Szabó se poprvé trefil a pak svlékl Němce

Když přestoupil <b>Ondřej Szabó</b> na jaře z Hradce Králové do vršovického týmu, tehdejší trenér Vlastimil Petržela říkal, že jeho čas teprve přijde. Neměl totiž natrénováno a jeho fyzická kondice neodpovídala potřebám první ligy. Tu šikovný záložník získal v letní přípravě a v každém zápase šel jeho výkon viditelně nahoru. Svou první gólovou trefu si připsal v pohárovém zápase v Sibřině, na tu ligovou si počkal do nedělního utkání sedmého kola v Blšanech. Byla to i odměna pro trenéra Dušana Uhrina, který Ondrovi dává pravidelně důvěru v základní sestavě. Dokonce šlo o gól vítězný v zápase, který pro klokany nezačal vůbec dobře...

Szabó se poprvé trefil a pak svlékl Němce

“Začali jsme špatně, v kabině jsme si pořád říkali, že musíme uhlídat Blšany v prvních minutách,” přiznal Szabó tragický vstup mužstva do zápasu, kvůli němuž musel Peter Holec lovit míč ze své sítě už v druhé minutě. Většina branek padá ve fotbale po individuálních chybách, jaká předcházela té blšanské? “Neuhlídali jsme kraje, centr z pravé strany, neobsazený hráč na straně levé,” zná odpověď fotbalista, který pro letošní sezónu vsadil na image extravagantního rockera.

Inkasovaný gól podle Ondrova mínění týmu paradoxně pomohl, Bohemka po dvaceti minutách převzala iniciativu a byla lepším týmem: “Dali jsme míč na zem začali hrát tak, jak jsme se domluvili v kabině. Druhá půle už byla z naší strany výborná, pozičně jsme vyplňovali střed hřiště a nepustili domácí do žádné šance.” Díky tomuto vývoji utkání se na blšanské hráče přenesla nervozita, místo na hru se často soustředili na výroky rozhodčího nebo na simulování faulů, což jim na pozápasové tiskové konferenci vyčetl i trenér Bittengel. Podrážděnost domácích zažil na vlastní kůži i Szabó: “Podle toho, co říkali na hřišti, byli docela naštvaní, mysleli si, že rozhodčí píská proti nim.” Ondřej se několikrát dostal do kontaktu i s nedoknutelnou osobností ve žlutomodrém dresu Jiřím Němcem. “Ten tam měl dobrou hlášku, když ke svým spoluhráčům pronesl – chlapi, vy se ten fotbal nikdy nenaučíte,…” reprodukoval s úsměvem narážku jinak málomluvného bývalého reprezentačního kapitána. K souboji těchto dvou hráčů se vztahuje i úsměvná epizodka, když po společném skluzu odhalil Němec polovinu svého pozadí a běhal tak asi tři minuty po hřišti, aby rozhodčímu ukázal šrám od Ondřejovy kopačky. “Trochu jsem do něj zajel,” přiznává ten, který ze souboje vyšel lépe.

Zákeřné domácí hráče, kteří se nezdráhali použít i plivnutí na Libora Baláže, potrestal Ondřej tím nejfotbalovějším způsobem. V druhém poločase přetavil herní převahu ve vedoucí gól, svůj druhý ligový, ale první za Bohemians, ten předchozí totiž vstřelil v dresu hradeckých votroků. “Byl jsem úplně sám na penaltě, Karol s Harťasem tam nějak vybojovali míč a poslali to na mě,” popisuje svou rozhodující trefu. Nedopřál tak gól Liboru Balážovi, který už číhal za ním s napřaženou nohou. “Bali si křičel, ale já mu to nedal,” směje se úspěšný střelec.

Tři body byly na hřišti Blšan trochu nad plán, ale o to větší radost přinesly. “Říkali jsme si, že lepší bod odtud a tři ze zápasu se Zlínem. To, že se nám podařilo vyhrát je skvělé, teď je to potřeba potvrdit plným ziskem v domácím prostředí. Je vidět, že když se do hry dá srdíčko, tak to jde.” K podobnému výkonu jistě dopomohou diváci, které si Ondřej nemohl vynachválit: “Byli prostě báječní.”