Základní část uzavře duel s Pardubicemi

Klokani v neděli odpoledne přivítají doma soupeře z východu Čech.

Základní část uzavře duel s Pardubicemi

Finálová kapitola základní části je tady. Nedělní odpoledne se ponese ve znamení FORTUNA:LIGY, když se v 15 hodin na osmi ligových stadionech souběžně rozehraje osm zápasů třicátého ligového kola. O postup do Skupiny o titul si to na dálku rozdá hned čtveřice týmů, konkrétně Hradec Králové, Liberec, Olomouc a Slovácko. V jiné situaci jsou Bohemians, které čeká Skupina o záchranu. V závěrečném kole je však čekají Pardubice, na něž narazí zanedlouho právě v nadstavbové části soutěže. Ve hře bude ale současný náskok Klokanů na Východočechy, jež je momentálně čtyřbodový.

Utkání Bohemky s Pardubice bude rozehráno v neděli s úderem 15. hodiny. Na povel ho bude mít sudí Pavel Hocek spolu s asistenty na pomezí Kamilem Hájkem a Janem Váňou. Přenos z utkání nabídne stanice O2 TV Fotbal. Brány stadionu se fanouškům otevřou již ve 13 hodin, tedy dvě hodiny před samotným výkopem duelu. V prostorách Náměstíčka bude znovu uspořádána fanzóna, kde si každý přijde na své z hlediska aktivit, ale zároveň i ukojení hladu před startem další fotbalové bitvy plné emocí. 

FK PARDUBICE


Východočeši svou příslušnost pro tento ligový ročník uhájili až v baráži. Se svým novým fotbalovým stánkem vstupovali do nové sezony. Tu zahájili právě těsnou porážkou s Bohemians (0:1). Prvního vítězství se přece jen dočkali právě na domácí půdě, kde dokázali srazit nováčka z Karviné (2:1). Cenné tři body vydolovali Kováčovi svěřenci také z duelu na půdě Teplic (1:0). Až na výbuch v Plzni (2:6) se prezentovali vyrovnanými výsledky. Ještě na podzim najeli na sérii tří remízových utkání. Bod brali doma v Ostravě, Olomouci a doma s Hradcem (shodně 1:1). Svou úspěšnou sérii Pardubice povýšily těsnou výhrou v Českých Budějovicích (1:0). Náznaky na možný posun tabulkou vzhůru pro změnu devalvovala nečekaná porážka s tehdy ještě posledním Zlínem (0:1). Rozloučení s podzimní částí se neslo nakonec ve vítězném duchu. V posledním utkání roku 2023 dokázaly doma Pardubice porazit Liberec (2:0). 

Bohemians - Sparta 1:3 (1:1)
Bohemians - Sparta 1:3 (1:1)
Jenže kdo by to byl řekl, že půjde o poslední zápas, kdy se CFIG Arenou ponese vítězný pokřik týmu kolem Pavla Černého. Na úvod jara Východočeši vyjeli na Slovácko (2:1) a k dohrávce do Karviné (3:0). Raketový nástup neznamenal blížící se lepší zítřky, vyjma proher s pražskými "S" neuspěly Pardubice v ostře sledovaném Východočeském derby na půdě Hradce Králové (0:2). V posledních kolech zase začal Kováčův celek bodovat. Tři body si odvezl z Hané (2:0) a remizoval s Českými Budějovicemi a v neoblíbeném Zlíně (1:1). Přímý souboj o jedenácté místo se mohl odehrát přímo v Ďolíčku, ale protože Pardubice před týdnem podlehly Mladé Boleslavi (1:2), bude po třicátém kole patřit "vedení" Skupiny o záchranu právě Klokanům.

HLASY Z KABINY

Trenér Radoslav Kováč předestřel, co bude v neděli rozhodovat: „Budeme to muset na Bohemce uskákat. Pohlídat si soupeřovy centry do šestnáctky a v boxech se chovat perfektně. To bude klíč k úspěchu. Spokojený budu, když urveme body. Už jsem říkal několikrát, že každý zápas chceme vyhrát. V naší situaci by ale i bod byl dobrý. V Ďolíčku se týmům hraje těžko, Klokani hrají agresivně a mají sílu při standardních situacích. Čeká nás náročné utkání."

Šéf lavičky Východočechů kladl důraz na organizaci: „V posledních zápasech jsme góly soupeři darovali. Blbě jsme odkopli míč a následně byli otevření. Bránit musí celý tým. Je potřeba být organizovaní a 95 minut soustředění na každou situaci. Zároveň ale hrát bez strachu."

