V sobotu do Ďolíčku přijede Plzeň

Zelenobílí se v sobotu poprvé v roce 2024 představí doma.

V sobotu do Ďolíčku přijede Plzeň

Nejvyšší soutěž má za sebou úvodní jarní kolo, které ještě doprovodily dohrávky ze závěru podzimní části. Ty se odehrály za výrazně příznivějších klimatických podmínek, oproti teplotám panujícím v prosinci, neboť ručička teploměru v uplynulých dnech vylezla přes deset stupňů. Pozitivní výhled z hlediska předpovědi počasí platí také pro víkend, kdy se fotbalová atmosféra vrátí naplno také do Ďolíčku. Po remíze v Hradci Králové se Bohemians poprvé v novém roce představí doma. Stane se tak téměř přesně po dvou měsících. Naposledy se doma Zelenobílí utkali 16. prosince s Českými Budějovicemi (0:0).

Utkání Bohemians s plzeňskou Viktorií završí sobotní program FORTUNA:LIGY s výkopem v 18 hodin. Hlavním rozhodčím bude Karel Rouček, který se vrátí do Ďolíčku poprvé od říjnového Vršovického derby. Asistovat mu pod hlavní tribunou bude Lucie Ratajová a na opačné straně poté Lukáš Slavíček. V přímém přenosu zápas odvysílá stanice O2 TV Sport. Kapacita hlavní tribuny byla v předprodeji kompletně vyprodána, a tak před utkáním už fanoušci na pokladnách pořídí pouze vstupenky do sektoru B. Ještě v pátek je lze pořídit za 200 Kč, v sobotu už budou v prodeji za 250 Kč. 



FC VIKTORIA PLZEŇ


Soupeř Bohemians i v jarní části bojuje na všech třech frontách. V domácí ligové soutěži nezačala Plzeň dle svých představ, avšak postupem času se vyšvihla do popředí tabulky. Zlom nastal po úvodní třetině základní části. Západočeši podlehli na Letné místní Spartě (1:2), pod Ještědem pak Liberci (0:3), dále doma překvapivě Karviné (0:1) a Slovácku (1:4). Tyto ztráty zapříčinily výraznější manko na pražská S na prvním a druhém místě. Ze třetí příčky je nyní Viktoria vzdálena od pozice lídra na čtrnáct bodů. Na startu jara Plzeň remizovala s Mladou Boleslaví, ale v úterý si odvezla cenné tři body z horké půdy Baníku Ostrava. 

Plzeň - Bohemians 2:0 (0:0)
Plzeň - Bohemians 2:0 (0:0)
V domácím poháru se Západočeši můžou těšit na čtvrtfinálový duel s Jabloncem. Ten je čeká v závěru února. Pyšní můžou být na západě Čech však na své tažení v Evropské konferenční lize. V létě dokázali projít nástrahami předkol, kde se potkali s kosovskou Dritou, maltským Gżira United FC a kazašským FC Tobol Kostanay. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka převedli v hlavní části soutěže neuvěřitelnou sérii, když se jim podařilo vyhrát všech šest zápasů a ovládnout svou skupinu. Navíc z Doosan Areny udělali nedobytnou tvrz. V celém dosavadním průběhu Evropské konferenční ligy doma Plzeň neinkasovala.

POHLED NA SOUPEŘE

Plzeň v přípravě narazila na soupeře z Maďarska i Ukrajiny. také proti nim uměla uplatnit své silné zbraně. V utkání s ukrajinským Kryvbasem (3:0) pokořila Viktoria defenzivu soupeře z vzduchu. Dvakrát přímo z rohového kopu, jednou gólu Chorého předcházel centr Cadua. Standardní situace vedla i ke vstřelenému gólu Plzně proti Mladé Boleslavi. V úterním utkání se Viktoria radovala ve své "tradiční" akci, kdy Caduův centr nikým netečován nakonec skončil v síti. 

V přípravě proti Ferencsvárosi inkasoval brankář Jedlička z kopačky vlastního spoluhráče, obránce Dweha. Jinak si Viktoria držela svůj standard a v obranné fázi neinkasovala. V soutěži ji na jaře obrala o body Mladá Boleslav. Obránci si nechali v samotném závěru uniknout Vaníčka, jehož až za cenu penaltového faulu zastavil Jedlička.

SROVNÁNÍ JANA VONDRY A VÁCLAVA JEMELKY



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Jindřich Staněk (brankář) - přestup do SK Slavia Praha
Luděk Pernica (obránce) - volný hráč (nyní FC Zbrojovka Brno)
Pavel Bucha (záložník) - přestup do FC Cincinnati (USA)
Adam Vlkanova (záložník) - hostování v Ruch Chorzów (Polsko)

Příchody:
Martin Jedlička (brankář) - návrat z hostování v Bohemians Praha 1905
Lukáš Červ (záložník) - přestup z SK Slavia Praha
Cheick Souaré (záložník) - hostování z MFK Vyškov
Matěj Valenta (záložník) - přestup z SK Slavia Praha


BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani se Plzni postaví při své domácí premiéře v novém roce. Domácí scénu uzavřeli dvěma bezbrankovými remízami po sobě. V dohrávce si rozdělili body s Libercem, stejně jako v posledním podzimním klání s Českými Budějovicemi. Půst bez vstřelené branky se jim povedlo utnout v úvodním jarním kole na půdě Hradce Králové. Dvěma góly zapříčinil úlevu a radost Klokanů levonohý univerzál Jan Shejbal. 

Plzeň - Bohemians 2:0 (0:0)
Plzeň - Bohemians 2:0 (0:0)
Plzeň už na jaře odehrála dvě utkání. Její projev okomentoval asistent trenéra Ivan Hašek: „V obou utkáních čelila Viktoria opravdu silným protivníkům. Pokaždé se hodně nadřeli a cesta k bodům nebyla ani v jednom případě nijak lehká, ba naopak. Obzvlášť úterní zápas v Ostravě byl pro ně dost těžký a o svém vítězství rozhodli až v poslední minutě utkání."  

U sestavy Viktorie se dají očekávat změny: „Určitě se jejich základní jedenáctka, od té která nastoupila v Ostravě, lišit bude. Jednak z vynucených důvodů, protože se jim dva hráči vykartovali a nebudou k dispozici. Trenér Koubek má v týmu kvalitní hráče. Očekáváme, že dojde i k dalším změnám, když začali jarní část anglickým týdnem."

Na straně Klokanů si karetní trest bude odpykávat Lukáš Hůlka: „Máme více variant, jak se s Lukášovou absencí vypořádat. V úvahu připadá i změna rozestavení, ale uvidíme, jak se nakonec rozhodneme. Během nedávné zimní přípravy jsme měli možnost si vyzkoušet různé varianty, čehož jsme využili. Neměl by být problém v tom, že bychom neměli koho za Lukáše postavit."

Asistent hlavního kouče přidal i pár slov k silným stránkám Viktorie: „V útočné fázi mají velkou sílu. Chodí dopředu ve velkém počtu, budeme si to muset ohlídat. Samozřejmostí jsou i standardní situace, z nichž hráči Plzně umí hrozit a dávat góly."