CU BOHEMIANS PRAHA - 2000 / 2001

Po úspěšné uplynulé sezóně, kdy klokani coby nováček obsadili pěkné sedmé místo, začali zelenobílí přípravu na další ligový ročník. Trenér Petržela měl k dispozici konsolidované mužstvo, které prokázalo, že na první ligu rozhodně má a které se chystalo i v sezóně nadcházející prokázat, že umí hrát pohledný, rychlý fotbal. Podle Petrželových slov se klokani chtěli pohybovat v první polovině tabulky a případně se pokusit i proniknout mezi první šestici, která měla zaručenu pohárovou účast.

Do kádru klokanů přibyla nová jména - například útočníci Lukáš Hartig z Velimi a Václav Činčala z VFC Plauen (3. německá liga) nebo defenzivní středopolař Ivan Dvořák. Úvodní přípravný zápas v Hrádku nad Nisou klokani vyhráli 9:0, shodným výsledkem 7:0 porazili i Hrušovany a Šatov, to však byla pouze střetnutí na rozehrání. V Semicích Bohemka podlehla 1:3 Liberci, poté si odskočila pro triumf do Nové Včelnice (Slavia 1:0, Brno 2:1). V Žirovnici Bohemka v úvodním utkání porazila Č.Budějovice 2:1, Perleťový pohár jsme však ve finále s Příbramí nevybojovali (1:1, 3:4 na penalty).

Na závěr přípravy se zelenobílí vydali opět do Francie kde se střetli s prvoligovými či o soutěž níž hrajícími týmy z Francie a výsledkově nepřesvědčili - 1:3 s Le Havre, jediná remíza s Lavalem 2:2, dále Nantes 0:1, Chateauroux 1:2 a nakonec Méty 0:3. Trenér klokanů byl však s výkony hráčů spokojen, pochvaloval si kvalitní soupeře. Jako generálka posloužil zápas Českého poháru v Braňanech - 2:0 (V. Šimr, Kulvajt) a liga mohla začít!

Bohemians měli k dispozici tyto hráče: do branky Kamil Čontofalský, Peter Holec nebo Radek Chadima, do obrany Pavel Mareš, Libor Janáček, Karel Doležal, Michal Hrbek, Michal Petrouš a Jan Šimr, záložníci Libor Baláž, Ivan Dvořák, Karol Kisel, Pavel Kulig, Kamil Matuszny, Tomáš Návrat, Daniel Rygel a Benjamin Vomáčka, útok Václav Činčala, Lukáš Hartig, Tomáš Kulvajt, Vladimír Šimr a Radek Šírl. Trenérem již od roku 1996 Vlastimil Petržela s asistenty Vladimírem Borovičkou a Antonínem Panenkou. Prezident klubu Pavel Švarc, vedoucí mužstva a sekretář Jiří Novák. Vlastimil Petržela byl zároveň sportovním ředitelem, Luděk Klusáček manažerem.

Hned první zápas ukázal, že sezóna nebude vůbec jednoduchá. Do ďolíčku přijel Jablonec a zápas skončil před necelými 3000 diváky výsledkem 1:1. Klokani se sice ujali těsně po přestávce vedení Matusznym, Severočeši však vyrovnali, klokaní tlak k vítězné brance nevedl a když sudí Jára neodpískal pro Bohemku ani jednu penaltu, přičemž minimálně dvě situace po ní volaly, vzplály v ďolíčku emoce. Prezident Bohemky Švarc nešetřil vulgárními projevy na adresu sudího, přidal se i trenér Petržela a Bohemka podala oficiální protest proti způsobu, jakým byl zápas řízen.

Na první ligovou výhru v tomto ročníku ale Bohemka dlouho nečekala - v dalším kole jsme hráli na hřišti Českých Budějovic a po dobrém výkonu jsme díky Marešově hlavičce ve druhé půli zvítězili 1:0. Nastoupili jsme v této sestavě: Čontofalský - Petrouš, Doležal, Janáček, J.Šimr (Rygel) - Matuszny, Kisel, Návrat (Dvořák), Mareš - Hartig (Vomáčka), Činčala. Ve 3. ligovém kole nás čekalo první derby, do ďolíčku přijeli v roli favorita sešívaní. Přes osm tisíc diváků vidělo hezké bojovné utkání, Slavia se ujala vedení po brejku do otevřené obrany, v poslední minutě prvního poločasu vyrovnal na konečných 1:1 po Návratově rohu hlavou Vašek Činčala.

