Klíčová bitva s Jabloncem už v sobotu

Prvoligový fotbal se po reprezentační přestávce vrací na scénu.

Klíčová bitva s Jabloncem už v sobotu

Reprezentační přestávka je pryč, zainteresovaní reprezentanti jsou zpátky u svých klubových zaměstnavatelů, aby se chystali na nadcházející soutěžní klání. V závěru března odstartuje v České republice závěrečný blok FORTUNA:LIGY, aby ve svých zbývajících pěti kolech základní části rozsekl napínavé boje o výchozí umístění pro nadstavbovou část. Dalo by se říci, že svou jistotu daných skupin mají pouze týmy na vrcholu a spodku tabulky, u nichž se dá maximálně očekávat výměna pozic. U spousty dalších je díky vyrovnanosti tabulky ve hře posun i propad do jiné nadstavbové skupiny. Do tohoto výčtu týmu spadají také Bohemians, které čeká už o tomto víkendu s předstihem významné utkání. Do Ďolíčku přijede Jablonec, který na desátém místě drží poslední místo prostřední skupiny před jedenáctými Klokany. Přitom oba celky nasbíraly v dosavadním průběhu soutěže shodně osmadvacet bodů.

Důležitý souboj začne v Ďolíčku v sobotu v 15 hodin. Hlavním sudím bude Dalibor Černý, na čarách mu budou asistovat Marek Podaný s Radimem Dreslerem. Utkání bude živě jako přenos streamu vysílat v multidimenzi stanice O2 TV Sport. Na pokladnách budou v sobotu k dispozici pouze vstupenky do kotle. Kapacita hlavní tribuny byla vyprodána. Lístky do sektoru B lze zakoupit samozřejmě na internetu, v den utkání potom na pokladnách u vstupů z ulic Vršovická a Sportovní. V sobotu se nebude hrát v Ďolíčku pouze fotbal, neboť na Náměstíčku bude přichystána fanzóna pro fanoušky. Hlavní vstup včetně pokladny se vstupenkami z Vršovické ulice se otevře ve 13 hodin, ostatní vstupy budou otevřeny ve 14 hodin. Přijďte do Ďolíčku v sobotu s předstihem si užít předzápasový program. Chystané novinky najdete v tomto článku.




FK JABLONEC


Severočeši na startu sezony pokračovali v méně povedeném období jabloneckého fotbalu, když opětovně zabředli od začátku soutěže do Skupiny o záchranu. Na vůbec první výhru čekali svěřenci kouče Radoslava Látala až do desátého kola, kdy doma zvládli srazit Slovácko (2:0). Předtím byla slibným příslibem remíza s ambiciózní Slavií (1:1) a neurazila ani dělba bodů v Podještědském derby s Libercem (1:1). Jinak se však Severočeši nedokázali dostat ze své rutiny, skoupé na vstřelené branky. I proto nedosáhli na body v Českých Budějovicích (1:2), Hradci Králové (0:1), či se museli spokojit s jedním, jako při remíze s Karvinou (1:1). Po premiérové výhře vyložený zlom nenastal, ale body na konto Severočechů přece jen přibývaly. Tři body si Látalův tým odvezl z Ostravy (1:0) a na Střelnici slavil proti Pardubicím (2:1) a Teplicím (3:2). 

Jablonec - Bohemians 0:1 (0:1)
Jablonec - Bohemians 0:1 (0:1)
Po zimní přestávce už Jablonec uměl jít ruku v ruce s názvem domácího stadionu, jež zní Střelnice. Hostům z Českých Budějovic dokázali Severočeši nastřílet pět branek a ofenzivní potenciál prokázali také v pražském Edenu, kde však nakonec padli (3:4). Bodová ztráta přišla i pod Ještědem. V derby s Libercem totiž Jablonec dlouho držel dvoubrankové vedení, nakonec regionální bitva ale skončila remízou (3:3). Další tři body bral Jablonec na půdě Slovácka (1:0), které tak dokázal porazit v obou zápasech. Před reprezentační přestávkou nevyužil možnost upevnit si postavení v prostřední skupině, neboť v domácím prostředí podlehl Plzni (1:2). Proti Viktorii dohrávali Severočeši v oslabení bez vyloučeného Polidara, který tak v Ďolíčku nenastoupí.

HLASY Z KABINY

O programu Jablonce v reprezentační přestávce povídal hlavní trenér Radoslav Látal: „Někteří hráči nám odjeli na reprezentační srazy, takže jsme trénovali v nižším počtu. Na začátku pauzy jsme doléčili některé šrámy, ale poctivě jsme ten týden trénovali. O víkendu dostali hráči volno. Od začátku tohoto týdne už jsme najeli na klasický režim a připravovali se na zápas s Bohemians."

Nad oststní zápasy ten sobotní však kouč Jablonce povyšovat nechtěl: „Asi to cítíme každý, že do konce základní části ligy zbývá jen pár zápasů. Důležitý bude každý bod a jakýkoliv bodový přírůstek ze hřiště soupeře bude pro nás dobrý. Nechci říkat, že je Bohemka pro nás nejdůležitější zápas, protože každý nadcházející je z našeho pohledu důležitý. Je potřeba se na všechny dobře nachystat, abychom bodovali a dostali se v tabulce tam, kam chceme."

