Kisel odchází: Karči, děkujeme

Během čtvrtka dojde k definitivnímu stvrzení odchodu Karola Kisela do Liberce. Různá média už dvakrát informovala o přestupu nejlepšího hráče Bohemians, ale teprve až tato verze je definitivní. Poté, co se dohodl samotný hráč se severočeským vedením, našly shodu i oba kluby. Do Bohemians by výměnou za šestadvacetiletého středopolaře měli přijít dva hráči - Pavel Čapek a Lukáš Killar. Samozřejmě vše doplní ještě finanční kompenzace, ale ta by podle hlasů ze zákulisí neměla překročit šest miliónů korun. Karol Kisel je s uskutečněným obchodem spokojený. "Měla zájem i Sparta, ale myslím, že Liberec o mě skutečně stál a to rozhodlo," říká spokojený Kisel.

Kisel odchází: Karči, děkujeme

Podpisy na všech příslušných smlouvách by se měly objevit začátkem příštího týdne. Zbývá pouze doladit hráčské náhrady za Kisela. Pavel Čapek, který nastupuje na Kiselově místě pravého záložníka, pobývá v těchto dnech na testech v Belgii. Podle toho, jak dopadne, se budou odvíjet případná další jména. "Myslím, že to ve čtvrtek dotáhneme do konce," podotýká předseda představenstva Pavel Švarc. Hráč podepíše smlouvu na severu Čech až v pondělí, jelikož jeho manažer Pavel Zíka je v zahraničí.

Do přípravy naskočil Kisel s Bohemkou a sám nevěděl, co se bude dít. "Absolvoval jsem tři dny pod vedením pana Hrušky a pana Dobiaše, protože jsem jednoduše ještě hráčem Bohemky. Až budu mít v ruce papír, tak jsem připraven nastoupit ve Slovanu," rozkrýval Kisel svoji přítomnost na přátelském utkání s Jihlavou. S jeho oblíbenou devítkou se ale po hřišti už proháněl Dozorec, takže šlo vytušit, že přestup byl na spadnutí, což také o přestávce Karči potvrdil. "S Libercem jsem dohodnutý. Pan Karl mi splnil moji hlavní podmínku - smlouvu na dva roky. Moc jsem o tuto délku stál. Chci si splnit velký sen, hrát v zahraničí a když budu za dva roky volným hráčem, bude to zase o něco snažší," plánuje za dva roky osmadvacetiletý Kisel a hned připomíná: "Samozřejmě se ale předtím musím prosadit v Liberci. To je můj hlavní cíl."

V poslední době se objevily spekulace o zájmu Petrželova Petrohradu. To ale slovenský reprezentant odmítá. "S nikým jsem nejednal a do Ruska bych ani nešel. Snad jedině do Petrohradu, kde je trenér Petržela a Kamil Čontofalský, ale raději zůstanu v Čechách. Peníze v tomto směru nejsou všechno a plně chápu Grygeru, že se nechce zakopat někde na Východě. Na jeho místě bych také raději doufal v nabídku ze západní Evropy," rezolutně odmítá "ruské dolary".

Karol Kisel přichází do Liberce jako zkušený ligový fotbalista. Odehrál 83 utkání a dal 11 branek, z toho 7 v poslední sezóně, kdy se stal nejlépe střílejícím cizincem v české lize. Neposedný čertík s devítkou na zádech byl tři a půl roku oporou a tahounem Bohemians. Jeho zarputilost a hlad po vítězství - to vršovický Ďolíček v takové míře dlouho nezažil. Teď přichází do liberecké kabiny, kde vládne Václav Koloušek. Prý namyšlený mocipán, říkají jedni, přirozený vůdce, oponují druzí. "Neznám ho osobně, jen fotbalově a jeho styl se mi moc líbí. Ta chuť vítězit je obdivuhodná a ojedinělá. Nemyslím, že bychom si překáželi, naopak si vypomůžeme. Věřím, že si budeme rozumět," pohlíží Kisel optimisticky na spolupráci s hráčským vůdcem libereckého fotbalu.

Jediný, kdo z rodu Kiselů bude možná trochu nespokojený bude otec Karol Kisel starší. Do Prahy se často jezdil na syna dívat. Teď si ale bude muset k devítihodinové cestě ještě jednu hodinu připočítat. Jeho syn si ale v Liberci polepší nejen finančně, ale také herně. Vždyť Slovan loni vyhrál mistrovský titul a v uplynulé sezóně vybojoval čtvrté místo. "Už několikrát jsem se sešel s trenérem Csaplárem a hovořili jsme o mé úloze v týmu. Řekl mi, že bych měl hrát to samé, co v Bohemce. To znamená pravého záložníka," přiznává Kisel dlouhodobé kontakty s Libercem. "Sejít se s trenéry je podle mě hlavní podmínka. Nejdřívě chci vědět, zda o mě mají kouči zájem a až poté mohu jednat o přestupu," dokazuje student 3.ročníku právnické fakulty svoji prozíravost.

Právě studia teď musí na chvilku stranou. "Chci se plně soustředit na fotbal. Musím se dostat do libereckého základu a až pak se vrhnout zpátky na školu. Mám předběžně dohodnuté, že nastoupím v zimě," plánuje Kisel studijní povinnosti. Ostatně v minulosti využíval své právnické znalosti při dojednávání smluv s kluby, tentokrát si už přizval odborníka. Manažer Pavel Zíka se postaral o všechny náležitosti nové smlouvy. V té je odstavec věnován i bytové otázce. "Chci mít v Liberci byt, protože po náročných trénincích nebo večerních zápasech se nechci trmácet do Prahy. V hlavním městě budu také často, vždyť tady hraje moje Bohemka," vyznává se Karol z lásky ke svému dnes už bývalému klubu. Pookřeje, když se dozví hrací plán na nadcházející sezónu. "První liga se hraje v sobotu? Tak to je super. To stihnu nedělní zápasy Bohemky," rozzáří se tvář šestadvacetiletého fotbalisty.

Tři a půl roku brázdil Karol "Karči" Kisel vršovický trávník. Uchvátil nejen mužské osazenstvo Ďolíčku, vždyť například před dvěma lety byl na tomto webu vyhlášen Nejhežčím klokanem sezóny 2000/2001. Kromě dívčích lámal i fotbalová srdce. Účastník olympijských her v Sydney má teď před sebou angažmá v Liberci a potom si možná splní své přání. "Chtěl bych hrát za Ajax Amsterdam nebo Barcelonu." Snad každý fanoušek Bohemians by mu přál i splnění jeho fotbalového snu - vyhrát Ligu mistrů.