Další zápas přinesl klokanům první porážku. Bohemka odjela do Drnovic, kde se jí tradičně nedaří a nedokáže na jihu Moravy bojovat. Klokani i přesto, že hráli špatně, byli velmi blízko remíze, na vedoucí gól domácích odpověděl deset minut před koncem po rohu Janáček, v poslední minutě však o naší porážce 1:2 rozhodl střelou z přímého kopu Ujlaky.

Následoval domácí zápas se Starým Městem a do třetice remíza v ďolíčku 1:1, alespoň bod pro nás zachránil svým prvním ligovým gólem Lukáš Hartig.

Následující reprezentační pauzu si Bohemka zpestřila přáteláčkem ve Velimi (8:1), poté následovalo trápení v dalším kole Českého poháru, kdy jsme na hřišti Pardubic po remíze 0:0 vybojovali postup až na penalty (5:4). Na přestup jsme získali mladého útočníka Ukrajince Roztorgujeva a defenzivního Jana Milotu z Blovic. A liga pokračovala, Bohemka si zřejmě oblíbila výsledek 1:1 - na hřišti plzeňského nováčka jej zopakovala, vyrovnával Činčala. V tomto utkání již klokani hráli bez slovenských opor Čontofalského a Kisela, kteří reprezentovali svoji zem na olympijských hrách. Vedení ČMFS odmítlo přerušit v době olympiády ligovou soutěž a zároveň umožnilo týmům, kteří měli v českém reprezentačním mužstvu více hráčů odložit svá utkání. Klokanů se to však netýkalo, Petrželovi svěřenci se s absencí klíčových hráčů museli vypořádat.

V brance dostával šanci další Slovák - zkušený Holec - a byl na hřišti i při vysoké domácí výhře nad Blšany, Bohemka se po bezbrankové první půli rozstřílela a po gólech Činčaly, Návrata, Kuliga z penalty a Petrouše z penalty deklasovala odevzdané chmelaře 4:0. Po tomto střetnutí se s Bohemkou rozloučil Tomáš Návrat, který přestoupil do Brna. V 8. kole jsme hráli znovu na domácí půdě - se Slovanem Liberec jsme remizovali 0:0, když se hosté, kteří dohrávali bez dvou vyloučených hráčů, soustředili pouze na defenzívu a klokaní tlak byl spíše platonický. Po tomto střetnutí byla Bohemka na 5.místě, ovšem tabulka byla kvůli spoustě odložených zápasů zkreslená. Kdo se pozastavoval nad tím, že klokani již dlouho nehráli s výsledkem 1:1, dočkal se o kolo později.

Na ostravských Bazalech se Bohemka sice ujala pět minut před koncem vedení, když brejk po ose Kisel - Baláž zakončil Matuszny. V poslední minutě však Holec (dostával přednost před Čontofalským) inkasoval z kopačky Kišy.

V 10. kole se hrálo na Bohemce očekávané derby, do Vršovic přijel lídr soutěže - Sparta. I přes dva odložené zápasy vedl tým z Letné tabulku s bilancí 7 utkání, 7 výher... Petržela vyslal do boje tuto sestavu: Holec - Janáček - Petrouš (Vomáčka), Doležal, Mareš - Kisel, Dvořák, Melecký, Matuszny (Kulig) - Baláž, Hartig a zelenobílí  předvedli necelým osmi tisícovkám diváků fotbalový koncert. Ve 20. minutě si Hartig u lajny vychutnal Grygeru, našel přesně nabíhajícího Kisela a ten poprvé rozjásal ďolíček. O pět minut později Mynář vyrovnal, ale hned poté využívá hrubky sparťanské obrany dvojice Hartig - Baláž a druhý jmenovaný zařídí opět těsné vedení. Do půle je ale opět vyrovnáno, gól do šatny nám vstřelil Obajdin. Do druhé půle nastartovala lépe Sparta, Rosického trestňák olízl tyč, ovšem následovala další rychlá zelenobílá akce a přihrávku Baláže na Hartiga si srazil do vlastní sítě Bolf. Pět minut před koncem byl ještě po taktickém faulu vyloučen Janáček, ale i v deseti byla Bohemka lepším týmem, což potvrdila čtvrtým gólem - po akci Hartiga zakončil opět Kisel, a upravil tak skóre na báječných 4:2 !!! Těžko vyzdvihnout někoho z klokaní sestavy, celý tým sehrál výborný zápas, do sestavy kola se dostali Janáček a ofenzivní trio Kisel - Baláž - Hartig, které si udělalo ze sparťanské obrany trhací kalendář...

