Klokani se nevzdali a vyválčili v Hradci bod

Remízu v Malšovické aréně zařídil dvěma góly Shejbal.

Klokani se nevzdali a vyválčili v Hradci bod

Trenér Jaroslav Veselý vsadil pro duel na půdě Hradce Králové v brance na Reichla. Defenzivní univerzál Hůlka se vysunul do středu zálohy. Na hrotu útoku dostal příležitost Ristovski, pro něhož šlo o soutěžní premiéru za Bohemians. Útočník ze Severní makedonie měl pod sebou Prekopa a nejlepšího střelce zimní přípravy, pětigólového Matyáše Kozáka.

Ve vyrovnaném úvodu se domácího prostředí snažil využít Hradec. Po své pravé straně táhl akci Čmelík. Nepříjemný centr dokázala obrana Bohemians odvrátit. Naopak šance se zrodila na druhé straně. Kozák se vydal za dlouhým pasem podél postranní čáry. Míč poslal přízemním centrem před branku. Na zadní tyči šel do skluzu Kovařík, ale bohužel v nefotbalové pozici zakončil o pár decimetrů vedle levé tyče. V desáté minutě pak Köstl výstavním křižným pasem vysunul dopředu Kovaříka. Šikovný levák centroval na přední tyč, kde nakonec Prekopa ubránil Čihák. Aktivitu Zelenobílých mohl korunovat Kovařík. Nákop Křapky z poloviny hřiště prodloužil na šestnáctce Ristovski právě na Kovaříka. Zkušenému záložníkovi zmenšil střelecký úhel vybíhající Zadražil, který bombu zblízka výborně vyrazil.

Hradec Králové - Bohemians
Hradec Králové - Bohemians
Na další trable před domácí brankou zadělal Köstl. Důrazný zadák se individuálně prosmýkl do pokutového území. Od brankové čáry cpal míč na volné spoluhráče, avšak Zadražil dobře zasáhl, když nohou jeho nabídku dostal pryč z prostoru před vlastní brankou. V ofenzivě se ozval také domácí celek. Na levou stranu dostal balon Horák. Ten ihned cpal míč do šestnáctky, kde se k hlavičce protlačil Kučera, avšak zakončil pouze doprostřed branky, kde byl připravený Reichl. Brankář Klokanů musel být pozorný, protože ve třicáté minutě šel Hradec do protiútoku. Šašinka ho zpomalil, když míč putoval doleva k Pilařovi. Místní odchovanec se pokoušel najít volné spoluhráče, ale Křapka jeho nabídku srazil na roh.

Tato standardní situace už přinesla první gól. První centr od rohového praporku ještě obrana Klokanů odvrátila. Odražený míč sebral Čmelík, odvážně se z pozice posledního hráče pustil do souboje jeden na jednoho s Kozákem. Proti forvardovi Bohemky byl úspěšný, a tak mohl do velkého vápna poslat další centr. Na něj si dobře vyskočil Čihák, který přesnou hlavičkou k levé tyči rozjásal domácí příznivce.

Vzápětí se dožadovali pokutového kopu Bohemians. Centr z kopačky Berana chtěl zužitkovat Hůlka. Zakončit nakonec nedokázal a na jeho reklamaci nedovoleného zákroku nebral sudí Radina zřetel. Také Pražané zahrozili z rohového kopu. Kovaříkův parádní rohlík si našel Prekop, bohužel míč proletěl o malý kousek nad břevnem a síť rozvlnil pouze z její horní strany. Po chvilce na sebe zase upoutal pozornost Pilař. Centr od brankové čáry doletěl k Horákovi, jehož zakončení srazil obránce Bohemky na roh. V závěru prvního dějství ještě pálil zpoza velkého vápna Kozák, k jeho smůle netrefil levou nohou míč ideálně a střela proskákala do zámezí. První dějství skončilo těsným vedením domácího Hradce Králové.

Po přestávce měl hned v padesáté minutě na noze pojistku Vašulín. Míč na středu branky naváděl Pilař, ale rozhodl se ještě hru roztáhnout na pravou stranu. Čmelíkův lehký centr se pak snesl k osamocenému Vašulínovi, jehož tvrdá rána proletěla rychlostí blesku naštěstí kolem pravé tyče do zámezí. Při další útočné akci byl Vašulín v roli nahrávajícího hráče. Úmysl přečetl Köstl, který přihrávku mířící do odkrytého prostoru odkopl pryč. Nebezpečnou střelou se prezentoval středopolař Kučera. Technický střelecký pokus ale dokázal Reichl ukrýt v rukavicích.

