Další venkovní duel hraje Bohemka v Olomouci

V sobotu odpoledne se Klokani na Andrově stadionu postaví Sigmě Olomouc. 

Další venkovní duel hraje Bohemka v Olomouci

Pracovní týden se chýlí ke svému konci a o slovo se hlásí víkend, konkrétně první březnový. Ačkoliv bývá tradičně znamením odpočinku, ve fotbalovém světě tohle tvrzení neplatí, ba naopak. Účastníci soutěží ladí poslední detaily na svůj vrchol týdenního cyklu. To platí i pro tuzemskou FORTUNA.LIGU, kde se o slovo hlásí její další kolo, už třiadvacáté. Kromě nedělního derby pražských "S" je na programu i několik dalších zajímavých zápasů, které nabízí zajímavé příběhy ještě před svým samotným začátkem. Jedna z epizod tohoto kola se v sobotu odpoledne odehraje na Hané, kam se vydají právě Bohemians, pro které půjde o druhé venkovní utkání v řadě. To první zvládli za cenu remízy, jíž vytěžili z duelu v Ostravě, na jejímž stadionu dohrávali v deseti.

Další body si svěřenci trenéra Jaroslava Veselého budou chtít připsal už v sobotu. Odpoledne se představí na stadionu Sigmy Olomouc. Utkání začne na Andrově stadionu v 15 hodin. V přímém přenosu ho nabídne stanice O2 TV Sport. Hlavním rozhodčím bude Petr Hocek, který naposledy "řídil" duel Bohemians v prosinci, konkrétně podzimní derniéru s Českými Budějovicemi. Na čarách mu budou asistovat Jiří Pečenka s Petrem Kotalíkem. Fanoušci Klokanů se na utkání chystají po železnici. Vlaková souprava EC115 Cracovia vyjede z pražské Hlavního nádraží v 10:19. Informace ke vstupenkám naleznete v sekci VÝJEZDOVÉ INFO.

SK SIGMA OLOMOUC


Olomouc - Bohemians 2:2 (1:1)
Olomouc - Bohemians 2:2 (1:1)
Olomouc začala sice ligový ročník porážkou na půdě pražské Sparty, ale v dalším průběhu podzimu stoupala tabulkou nahoru a řadila se k předním týmům ligy. Východočeským Votrokům pokazila otevření nového stadionu a všechny body si odvezla po dokonaném obratu (3:1). Hanáci zvládali i domácí zápasy. Tři body slavili proti Karviné (3:1), Teplicím (2:1), Liberci (2:0) i Českým Budějovicím (2:1). Svěřenci tehdejšího hlavního kouče Jílka dokázali vyloupit také stadion Slovácka (2:0). Ostudný debakl (0:4) si z Androva stadionu odvezla Mladá Boleslav. V polovině podzimu začaly ale přicházet také ztráty. Jednu takovou porážku Sigmě připravili Bohemians, kteří skvostným obratem slavili v Ďolíčku cenné vítězství (3:2). Záhy Hanou vyplenili Baník (3:0), Slavia (3:1) a bod si odvezl i Zlín (0:0) při premiéře trenéra Bronislava Červenky. Až sněhová nadílka přivalila vyjmou bílé pokrývky na Andrův stadion i tři body. Zajistil je dvěma góly Lukáš Juliš na půdě Karviné (2:0). 

Od té doby zase Sigma na další úspěch čeká. Dva body uhrála při remízách se Slováckem (1:1) a Hradcem Králové (0:0). V závěru podzimu podlehla Plzni (1:3), na úvod jara pak U Nisy domácímu Liberci (0:2), stejně jako v dohrávce 18. kola ve formě hrajícím Teplicím (0:2). Poslední ligový duel znamenal další tvrdý úder pro Hanáky. Bez bodů odjeli z domácího prostředí posledních Českých Budějovic (1:2). Tato porážka byla poslední pro trenéra Václava Jílka, který byl na začátku tohoto týdne od týmu odvolán. V sobotu už Olomouc jako hlavní kouč povede jeho dosavadní asistent Václav Saňák. 

HLASY Z KABINY

Ke změnám v realizačním týmu přidal pár slov Jiří Spáčil: „Je to pro nás nový impuls. My hráči musíme na hřišti odvádět maximum. Trenéra Saňáka známe, spolu s trenérem Gregovským nám dodali nový impuls. Na tréninku je to teď více vyhecované. Věřím, že to bude fungovat. Trenéři nám ukázali, jak bychom mohli nad Bohemkou vyzrát. Zkusili jsme si to také na tréninku. Věřím, že pokud budeme plnit pokyny, tak utkání zvládneme."

