, kde je doma Hradec Králové. Podzimní souboj s Votroky skončil pro Zelenobílé happyendem, neboť na třetí pokus se konečně dočkali vítězství v domácím prostředí. Dvěma góly ho zajistil Jan Kovařík.

Zápas dvacátého kola bude na trávníku v Malšovické aréně zahájen v neděli v 15 hodin. V přímém přenosu ho divákům nabídne i stanice O2 TV Sport. Jako hlavní sudí bude mít utkání na povel Marek Radina. Asistovat mu budou Jan Váňa s Michalem Pfeiferem. Pro druhého jmenovaného půjde o premiéru v rámci této sezony na prvoligových trávnících. Kapacita sektoru pro fanoušky Bohemians byla vyprodána již v předprodeji. Informace o společném výjezdu naleznete na našich webových stránkách v sekci VÝJEZDOVÉ INFO.

FC HRADEC KRÁLOVÉ


Votroci vstoupili do tohoto ročníku v opravdovém domácím prostředí poprvé od svého návratu do nejvyšší soutěže. Nový fotbalový stánek vyrostl do své konečné podoby a hned na úvod si gólovou nadílku odvezly České Budějovice (1:5). V průběhu podzimu sbíral Hradec body hlavně doma. Vítězně zvládl bitvy se Zlínem (2:0), Jabloncem (1:0) a Teplicemi (1:0), ačkoliv v několika případech stálo při Votrocích štěstí. Neúspěchy na půdě soupeřů odnesl trenér Jozef Weber, na jehož místo byl dosazen Václav Kotal. Pod vedením zkušeného stratéga se Votroci zlepšili v defenzivě, ovšem i nadále bodovali hlavně doma. Venku propadli v Karviné (0:1), ovšem hlavně na závěr podzimu na půdě Zlína, kde utrpěli vysokou porážku (0:4). Jednou si však svěřenci trenéra Kotala body ze hřiště soupeře odvezli. Povedlo se jim to při dohrávce s Českými Budějovicemi (2:0).

Bohemians - Hradec Králové 2:1 (1:0)
Bohemians - Hradec Králové 2:1 (1:0)
Během zimní přestávky absolvoval východočeský celek hned dvě zahraniční soustředění, a tak se vyhnul lednovým klimatickým podmínkám v České republice. Krátce po Novém roce zamířil Hradec Králové na Maltu, kde se zúčastnil Tipsport Malta Cupu ve společnosti Sigmy Olomouc, Austrie Vídeň a Spartaku Trnava. Právě slovenský tým dokázal Hradec porazit, s Olomoucí a Austrií poté remizoval. Krátký blok přípravy poblíž nově vybudované Malšovické arény vystřídal kemp v tureckém Beleku. Výprava Votroků se utkala s ukrajinským Obolon Kyjev a severomakedonským KF Gostivar. Na závěr soustředění došlo i na zajímavou konfrontaci se známým Šachtarem Doněck z Ukrajiny. Výsledkově se Hradci příprava vyvedla. Na herním kempu porazil oba týmy z Ukrajiny. Remízou poté skončil duel s KF Gostivar.

HLASY Z KABINY

O přípravě na Klokany promluvil z tábora Hradce Králové asistent trenéra Stanislav Hejkal: „Jsem přesvědčený o tom, že se známe naprosto dokonale. Zápas tak podle mě bude o současné formě a individuálních výkonech. Možná je to klišé, ale asi to bude i trochu o štěstí. O Bohemians toho víme hodně, ale stejně to platí také na opačnou stranu."

Svůj pohled na Bohemians přidal i zadák Daniel Horák: „Bohemku spíš vidím jako hodně kompaktní tým, který táhne za jeden provaz a vždy bojuje ze všech sil. V útoku mají velice kvalitní hráče, kteří jsou hodně rychlí. Je tam například Matoušek, na kterého si musíme dát pozor. Bohemce ale chceme vrátit porážku z podzimu. Doma chceme vyhrát, protože nás fanoušci táhli celý podzim a já věřím, že nám pomohou i tentokrát."