Před utkáním s Teplicemi přišla další posila - Palát z Poštorné, který dostal ihned šanci v základní sestavě, ovšem po supervýkonu proti Spartě přišla sprcha v podobě porážky 0:3, která vrátila klokany zpět na tvrdou zem. O kolo později jsme hostili Sigmu Olomouc. Lukáš Hartig sice Bohemku posunul do vedení, Moravané však skóre otočili a v poslední minutě zachránil remízu 2:2 Doležal. Olomouc vystřelila dvakrát na branku a vytěžila z minima maximum, klokani se v koncovce vyloženě trápili.

Následovala další porážka venku - v Příbrami 0:3, již po čtvrthodince jsem prohrávali po dvou trefách Zápotočného o dva góly... Poté si klokani poradili doma s Brnem, hosty však evidentně poškodil sudí Bejlek, když jim neuznal v první půli regulérní branku. Ve druhém poločase pomohl klokaním střelcům brněnský Palinek, který neomylně hlavou zavěsil do vlastní sítě a hosty dorazil v poslední minutě gólem na 2:0 Matuszny. Hostující gólman Přibyl  v závěru ještě snad pět jasných branek chytil...

V 15. kole se klokani ujali na Žižkově rychle vedení z kopačky Kuliga, za pár minut však bylo vyrovnáno a v poslední minutě první půle rozhodl o prohře klokanů 1:2 Sabou. Ligový podzim ukončili klokani další porážkou, na hřišti Jablonce inkasovali v 88. minutě a prohráli 0:1.

Po polovině sezóny se Bohemka umístila na 9. místě se ziskem 19-ti bodů. Bohužel podávala velice nevyrovnané výkony a kdyby hrála pořád stylem jako proti Spartě, bojovala by o titul. Trenér Petržela však opět dokázal, že dovede s mužstvem pracovat a jeho zásluhou nebyli klokani pro nikoho příjemným soupeřem. Fyzicky na tom byla Bohemka velmi dobře, zajímavé bylo, že o svých vítězstvích rozhodovala ve druhých poločasech. Ze šestnácti prvních půlí nevyhrála ani jednou!!! - dvanáctkrát odcházeli hráči do kabin za nerozhodného stavu, čtyřikrát prohrávali. Druhé poločasy už byly lepší - bilance 4-10-2...

Zimní část začala zápasem karlínského Tipsport Cupu, klokani rozstříleli Plzeň 4:0 (Hartig si v zápase natrhl lýtkový sval...) a odjeli na soustředění do Liberce, kde zažili nejtěžší část hrubé přípravy. Po návratu ze severu Čech zvítězili v dalším utkání v Karlíně na Jabloncem 1:0 a podlehli Hradci Králové 1:3. V obou zápasech se objevili i nové zelenobílé tváře - obránce Michal Valenta a útočník Zdeněk Šenkeřík. V přátelském utkání Bohemka podlehla Liberci 0:1 a po remíze 0:0 s Teplicemi obsadila ve skupině Tipsport Cupu 2. místo právě za Teplicemi. Do branky se v tomto utkání postavil místo Čontofalského Chadima - trenér Bohemky Petržela obvinil "Francúze", že z něj byl před utkáním cítit alkohol a žádal jeho okamžitý vyhazov z klubu. Za svého gólmana se postavili spoluhráči, vedení Bohemky jej v kádru ponechalo, napařilo však Kamilovi pokutu 200 000 korun...

V dalším zápase už Čontofalský chytal - Bohemka porazila Most 3:2. Poté se ještě bulvární tisk znovu obul do našeho gólmana - objevilo se údajné obvinění z těžkého ublížení na zdraví při rvačce na Silvestra na Slovensku. Tato bublina však brzy splaskla a Kamil se mohl opět soustředit na fotbal. Po výhře nad Xaverovem si v utkání o 3. místo na karlínském turnaji klokani poradili s Mostem 2:1, následovaly dva přáteláky (Varnsdorf 6:1 a Semily 5:1) a Bohemka vstoupila do jarní ligové části.

V 17. kole jsme hostili tým Českých Budějovic. První poločas utkání byl jako zlý sen, zelenobílým hráčům nevycházelo vůbec nic a brzy dvakrát inkasovali. Trenér Petržela o přestávce rozpoutal v kabině hotové peklo, rozkopal několik košů a kýžený efekt to rozhodně přineslo - během dvaceti minut druhé půle skóre otočili Petrouš, Janáček a Mareš, v poslední minutě se ještě trefil Melecký a vzápětí hosté korigovali na 4:3.

18. kolo bylo kvůli nepřízni počasí odloženo, takže nás čekalo opět utkání na domácí půdě - přijel drnovický tým. Klokani svého soupeře v úvodu zmáčkli, vytvořili si velký tlak, avšak neproměnili penaltu, když Kulig orazítkoval pouze tyč Vaniakovy branky. Během dalších deseti minut však hosté podnikli dva brejky - oba využili a když přidali ke konci druhé půle gól další, dopadlo utkání krutě 0:3.