Nový asistent trenéra Ivo Gregovský prozradil dění po svém nástupu k týmu: „Pro mě je velká čest být u A týmu. Hráči si uvědomují, v jaké špatné situaci se nacházíme. Chceme společně výsledkovou sérii zlomit. Pevně věřím, že během těch pár tréninků jsme dodali hráčům novou energii, ale i cvičení, aby kluci vypadli ze zaběhlých kolejí a zpozorněli. Všechno se ovšem ukáže v sobotu."

POHLED NA SOUPEŘE

Gólová sbírka olomoucké Sigmy se prvního jarního přírůstku dočkala až v minulém kole. Povedlo se jí překonat obranu Jihočechů po standardní situaci, kdy Pospíšil svou známou přihrávkou šajtlí našel volné Nováka, který zavěsil za bezmocného brankáře. I v přípravě se Olomouc prosazovala podobným způsobem. S bulharským Ludogortsem Razgrad se z rohového kopu zahrávaným Vodhánělem prosadil Juliš, z penalty proti Trnavě skóroval Zorvan. Ačkoliv Olomouc góly nedává, tak příležitosti si vytvářet umí. Ukázala to naposledy v Českých Budějovicích, kde zárodkem šancí byly zmiňované standardní situace. Daleko od vstřeleného gólu nebyli Hanáci ani v dohrávce s Teplicemi. Na Stínadlech ukázali i svou kombinační sílu, jenže ztroskotali na nepřesné koncovce. 

Utkání s Českými Budějovicemi ztratila Sigma ve vzduchu, když si nedokázala poradit při dvou centrech Martina Sladkého. Šance Hanáci dovolovali Jihočechům i jinak, a to při laciných ztrátách na útočné polovině, či při lehkovážném bránění kolem vlastního pokutového území. Nedůraz olomouckých hráčů ve vlastní šestnáctce potrestaly také Teplice, když odražený míč napálil do sítě úplně volný Bílek. Prostor od zadáků dostal poté i Beránek, ale centr v gól nezužitkoval. V přípravě volného prostoru před brankou využil i Ludogorets Razgrad. 

SROVNÁNÍ EBRIHA SINGHATEHA A MILANA RISTOVSKIHO





ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Ondřej Zmrzlý (obránce) - přestup do SK Slavia Praha
Jakub Matoušek (záložník) - přestup do 1.SK Prostějov
Jakub Přichystal (útočník) - hostování v SFC Opava

Příchody:
Filip Novák (obránce) - volný hráč (naposledy Al Jazira Club - Spojené arabské emiráty)
Jakub Elbel (obránce) - přestup z 1.SK Prostějov
Ebrima Singhateh (útočník) - hostování z SK Slavia Praha

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani se v minulé sezoně potkali s Olomoucí celkem třikrát. Obě utkání v základní části skončila remízou (1:1 a 2:2). V tom třetím těsně zvítězili hosté z Hané (1:0), přesto se v Ďolíčku po závěrečném hvizdu bouřlivě slavil postup do Evropské konferenční ligy. Ovšem zpět do současného rozpoložení obou týmů. Olomouc v minulém kole vypadla ze Skupiny o titul. Před vzájemným zápasem ztrácí Bohemians na Hanáky čtyři body. Na straně Pražanů se po disciplinárním trestu vrací zadák Daniel Köstl. Novému trenérovi Jiřímu Saňákovi bude naopak kvůli trestu za čtyři nasbírané žluté karty chybět zkušený středopolař Radim Breite.  

Olomouc - Bohemians 2:2 (1:1)
Olomouc - Bohemians 2:2 (1:1)
Aktuální rozpoložení Sigmy Olomouc okomentoval asistent trenéra Ivan Hašek: „Když se vám výsledkově nepodaří první zápasy na začátku soutěže, tak se občas stane, že se na této negativní vlně vezete. Pak se úplně nedaří dle představ, jaké můžete mít. Nyní něco takového potkalo právě Olomouc. Celá situace v jejím případě vygradovala odvoláním hlavního trenéra."

V sobotu už Olomouc do zápasu povede Jiří Saňák: „Nějaké změny se u soupeře asi dají očekávat. Může dojít i ke změně rozestavení. Se všemi obdobnými věcmi musíme počítat. Naposledy nenastoupili od začátku Juliš, Zorvan a Pospíšil. Může se stát, že se do základní sestavy vrátí. Nicméně když se vrátím k nám. V tomto týdnu jsme se soustředili hlavně sami na sebe a na vlastní výkon."

Marodka dlouho Klokany trápila, avšak nyní se můžou těšit z jedné pozitivní zprávy: „Z pohledu absencí v porovnání s minulým zápasem se nám vrací Dan Köstl. Jsme rádi, že do hry bude připravený také Martin Dostál, ačkoliv bude muset mít masku. On s námi delší dobu trénuje, takže velké manko z tohoto úhlu pohledu u něj nenastalo."