Čtyřiačtyřicetiletý kouč také přihlédl k úspěchům svého týmu na venkovních hřištích: „Když se na jaře minulého roku otevřel stadion, doma jsme vyhrávali. Teď se nám paradoxně více daří při venkovních duelech. U tak mladého týmu, jaký máme, je to hodně zvláštní. Snad se v neděli potvrdí, že sbíráme body hlavně venku."

POHLED NA SOUPEŘE

Pardubice se v ofenzivě nebojí, ani přes svůj mladý věk, riskantnějších řešení. Dvakrát to ukázali i proti Mladé Boleslavi. Nejprve Surzyn narýsoval kolmici na střed Solilovi, jenž ji však zahodil. Po přestávce Mareš parádně využil Ichova náběhu, který svůj únik ze strany zakončil gólem. Východočeši neváhají s kombinací ani kolem útočné šestnáctky a v takových případech nespěchají. Proti Českým Budějovicím se po kombinaci na pravé straně prosadil Surzyn, v Karviné zase trpělivost vynesla gólovou pozici Daňkovi.

V defenzivě sráží výkony Pardubic individuální chyby. Důkazem toho bylo utkání s Mladou Boleslaví. Po nepřesném výkopu brankáře Kinského sice akci Středočechů bránilo pět hráčů v červeném, ale v šestnáctce nechali osamoceného šutéra Kušeje, jenž rozvlnil síť. Dost branek inkasují Východočeši z rohových kopů. Vedení Mladé Boleslavi na Letním stadionu hlavičkou zvýšil Jawo, když ho neuhlídal Halinský. V předchozím domácím klání zase Pardubice přišly o výhru nad Českými Budějovicemi rovněž brankou po centru od rohového praporku, tentokrát Daněk nedokázal uhlídat Ondráška. Vyhecované klání s Baníkem Ostrava nakonec rozhodli Slezané právě po identické situaci, a to na zadní tyči nehlídaným Blažkem.

SROVNÁNÍ MARTINA DOSTÁLA A MICHALA SURZYNA



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Matěj Helešic (obránce) - hostování v FK Dukla Praha
Jakub Matoušek (záložník) - návrat z hostování do SK Sigma Olomouc
Bartosz Pikul (záložník) - hostování v FC Sellier & Bellot Vlašim
David Huf (útočník) - hostování v Bohemians Praha 1905

Příchody:
Martin Chlumecký (obránce) - hostování z Podbeskidzie Bielsko-Biała (Polsko)
Laurent Kissiedou (záložník) - volný hráč (naposledy Memphis - USA)


BOHEMIANS PRAHA 1905


Svěřenci kouče Jaroslava Veselého se po remíze v Karviné, jež znamenala konec nadějí na prostředí skupinu, chystali pečlivě na nadcházející domácí klání. Ačkoliv na lepíš umístění už letos Klokani nedosáhnou, v neděli si budou chtít upevnit postavení na jedenáctém místě a zvýraznit svůj náskok před svými konkurenty ze Skupiny o záchranu. V neděli bude Zelenobílým chybět útočník David Huf. Střelec jedné jarní branky Bohemians hostuje v Ďolíčku právě z Pardubic, a tak vzájemný duel těchto týmů musí vynechat. 

Bohemians - Sparta 1:3 (1:1)
Bohemians - Sparta 1:3 (1:1)
Brzká jistota záchrany. To je nynější cíl Klokanů, jak pravil asistent Ivan Hašek: „Věřili jsme, že to ještě můžeme zvládnout a prokousat se do té prostřední skupiny. Bohužel se nás stále drží prokletí remíz, kterých jsme nasbírali vskutku dost. Tím pádem jsme na náš stanovený cíl nedosáhli. Nyní je pro nás důležité zvládnout zápasy, co nás čekají, abychom mohli být co nejrychleji v bezpečných vodách a nedopustili nějaké drama."

Pardubice na jaře bodují hlavně venku: „Na hřištích soupeřů hrají trochu jednodušší fotbal a přecházejí do rychlého protiútoku, v domácím prostředí se snaží více kombinovat. Když se na ně soupeři připraví, mají to před vlastními fanoušky o dost složitější. Navíc se také trápí v ofenzivě, neboť moc branek nedávají."

Na úvod letošní sezony Bohemka dokázala v Pardubicích zvítězit: „Sice nedošlo k velkým personálním změnám ani u jednoho týmu. Ovšem už fakt, že Pardubice hraji venku trochu jinak než doma, napovídá tomu, že v neděli to bude jiné utkání."