Bohemka zamíří zabojovat o body do Ostravy

Souboj s tradičním soupeřem je na programu v sobotu odpoledne. 

Bohemka zamíří zabojovat o body do Ostravy

V úvodních dvou kolech FORTUNA:LIGY získala Bohemka bod za remízu v Hradci, jíž dosáhla dvěma rychlými údery (2:2). Domácí premiéra se už Klokanům nevyvedla. V těžkém duelu s Plzní výsledkově neobstáli a všechny body si odvezl soupeř ze západu Čech. Na další duel v Ďolíčku si budou muset počkat, neboť je nyní čekají dva venkovní zápasy po sobě. K tomu prvnímu pocestují až do daleké Ostravy.

Duel s Baníkem Ostrava bude zahájen na Městském stadionu ve Vítkovicích v sobotních 15 hodin. V přímém přenosu nabídne tento duel divákům u televizních obrazovek stanice O2 TV Sport. Jako hlavní sudí bude mít děj na hřišti na starost Stanislav Volek. Asistovat mu budou Marek Podaný s Janem Hurychem. Fanoušci Klokanů se do Ostravy vydají společným výjezdem po železnici. Potřebné informace naleznete na klubovém webu v sekci VÝJEZDOVÉ INFO.

FC BANÍK OSTRAVA


Slezané vstoupili do nového ročníku, jak bývá jejich zvykem, s odhodláním a ambicemi vrátit Baník do předních pozic. Zvlášť po účasti ve Skupině o záchranu, jíž Ostrava v minulé sezoně absolvovala v rámci nadstavbové části. Ani do této sezony nevstoupili Hapalovi svěřenci valně, avšak během podzimní části se postupně vyšplhali na pomezí Skupin o titul a umístění. Klidný podzim si ale neužili a střídali lepší výsledky s horšími. Po zářijové remíze v Ďolíčku sice zdemolovali Zlín (5:1) a ovládli i duel v Olomouci (3:0). Před domácím publikem však pro změnu ztratili s Pardubicemi (1:1) a Jabloncem (0:1), soupeři z opačného pólu tabulky. Tyto ztráty trochu devalvovaly body ze hřišť soupeřů, které si Baník odvezl z Teplic (1:0) a po derby z Karviné (3:1). V závěru podzimní části si bleskovým obratem v Malšovické aréně proti domácímu Hradci Králové zajistil cenné vítězství (3:2). 

Ostrava - Bohemians 4:1 (2:0)
Ostrava - Bohemians 4:1 (2:0)
Jarní část začal Baník naprosto stejně, jako tu podzimní. Na úvod se představil na půdě trablemi sužovaným týmem Českých Budějovic. Na jihu Čech dostali Slezané pořádnou facku, neboť si na dalekou cestu domů zabalili těžkou porážku (0:3). Alespoň výkonem tuto ztrátu ostrava odčinila v dohrávce s Viktorií Plzeň. Daleko nebyl ani bod za bezbrankovou remízu, avšak v poslední minutě inkasoval Baník smolnou branku, jež byla nakonec rozhodující. Bodů se dočkal Baník až minulý víkend, kdy zaskočil Mladou Boleslav. Z města automobilů si Ostrava odvezla plný zisk za vítězství (3:1) a pokazila domácí premiéru novému trenérovi Davidu Holoubkovi a jeho kolegům na lavičce Mladé Boleslavi.

HLASY Z KABINY

Ke Klokanům přidal několik slov hlavní kouč Pavel Hapal: „Bohemka je nepříjemná tradičně v agresivitě, na níž má svou hru založenou. Dobře brání, ale v týmu jsou také rychlostní typy směrem dopředu. Jde o o houževnatého soupeře. Ale my už teď doma musíme a potřebujeme získat tři body, protože jsme tu už dlouho nevyhráli. Jsme rádi, že se nám do sestavy vrací i Tanko, což nám zvyšuje nám možnosti v ofenzívě."

