Z horké půdy Baníku veze Bohemka remízu

Klokani neproměnili penaltu, hráli v početní nevýhodě, ale bod v Ostravě vybojovali.

Z horké půdy Baníku veze Bohemka remízu

Pro duel na hřišti Baníku Ostrava nastalo pár změn v základní jedenáctce. Tou vynucenou bylo nahrazení vykartovaného Köstla, na jehož post se ze středu obrany posunul Adam Kadlec. Ve stoperské trojici místo něj nastoupil Hůlka, který si odpykal trest za žluté karty v posledním utkání proti Plzni. Uprostřed záložní řady doplnil kapitána Jindřiška jiný zkušený hráč, a to Robert Hrubý, bývalý hráč Baníku. V útočné trojici dostal po jednozápasové odmlce od úvodního hvizdu příležitost Kozák.

Po čtyřech minutách se musel mít Reichl na pozoru. Ewerton totiž průnikovou přihrávkou z hranice šestnáctky vysunul Adedirana, který na poslední chvíli stihl míč na hrací ploše a nahrál před branku Šínovi. Talentovaný záložník netrefil míč ideálně, ale šanci dostal spoluhráč Rigo. Středopolař domácího celku se tlačil do střely, avšak v poslední možné chvíli ránu zablokoval Kovařík. Na druhé straně vystrčila růžky Bohemka. Po levé straně se s míčem prosmýkl Kozák, načež nacpal před branku střílený centr. Gólman Letáček vyrazil míč před sebe, naštěstí pro něj přesně k nohám Riga, a tak Baník tuto situaci přečkal. Záhy už přišlo i přímé zakončení v podání Pražanů. Útočník Adediran při defenzivě úplně nepřesvědčil, když nepovedeným odkopem poslal míč jen do vzduchu. V souboji na hranici šestnáctky poté uspěl Kadlec, který hlavou posunul míč Kozákovi. Hnědovlasý útočník vyslal na Letáčka nepříjemnou střelu, ale strážce ostravské branky balon nadvakrát zkrotil.

Ostrava - Bohemians
Ostrava - Bohemians
V útoku se připomněli zase domácí. Adediran se prosmýkl kolem Hybše, zkušený zadák ho však ve spolupráci s Vondrou zpomalil. Následnou ránu téhož hráče Baníku srazil na roh právě Vondra. Od rohového praporku centroval Ewerton. Přetažený centr doletěl na zadní tyč k Blažkovi, jehož pokus o vrácení míče před branku přečetl Reichl a balon vyrazil do bezpečí.

Po třicet minutách hry diváci v ochozech poprvé bouřili radostí. Ewertonův efektní pas šajtlí prodloužil Šín hlavou k Buchtovi, který mu míč vrátil do pokutového území. Střelu mladého záložníka zvládl srazit Vondra, jenže k míči se ještě protlačil Adediran. Ani jeho pokus k brance neprošel, protože se mu do cesty postavil Hůlka. Napotřetí se k balonu dostal Buchta, přistrčil si míč na levou nohu, jíž poslal přízemní střelou k levé tyči Baník do vedení.

Ihned po vstřelené brance musel hřiště opustit zraněný Ewerton, kterého na hrací ploše vystřídal Tanko. Navrátilec po karetním trestu se okamžitě po svém nástupu díky přihrávce od Šína dral do samostatného úniku. V pokutovém území si srovnal míč na pravou nohu a střelou křížem k levé tyči překonal Reichla. Radost domácích vystřídal smutek, neboť po komunikaci s videorozhodčím nebyl gól uznán pro ofsajd, v němž se Tanko při náběhu nacházel. Baník přispěchal s další akcí. Šín uvolnil přihrávkou do pokutového území Buchtu. Autor vedoucí branky hledal pod sebou Tanka, naštěstí úmysl dobře předvídal Hůlka a balon odkopl pryč od vlastní branky. V nastaveném čase se ještě zajímavou střelou prezentoval Tanko. Projektil ostravského útočníka proletěl nad břevnem Reichlovy branky. První dějství skončilo za těsného vedení Ostravy.

Do druhého poločasu musel trenérský tým provést nucenou změnu. V závěru prvního dějství si zdravotní problém přivodil brankář Reichl. Ve druhém poločase tak prostor mezi třemi tyčemi hájil Valeš. Pozornost na sebe zprvu upoutal jeho protějšek Letáček, když si zahrával s rozehrávkou. Nakonec však k chybě nedošlo, Baník se ze složité situace dostal a vyrazil kupředu. Na útočné polovině Buchta využil tandemu Riga. Středopolař Ostravy poslal před branku nepříjemný přízemí centr, ten naštěstí proletěl nikým netečován až do zámezí.

