Bohemians Praha - Ipswich Town 2:0

Bohemians - Ipswich 2:0

Branky:
3. Mičinec, 53. Panenka.
Rozhodčí: Cesarin.
ŽK: Burley.
Diváků: 16 000.
Rohy: 7:0.
Střely na branku: 7:5, mimo 9:1.

Ipswich: Sivell - Burley, Osman, Beattie, Butcher - Mills, Wark, McCall, Muhren - Gates, Brazil (68. Turner). Trenér Robson.
Bohemians: Poštulka - Jakubec, Bičovský, Prokeš, Ondra - Panenka, Chaloupka, Koukal (85. Kotrba) - Němec, Čermák, Mičinec. Trenér Tomáš Pospíchal.

 

 

 

Svobodné slovo, 6.11.1980

 

Odchod se ctí i smůlou

Přímo raketový start (prakticky z prvního útoku skóroval Mičinec po příhře Čermáka) uvedl Bohemians a jeho příznivce do pravého pohárového transu, v němž hráči úporně a vytrvale dobývali anglický hrad. A co se zdálo před zápasem naprosto nemožné (tedy vymazat náskok Ipswiche), nakonec nemožným vůbec nebylo. Jediný gól scházel, ale domácí odešli z pohárové scény rozhodně se ctí (i s trochou smůly) a rozhodnou výhru nad silným anglickým celkem si určitě zapíší na čelní místo svých análů.

Zelenobílý fotbal zase jednou hřál i v mrazivém počasí (jako už dlouho ne) a proměnil se v dobře a účinně vedenou bitvu. Chvíli se anglická hradba ve středu pole zdála neprostupná a jedovaté hlavičky Warka prověřily Poštulku (Hruška nemohl pro teplotu nastoupit), ale rychle našli domácí recept. Našli jej na křídlech a pak v dlouhých pasech, které bleskově přenášely hru před branku Ipswiche. Především Bičovský s Panenkou hráli jednu ze svých velkých partií a Čermák na hrotu si citem pro chytrou přihrávku několikrát beky Ipswiche vychutnal. Ovšem při střelbě mu zřejmě chybělo trochu víc klidu a po jasném fualu Osmana na něj pak všichni narně čekali na hvizd italského rozhodčího – ten evidentní penaltu neviděl.

Ipswich zkoušel chladnokrevně a precizně odvracet, hrát úsporný fotbal a držet míč. Dlouho tak odolával, ale chvíli před půlí se anglická jistota zachvěla podruhé – Mičincova hlavička trefila břevno zespodu a míč vylétl zpátky do pole. A ten pohárový vichr zastavil sudí Cesarin až ukončením první půle, když nenechal domácí odehrát jejich třetí roh.

Ze šatny se vrátili Bohemians trochu chladnější, ale brzy dostal nápor nový vítr do plachet. Panenkův třetí přímý pokus z trestného kopu viděli všichni v brance už napřed a vršovický špílmachr to velké přání vyplnil – přes zeď poslal Sivellovi do anglické branky nezadržitelný míč. Ten gól už Ipwich poněkud z míry vyvedl, okamžitě přitvrdil hru a posílili dvoučlenný hrot výměnou turnera za slabého Brazila. Nová ofenzivní vlna je však znovu přibil k brance, ale domácímu celku už znatelně ubývalo sil. Což pocítila ochabující záloha a pak se rozplýval i důraznější tah na branku, i když Němec do posledních chvil podnikal „vosí“ nájezdy na obránce Ipswiche.

Anglická kondice se v závěru začala na hřišti projevovat a s tím i dispečerské schopnosti zkušeného Millse. Ipswich ovšem mnoho nebezpečný nebyl, až osm minut před koncem utekl Gates a Turner míč naštěstí dorážel jen do Ondry. Za ním už zela branka prázdnotou.

Tak vlastně vše podstatné skončilo, neboť v domácím dresu už nikdo neměl na to, aby zařídil ten poslední ze tří kroků, a postaral se tak alespoň o prodloužení. Ale bylo k němu docela blízko, když zkušená osa domácího celku strhla ostatní k nebývalému výkonu. Škoda, že v nasazených obrátkách se nepodařilo všem vydržet až do konce, ovšem Bohemians do toho zápasu vložili vše, co v nich je, do posledního zbytku.

 

 

Mladá fronta, 6.11.1980

 

Promarněná šance

Když už ve 3. minutě zápasu jásal celý stadion nad vedoucím gólem domácích, blesklo hlavou všem, kdo dosud nevěřili: Vždyť vlastně pro Bohemians není nic ztraceno! Domácí mužstvo jako by si to uvědomilo až po deseti minutách, po třech nebezpečných hlavičkách hostí (dvakrát Wark, jednou Mills), které s jistotou likvidoval brankář Poštulka.

Z každé akce, doslova z každého kroku Vršovických bylo patrné obrovské úsilí a Ipswich, v současnosti nejlepší a neporazitelné mužstvo anglické ligy, byt tvrdě přitlačen ke své brance. Čermák byl sám ve třech vyložených šancích, Němec, nesmírně agilní a zle dotírající na anglické obránce, ve dvou. A mladý Mičinec, hrající v prvním poločase také velmi dobře, nastřelil ve 41. minutě hlavou po Čermákově centru břevno, míč se odrazil na brankovou čáru, odkud vykopával v zoufalství stoper Beattie. A navíc: už v 16. minutě fauloval očividně Osman v trestném území u brankové čárypronikajícího Čermáka - píšťalka rozhodčího Cesarina však zůstala němá.

A tak se ve druhém poločase bojovalo dál, po osmi minutách přilil Panenka přes zeď z volného kopu nádherným obloučkem další olej do ohně naděje. Nevyšlo to však, i když znovu byly ještě šance. Ipswich měl jedinou velkou příležitost: v 83. minutě nastřelil Turner snad dva metry před brankou jen obránce Ondru.

Bohemians jako celek rozhodně diváky uspokojili (nejlepší podzimní výkon!). Výborný byl Poštulka v brance (nahradil nemocného Hrušku), perfektní stoper Prokeš a duše všeho Bičovský. Panenka snad neoslnil, ale jeho gól (i některé centry) byl ukázkový, v útoku nejlepší neúnavný Němec. Jen škoda, že se tentokrát nevedlo v záloze Chaloupkovi.

 

Za pomoc při tvorbě článků a shromažďování údajů redakce webu děkuje slečně Katce Jelínkovém a pánům Jiřímu Vaisovi, Milanu Svatošovi a René Machálkovi.


Program ze zápasu Bohemians Praha - Ipswich Town si můžete stáhnout i ve formátu PDF.