Z dalšího rohového kopu pramenilo zakončení v podání domácích. Leibl už hlavičkoval ve složité pozici a míč skončil v zámezí. Na druhé straně se Beran proháčkoval až do šestnáctky, následná střela se mu však nevydařila. V sedmdesáté minutě došlo k diskutabilnímu momentu. Ristovski za šestnáctkou ujal míče a chystal se pálit. To mu znemožnil svým zákrokem Čihák a Bohemians se dožadovali nařízení pokutového kopu. Ani v tomto případě rozhodčí Radina prosby Pražanů nevyslyšel.

Naopak patnáct minut před koncem bylo manko Bohemians dvoubrankové. Čmelík si na pravé straně dal míč na levačku, jíž odcentroval až na zadní tyč. Situaci dobře dohrál Horák. Třiadvacetiletý obránce těsně před brankovou čárou hlavou přiťukl úplně volnému Vašulínovi, pro něhož nebylo složité doklepnout balon do prázdné branky.

Hradec Králové - Bohemians
Hradec Králové - Bohemians
Rázem se dočkali i Klokani. Na polovině hřiště získal míč Hůlka a rázem se vydal dopředu. Předal ho Beranovi, který si ho vyměnil s Ristovskim a v pokutovém území nezištně přes šířku branky nahrál Shejbalovi. Střídající obránce šel na malém vápně obětavě do skluzu a dokázal snížit na rozdíl jediného gólu trefou do odkryté svatyně. Záhy vypukla mezi Klokany mnohem větší radost. Znovu u toho byl Ristovski. Forvard Pražanů si pokryl míč před Kodešem, jehož se čistým způsobem zbavil. Následně si přistrčil míč do pokutového území, kde pár kroků od brankové čáry přesně nahrál Shejbalovi. Autor první branky Bohemians si míč připravil na levačku, aby nechytatelnou trefou k levé tyči během dvou minut srovnal.

Hladoví Pražané se pokoušeli dokonat obrat, ovšem museli si hlídat i zadní řady. Vrátit vedení do řad Votroků se pokoušel Vašulín dělovkou. Gólman Reichl si ji zvládl pohlídat a ve spolupráci s Vondrou míč lapil do rukavic. Žolík Shejbal se tlačil za hattrickem. Křapka z hloubi pole poslal míč až na hlavu dvougólového střelce, jemuž napotřetí pšenka nekvetla, když hlavou zakončil mimo tři tyče. V nastaveném čase zase živili naději na třetí gól Východočeši. Aktivní Čmelík znovu servíroval míč do prostoru před brankou. Na malém vápně si nabíhala hned trojice hráčů v černobílém, naštěstí pro Klokany žádný z nich balon nedokázal dopravit do sítě.

Při poslední šanci už vzal Čmelík zakončení na sebe. Na hranici pokutového území nešel dovnitř, nýbrž si dal balon na levou nohu, aby mohl pálit. Technický projektil letěl pěkně, ovšem o několik centimetrů minul branku střeženou gólmanem Michalem Reichlem. Další šanci už ani jeden z brankářů čelit nemusel, a tak se Bohemka s Hradcem Králové rozešla s remízou.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: „Viděli jsme určitě zajímavý zápas. Lepší je 2:2 než 0:0, když lidi v hojném počtu přijdou. Hrálo se na složitém terénu, čemuž nepřidal ani vytrvalý déšť. I přes to se hrál relativně slušný fotbal. Co se týče výstavby a kombinace, z tohoto pohledu jsme byli lepší. Domácí v první půli těžili z našich ztrát v přechodové fázi, kdy nám zachytili přihrávku a přešli do rychlých protiútoků. Takto dosáhli i rohového kopu, z něhož pramenila první branka. Většinu času druhé půle jsme byli lepší, ale stejně inkasovali druhou branku. Mohl padnout i třetí a bylo by hotovo. Smekám ale před celým týmem, jak se dokázal semknout a srovnat. Vážím si toho bodu možná víc, než kdybychom tu vyhráli. Střídající hráči za to vzali a pomohli k týmovému výsledku."

Bohemka TV