Jeden z klíčových momentů duelu se udál před ostravskou brankou krátce poté. Střídající Puškáč udržel míč v pokutovém území a posouval ho k Hrubému, jehož podťal nedovoleným způsobem Juroška. Pokutového kopu se ihned Pražané dožadovali, ale zprvu vyslyšeni nebyli. Až v přerušené hře vyslal videorozhodčí k monitoru sudího Volka situaci přezkoumat. Názor hlavního rozhodčího byl po kontrole záznamu jasný, pískala se penalta ve prospěch Bohemky. Její exekuce se ujal Hybš, který mířil k levé tyči, jenže Letáček skvěle směr střely vystihl a dokázal ji vyrazit. U balonu byl jako první Hála, pálil bohužel nad branku.

Druhá rána do řad Bohemians přišla vzápětí. Puškáč se u postranní čáry dral k míči, který odpálil Juroška, ovšem útočník Bohemky ostravského zadáka loktem fauloval. Jeho faul ocenil hlavní rozhodčí žlutou kartou, ale následně se odebral situaci přezkoumat k monitoru. Po kontrole žlutou kartu zrušil a Puškáče rovnou vyloučil. Přesilovku mohla Ostrava využít okamžitě. Šínovu skrytou přihrávku se pokoušel srazit Vondra, avšak ve skluzu ji pouze tečoval. Balon putoval po trávníku za Valešova záda, naštěstí se odrazil od tyče do náruče brankáře Klokanů.

Ostrava - Bohemians
Ostrava - Bohemians
Dvacet minut před koncem se za Valešem síť rozvlnila. Rigův pěkný centr si na zadní tyči našel nikým nehlídaný zadák Blažek, který prostřelil Valeše. Radost Baníku byla i podruhé nakonec zbytečná, neboť se provinil proti pravidlu o ofsajdovém postavení. Další střelecký pokus si připsal Buchta, nicméně jeho rána letěla nad branku Bohemians. Ti rázem mohli srovnat. Hála atakoval váhajícího Kpoza, čehož využil Kadlec. Vysoký stoper sebral míč a vyslal na Letáčka solidní granát. Strážce ostravské branky vytáhl dobrý reflex a udržel si čisté konto. Ještě větší možnost měl záhy Prekop. Slovenskému útočníkovi nádherně posadil balon na hlavu Kovařík, ale naprosto fantasticky zachránil Baník svým zákrokem Letáček.

Kýžené vstřelené branky se přece jen Bohemka dočkala. Hálův centr od rohového praporku se povedlo prodloužit Prekopovi až na zadní tyč. Tu předpisově zavíral žolík Huf, předčil v souboji aktivního Šína a hlavičkou pod břevno srovnal stav utkání. Na hřišti přitom byl sotva čtyři minuty.

V početní nevýhodě hrající Bohemku čekal ještě těžký závěr. Domácí se ještě dožadovali odpískání pokutového kopu při sražené ráně stopera Lischky, avšak sudí jejich názor nezastával. Klokani remízu uhájili také v šestiminutovém nastaveném čase a z Ostravy si odvezli bod.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: „Vzal bych to od konce. Na začátek bych chtěl poděkovat fanouškům, kteří absolvovali tu dlouhou cestu. Do zápasu jsme nevstoupili úplně zle a dokázali si vytvořit jednu velkou příležitost. Hrál se vyrovnaný fotbal. Baník nás ohrožoval dlouhými míči za obranu, s čímž jsme počítali. Postupem času jsme začali ztrácet v přechodové fázi, na což jsem hráče upozorňoval, protože Baník umí výborně přejít do rychlých protiútoků. Začal se na nás valit jeden útok za druhým. Když jsme ho přečkali, tak z nevinné situace přišla inkasovaná branka. První poločas dohráli domácí v klidu a my se báli, že dostaneme ještě nějaký gól. Druhá půle byla odlišná. Vstoupili jsme do ní velmi dobře. Vygradovalo to penaltou, která nás měla nakopnout, ale oživila spíš domácí tým. Dalším faktorem bylo hloupé vyloučení, jež nás shodilo do šoku, srovnat se a najít nový systém. Musím ocenit hráče, jak to zvládli. V určitých pasážích jsme zvládli Baník přehrávat, ačkoliv nás bylo na hřišti o jednoho méně. Dle mého názoru jsme si gól zasloužili a patří nám právem. Neopomenu ani Romana Valeše, který nešel do zápasu v jednoduché situaci."