POHLED NA SOUPEŘE

Baník svou sílu v ofenzivě prokázal nejen v přípravě, ale i na startu jarní části. Nebezpečný umí být tým trenéra Pavla Hapala zejména při rychlém protiútoku. Ukázal to i v posledním klání na půdě Mladé Boleslavi, kde v nastavení první půle po ubráněném rohu využil rychlý kontr ke vstřelení třetí branky. Proti Plzni se Slezané často tlačili do centrů, z nichž pramenilo nebezpečí pro branku střeženou Martinem Jedličkou. Pozor si budou muset dát Zelenobílí také na dlouhé míče, jimiž zadáci Baníku často oslovují rychlíky na útočných postech. Takto trápili i své soupeře v zimní přípravě, pocítil to i bulharský celek PFC Levski Sofia. Sílu v rychlých protiútocích umocní i návrat Abdullahiho Tanka, který se vrací po trestu za vyloučení v duelu se Slavií. 

Pozornost však chybí Slezanům kolem své vlastní branky. Dostatku prostoru využil v gól mladoboleslavským Jakub Fulnek. Ještě více této neduhy Baníku využívalo Dynamo, které poslal do vedení nikým nehlídaný Šigut po standardní situaci. Laxní prací před vlastní brankou se provinil i Ndefe, který dovolil při rohovém kopu skórovat Králikovi. 

SROVNÁNÍ DAVIDA LISCHKY A MATĚJE HYBŠE





ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Martin Hrubý (brankář) - hostování v MFK Dolný Kubín (Slovensko)
Jan Laštůvka (brankář) - přestup do FC Havířov
Matej Madleňák (obránce) - návrat z hostování do MFK Ružomberok (Slovensko)
Filip Kaloč (záložník) - hostování v FC Kaiserslautern (Německo)
Daniel Tetour (záložník) - přestup do FC Slovan Liberec
Ladislav Almási (útočník) - hostování v NK Osijek (Chorvatsko)

Příchody:
Muhammed Sanneh (obránce) - návrat hostování v FC Selllier & Bellot Vlašim
Matúš Rusnák (záložník) - přestup z MŠK Žilina (Slovensko)
Quadri Adebayo Adediran (útočník) - hostování z SK Dynamo České Budějovice

BOHEMIANS PRAHA 1905


Každý zápas na půdě Ostravy bývá složitým oříškem a jinak tomu nebude ani tentokrát. Bohemians vyrazí do Vítkovic přerušit sérii bez úspěchu na tamním Městském stadionu. Podzimní duel skončil v Ďolíčku remízou (1:1), kdy obě branky padly až v samotném závěru. Na straně Klokanů už můžou trenéři znovu počítat s Lukášem Hůlkou. Kudrnatý defenzivní univerzál si proti Plzni odpykal distanc za čtyři žluté karty.

Ostrava - Bohemians 4:1 (2:0)
Ostrava - Bohemians 4:1 (2:0)
Proti Plzni se Zelenobílým nevedlo při standardních situacích. Asistent trenéra Ivan Hašek se k nim ještě ve zkratce vrátil: „Bohužel se nám v utkání s Plzní nedařilo standardní situace využít. Je to velká škoda, protože těch možností jsme měli skutečně dost. Nedokázali jsme sladit spolupráci mezi kopajícími a nabíhajícími hráči. Musíme na tom zapracovat, aby to příště bylo lepší."

Ostrava se dočkala v Mladé Boleslavi své první jarní výhry: „Bylo vidět, že v tom prvním jarním zápase, který hrál Baník v Českých Budějovicích, se mu zkrátka úplně nedařilo dle představ. V těch následujících dvou zápasech dokázal tým zvednout a ukázal, co chtějí a umí hrát. Platí to pro zápas s Plzní, ale ještě výraznější to bylo minulý víkend proti Mladé Boleslavi."

Klokani si budou muset dát pozor na silné zbraně Slezanů: „Nebezpeční jsou zejména v ofenzivě. Umí rychle přejít do rychlého protiútoku a následně ho také zakončit. Zápasy v Ostravě nejsou nikdy jednoduché, tak to už je. My musíme být na hřišti odvážní a věřit si, že je v našich silách si z Ostravy nějaké body odvézt."

Na seznam absencí pro sobotní ligový duel přibyl Daniel Köstl, neboť si musí odpykat trest za čtyři žluté karty: „S tímto typem absencí musíte v této fázi soutěže zkrátka počítat. Žluté karty se sčítají a v průběhu jara to někoho postihne. Z hlediska zdravotního stavu se stav kádru nijak výrazně nezměnil. Věříme, že se nám zranění kluci brzy uzdraví a zapojí zpět do tréninkového procesu."