Tisková zpráva Ligové fotbalové asociace

Zástupci LFA a FAČR jednali s ministrem vnitra o bezpečnosti na stadionech.

Tisková zpráva Ligové fotbalové asociace

Zástupci Ligové fotbalové asociace v čele s výkonným ředitelem Tomášem Bártou, Fotbalové asociace České republiky v čele s předsedou Petrem Fouskem a Policie České republiky se zúčastnili jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Diskutována byla zejména témata, která se týkají spolupráce mezi všemi zmíněnými subjekty a dále zabezpečení sektorů hostujících fanoušků na českých stadionech.

V rámci jednání, která se uskutečnila v Praze v budově ministerstva vnitra, došlo ke shodě všech stran v otázce aktualizace předpisů Projektu Stadiony 2023. Nově by kluby při zabezpečení sektorů hostujících fanoušků mohly využít více alternativ pro jejich případné úpravy – při nevyhnutelném zajištění maximální bezpečnosti jejich návštěvníků.

Návrhy FAČR a LFA budou konzultovány s Policií ČR v průběhu jara letošního roku tak, aby případná novelizace vstoupila v účinnost od nového soutěžního ročníku domácích profesionálních soutěží 2024/25.

„Děkujeme panu ministrovi, že si našel čas a uspořádal toto jednání. V rámci Ligového výboru LFA jsme se již minulý týden shodli, že bychom se v brzké době rádi v nastavení bezpečnostních prvků v sektorech hostujících fanoušků přiblížili pravidlům, které platí v soutěžích UEFA, a toto stanovisko jsme přednesli i během setkání,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

„Diskuse se všemi zainteresovanými stranami byla velmi užitečná. Jsem rád, že mezi účastníky jednání došlo ke shodě, že pravidla platná pro certifikaci stadionů, včetně Dohody o spolupráci mezi Policií ČR, FAČR a LFA zasluhují aktualizaci,“ dodal Bárta, jehož na setkání doprovázel bezpečnostní manažer LFA Pavel Rusňák.

Podobně situaci vidí i předseda FAČR Petr Fousek. „Uvítal jsem návrh ministra vnitra Víta Rakušana svolat jednání všech zainteresovaných subjektů ve věci podmínek pro fanoušky na českých fotbalových stadionech. FAČR již dříve deklaroval, že určitě podporuje zlepšování podmínek pro fanoušky na stadionech, ale při zachování bezpečnosti,“ řekl předseda FAČR.

„Fanoušci výrazně přispívají k současné pozitivní prezentaci českého fotbalu. Významný posun v tomto směru je patrný například ve zvyšující se průměrné návštěvnosti nejvyšší soutěže a vyprodání dosavadních kvalifikačních zápasů reprezentace. Použijeme také řadu zkušeností z UEFA, které však nelze slepě kopírovat, protože rozhodující jsou podmínky v každé dané zemi, do nichž UEFA nezasahuje,“ dodal Fousek, jehož na jednání doprovázeli bezpečnostní manažer FAČR Jakub Schoř a předseda Komise pro stadiony a hrací plochy Michal Koťan.

Zástupci FAČR a LFA poděkovali Policii ČR za spolupráci při zajišťování bezpečnosti při ligových utkáních, zápasech české reprezentace a také při zajištění finále Konferenční ligy UEFA.

Všechny strany se shodly také na tom, že Dohoda o spolupráci mezi Policií ČR, FAČR a LFA z roku 2017 bude v některých pasážích aktualizována.

Zdroj: Ligová fotbalová asociace • www.lfafotbal.cz