POHLED NA SOUPEŘE

Severočeši se s chutí opírají o svá zkušená jména v ofenzivě. Na jaře prokázali svou sílu ve vzduchu. Po dlouhém nákopu vstřelil Chramosta branku Plzni, křídelník Tchanturishvilli pak Liberci, v jehož dresu po centru zamířil do vlastní sítě Mikula. Útočné snažení hojně podporují i hráči z defenzivy. Z centru se proti Českým Budějovicím prosadil Tekijaški, z rohového kopu skóroval v témže klání i Martinec, který se trefil také na Slavii, kde předpisově zavřel zadní tyč. Severočeši jsou dlouhou dobu známí i svým kombinačním pojetím hry, jímž se umí dostávat do příležitostí. Tuto herní vlastnost pocítila právě Slavia, když se Jablonec vcelku snadno dostal za její "záda" a dvakrát skóroval. Podobnou akcí rozhodl i zápas na Slovácku, kde Tchanturishvili vysunul Kanakimanu, který už přesně našel Štěpánka. 

V defenzivě se Severočeši dopouští častých individuálních chyb. Takto nabídli branku Plzni, proti níž Součkovi při zpracování odskočil míč, čehož Viktoria využila v rychlé zakončení. Proti Liberci se Jablonci vymstilo nedůrazné bránění ve vlastní šestnáctce. Proti Českým Budějovicím nedokázal Tchanturishvili pokrýt míč před Trummerem a následovala gólová rána Suchana. V Edenu pak dvakrát chyboval Černák, když minul dlouhý pas mířící na Wallema, při další brance neuhlídal téhož hráče při hlavičkovém souboji. Čtyři jarní góly inkasoval Jablonec ze standardních situací. Jednou šlo o Rabušicovu penaltu, v dalších třech případech si Látalův tým nedokázal poradit při rohovém kopu. Právě z rohu vstřelila vítězný gól Slavia, ovšem prosadily se z něj i České Budějovice s Hradcem Králové. 

SROVNÁNÍ ERIKA PREKOPA A JANA CHRAMOSTY



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody: 
Adrián Slávik (obránce) - hostování v Othellos Athienou (Kypr)
Vladimír Jovović (záložník) - volný hráč (nyní Sogdiana Jizzakh - Uzbekistán)
Davis Ikaunieks (útočník) - volný hráč (nyní Šiauliai FA - Litva) 
Patrik Schön (útočník) - přestup do MFK Vyškov
Jan Silný (útočník) - přestup do SK Hanácká Slavia Kroměříž

Příchody:
Dominik Hollý (záložník) - přestup z AS Trenčín (Slovensko)
Sebastian Nebyla (záložník) - hostování z NK Istra 1961 (Chorvatsko)
Bienvenue Kanakimana (útočník) - přestup z MFK Vyškov

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani na podzimní vzájemný duel vzpomínají s oblibou, neboť dokázali ze Střelnice odvézt tři body za těsné vítězství. Po karetním trestu navíc budou moci opět počítat s Adamem Kadlecem. Období reprezentační přestávky strávili trochu netradičně, a to bez hlavního trenéra. O situaci a trénincích mluvil jeho kolega, asistent Ivan Hašek. Člen trenérského štábu okomentoval dále jarní výkony soupeře, přihlédl k vážnosti utkání. Řeč došla také na zdravotní stav v táboře Klokanů, který se tak trochu stal jedním z hlavních témat každého zápasu jarní části sezony.  

Průběh přípravy během reprezentační přestávky objasnil asistent trenéra Ivan Hašek: „V prvním týdnu reprezentační pauzy jsme se na nic specifického nezaměřovali. Bylo to spíše v klidném a zábavném režimu. Pak měli hráči volný víkend. Od pondělí už jsme najeli na normální cyklus, na jaký jsme zvyklí před každým soutěžním zápasem."

Jablonec - Bohemians 0:1 (0:1)
Jablonec - Bohemians 0:1 (0:1)
Jablonec se prokousal do prostřední skupiny a na jaře zaujal dvěma divokými výsledky: „Znovu v domácím prostředí narazíme na velice kvalitní mužstvo směrem do ofenzivy, stejně jako to byla naposledy Mladá Boleslav. Nyní je to Jablonec, který začal dávat góly a je nebezpečný, v tom se určitě posunul. Pomohly k tomu i příchody Holého a Nebyly. V ofenzivě mají velikou konkurenci a hodně gólových hráčů, kteří dokáží góly dát, případně je připravit."

Postavení obou celků napovídá, že v sobotu půjde o hodně: „Vzhledem k tomu, v jaké fázi soutěže se momentálně nacházíme, je každý zápas o trochu důležitější. Čeká nás posledních pět utkání v základní části. Každé z nich nám ukáže, v jaké části nakonec skončíme."

Během reprezentační přestávky se na marodce Klokanů žádné změny neudály: „Hráči teď v reprezentační přestávce sice měli čas, ale nikdo z těch dlouhodobě zraněných se k nám v ní do tréninku nepřipojil."

Trenér Radoslav Látal využívá na hrotu útoku stopera Martince: „Tenhle tah se už zdá být tradiční. Jeho tvrdá hra dělá obráncům soupeře velké problémy, takže i s touto variantou musíme počítat."