Ve 20. kole hráli klokani ve Starém Městě, nedělní utkání skončilo předčasně díky krupobití již po dvaceti minutách. Opakovaný zápas se hrál již ve středu a Bohemka si odvezla bod za remízu 0:0. Poslední Plzeň pro nás nebyla překážkou a ďolíček viděl naši výhru 3:1 (Hartig, Melecký, Dvořák).

Následoval dvojzápas s Blšany - nejdříve jsme v Blšanech prohráli v osmifinále Českého poháru 1:2 (Šírl), vzápětí jsme tam jeli znovu a ligové utkání skončilo bezbrankově 0:0. V dohrávaném 18. kole nastoupila Bohemka na Strahově proti Slavii a když už vše nasvědčovalo další bezgólové plichtě, Slavia - mohutně tlačená sudím Libou k výhře - odsoudila klokany gólem v nastaveném čase k porážce 0:1.

Ve 23. kole jela Bohemka do Liberce a po bezkrevném výkonu si odvezla porážku 0:3. Dojem si napravovala o kolo později, ostravský Baník doma porazila 2:0, když o naší výhře rozhodl dvěma slepenými góly v závěru Janáček. Klokani se v těchto chvílích pohybovali mezi 9. a 11. místem v klidném středu tabulky.

Ve 25. kole bylo na pořadu derby Sparta - Bohemians, tentokrát zvláštní v tom, že letenští by si výhrou zajistili v předstihu mistrovský titul. Vyrovnané utkání mělo do kvality podzimního duelu hodně daleko a mladík Jun rozhodl a sparťanských oslavách a o naší porážce 0:1. V dalším utkání Bohemka doma porazila Teplice 2:1, když se po přestávce nejprve trefil z těžkého úhlu Hartig, těsně před koncem zvýšil technickým obloučkem Dvořák a v samotném závěru hosté snížíli. V zápase se ovšem prosadil především sudí Marada, zaskvěl se třeba neodpískanou penaltou pro klokany, neuznaným regulérním gólem Teplic a především asi sedmiminutovým přerušením hry, kdy zjišťoval, koho z hostujícího týmu má vyloučit...

V Olomouci, která byla na druhém místě v tabulce, to měli klokani na Hané moc těžké, zaměřili se na úpornou defenzívu, o naší prohře 0:1 rozhodl až Kučerův volej čtvrt hodiny před koncem. Před utkáním 28. kola proti třetí Příbrami kolovaly zvěsti, že klokani, hrající ve středu tabulky, pustí hostům body, které Marila potřebuje v boji o čelo tabulky. Klokani však veškeré fámy vyvrátili a po kvalitním výkonu zvítězili 1:0 Šírlovým gólem z konce prvního poločasu.

V předposledním kole jela Bohemka do Brna a po nezáživném střetnutí si oba celky rozdělily body za remízu 0:0. A konečně ve 30. kole jsme hráli malé derby doma s Viktorkou Žižkov, která nechala některé opory odpočívat před finále Českého poháru. Naši nastoupili v sestavě Čontofalský - Janáček - Petrouš, Palát, Mareš - Kisel, Melecký (Šenkeřík), Kulig, Šírl (Matuszny) - Kříž (Baláž), Hartig a o naší hubené ale zasloužené výhře 1:0 rozhodl Lukáš Hartig.

Bohemka ukončila tuto ligovou sezónu na 8. místě s bilancí 10 výher - 10 remíz - 10 porážek. Klokani odehráli v podstatě celou sezónu ve středu tabulky, ale mohli se pohybovat daleko výše, kdyby se jim povedlo eliminovat velkou nevyrovnanost výkonů. Trenér Petržela dokázal do svých hráčů nejen nadupat vynikající fyzičku, ale povedlo se mu i vybavit tým fotbalovým uměním. Zároveň se utkání s klokany obávalo snad každé mužstvo, protože zelenobílí jezdili vždy úplně nadoraz, třebaže jim ke konci ligy už o nic nešlo. Velkým negativem byla pouze špatná střelecká potence na hřištích soupeřů. Celkem pět branek, na jaře žádná - 708 minut bez vstřeleného ligového gólu...

Celkově je však sezónu třeba hodnotit kladně, Bohemka nám připravila několik super zážitků a zejména střetnutí, ve kterém naprosto jasně rozdílem třídy porazila mistra ligy - Spartu, vejde zcela jistě do novodobých dějin Bohemians.