POHLED NA SOUPEŘE

Svěřenci trenéra Kotala si v přípravě připsali devět vstřelených branek. Při výhře s Trnavou využil rychlé souhry vytáhlý hroťák Vašulín a svého důrazu při druhém brance obránce Horák. V duelu českých týmů proti Olomouci se zase mezi střelce zapsal útočník Hais, a to svou přesnou hlavičkou. V Turecku se ukázal v dobré střelecké formě jiný útočník. Ondřej Šašinka v zápase s Obolonem Kyjev zužitkoval pěkný pas Čmelíka. Ten si v šestnáctce zpracoval, aby zakončil po zemi k levé tyči. Do střelecké listiny se v utkání zapsal i odchovanec Klokanů. Útočník Matěj Koubek se prodral k míči, aby ho poslal do branky. Na svůj gól z prvního utkání v Turecku navázal Šašinka v generálce se Šachtarem Doněck. Mladší z bratrské dvojice si nejprve našel centr z levé strany, načež míč uklidil předpisově k pravé tyči. Při druhé brance Šašinka zpoza šestnáctky zamířil přízemní střelou přesně, a tak podruhé překonal brankáře. Své známé přednosti potvrdil i Jakub Rada. Zkušený záložník v duelu s KF Gostivar proměnil pokutový kop. 

Také v přípravě si Hradec zachoval stabilitu v defenzivě, když příliš branek nedostával. V šesti zápasech inkasovali Východočeši pouhé tři branky. Při remíze s KF Gostivar z pokutového kopu. V zápase Tipsport Malta Cupu proti Olomouci chybovali Votroci při autovém vhazování na vlastní obranné polovině. V duelu s Trnavou si pak zadák Kodeš nepohlídal centr, čehož využil střelec Djuričin. Trable s centrovanými míči měl Hradec i dříve v soutěži. Inkasoval tak z hlavy Ewertona doma s Baníkem. Při obdržených brankách doplácí Hradec i na nedůslednost kolem své šestnáctky a slabší obratnost. Pozdní dostupování trestal Zlín, ale při svém skvostném obratu právě i Baník Ostrava. 

POROVNÁNÍ ONDŘEJE ŠAŠINKY A MATYÁŠE KOZÁKA

V zimní přípravě si v obou týmech vedli útočníci. U Klokanů se jejich nejlepším střelcem stal s pěti brankami Matyáš Kozák. V případě Hradce stačily Šašinkovi tři góly, ale i tak dokázal předčit Vašulína či Haise, kteří se prosadili jednou. Níže se můžete podívat na porovnání obou hráčů z pohledu jejich statistik z podzimní části.




ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Pavol Bajza (brankář) - přeřazen do B týmu
Ondřej Ševčík (obránce) - přestup do 1. SK Prostějov 

Příchody:
Milan Knobloch (brankář) - přestup z FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble
Karel Spáčil (obránce) - přestup z 1. SK Prostějov
Daniel Kaštánek (záložník) - hostování z AC Sparta Praha

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani po návratu z Turecka využili pro svou přípravu na start jarní části také trávník na pražském Strahově. V zimě se blýskli jednadvaceti brankami a střeleckou potenci si budou rozhodně chtít přenést také do soutěže. V neděli je však čeká soupeř, který i v přípravě prokázal, že příliš branek nedostává.

Hradec byl spolu s Bohemians na soustředění v Turecku, kde se oba týmy sledovaly: „Je pravda, že jsme viděli jejich zápas a oni zase náš. Nicméně tohle bude mistrovský zápas, který bývá vždy trochu jiný. Navíc je to první ligové kolo po zimní přestávce. Dá se tedy očekávat, že na začátku se bude hrát opatrně. "

Bohemians - Hradec Králové 2:1 (1:0)
Bohemians - Hradec Králové 2:1 (1:0)
V obou táborech se trefovali útočníci. V případě Klokanů pak mají trenéři široký výběr: „Dobrá konkurence z hráče vytáhne ještě víc, než kdyby ji neměl. My jsme moc rádi za to, že nyní máme hodně kvalitních hráčů do zakončení. Věřím, že ti kluci, kteří dostanou příležitost, jí dokáží využít a pomohou nám střílet góly také v ligové soutěži."

Klokany tlačí bota na pravé straně: „V přípravě jsme tam vyzkoušeli některé kluky, kteří ten post moc nehráli. Musím ale říct, že si s tím celkem poradili. Nyní máme i více variant, jak základní sestavu postavit."

U Hradce proběhlo minimální množství změn, ale jedna z nich byla i na pozici brankáře: „Vypadá to, že si Hradec do brány vybral Zadražila. V přípravných zápasech vypadal jistě. Jednalo by se o jeho první start v lize. Uvidí se, jak to zvládne."