Základní platy hráčů se nemění

V minulých dnech se v tisku objevily informace o sporu mezi hráči a vedením klubu kvůli výši odměn ve 2.lize. "Kolaps klokaní kapsy" - tak zněl nadpis článku v pátečním vydání deníku Blesk. Vedení Bohemians prý snižuje hráčům příjmy až o šedesát procent. Část týmu na to přistoupila, část, kterou zastupuje hráčský manažer Pavel Vandas, nechce na nové podmínky přistoupit, uvádí se dále v článku. Oba kohouti, Švarc a Vandas, se setkali při pohárovém utkání v Hořovicích a o celé situaci vůbec poprvé společně diskutovali.

Základní platy hráčů se nemění

Od závěrečného hvizdu rozhodčího Helebranta uběhlo několik desítek minut, když v prostoru u šaten zůstalo jen pár místních nadšenců a dva důležití muži vršovického zákulisí. "Pavle, mohli bychom si promluvit?", oslovil Pavel Vandas majitele Bohemians. "Vždyť si nemáme co říct," odpověděl Švarc. Chvíli to trvalo než se oba pánové sešli alespoň u zábradlí místního malebného stadiónku. Co je tak velkým problémem v jejich vzájemné komunikaci?

Majitel klubu Pavel Švarc chce hráčům upravit prémie a různé bonusy vzhledem k tomu, že tým sestoupil z ligy. "Základní platy zachováme. Ale naším cílem je přehodnotit systém odměn za jednotlivá utkání. V nejvyšší soutěži měli hráči prémie za každý získaný bod, teď bychom to chtěli namířit spíše na celkové umístění, tedy na postup," vysvětluje Švarc celkem logickou myšlenku. Jenže... Vedení Bohemians nemá pro tuto změnu prémiového řádu oporu v hráčských smlouvách. Ty jsou koncipovány obecně a nepočítají s rozdílem mezi první a druhou ligou. Hráči by samozřejmě neradi přišli o část svých příjmů. "Moji klienti jen chtějí, aby bylo dodrženo to, co je napsáno ve smlouvě," hájí stanovisko své ekipy hráčský manažer Pavel Vandas. Pod jeho křídla patří klokaní sexteto Zoubek, Lesák, Bednář, Obermajer, Raba, Koukal.

Právě jeden z jeho klientů David Zoubek má nakročeno do Finska, ale Vandas se na tento obchod moc vesele netváří. "Já jsem manažer hráče a o celém obchodu nevím vůbec nic. Jelikož za něj zodpovídám, vůbec se mi nelíbí jednání klubu. Ten si dohodne nějaké testy, ale nikdo neví, co Zoubka na severu Evropy čeká - kde bude bydlet, jak dlouho tam bude, co ho čeká za testy," čertil se v sobotu po utkání Vandas. V neděli se nakonec rozhodlo, že Zoubek do Finska odletí, jelikož již měl zamluvenou letenku i další náležitosti. (další podrobnosti o případu "Zoubek" v článku Zeba)

Vyjednávací pozici funkcionářů Bohemky navíc ztěžuje fakt, že ještě nebyly vyrovnány závazky z minulé sezóny a ochota hráčů k domluvě, tak příliš velká není . Přesto už se našel fotbalista, který na úpravu prémií přistoupil. Jako první podepsal poopravenou smlouvu kapitán Libor Janáček. "Na ostatní není vyvíjen nějaký zvláštní tlak, jak se psalo v novinách. Vše je věcí dohody," poopravuje článek Blesku Švarc. Vzájemná komunikace mezi Švarcem a Vandasem ale poněkud vázne. "Měli jsme na minulý týden dohodnutou schůzku. Měli být přítomni pánové Hruška, Dobiaš a Švarc, ale nikdo na Bohemce ve smluvené době nebyl. Jen paní Dozorcová na sekretariátu se omlouvala, že nikdo nepřišel," poukázal na jeden z důvodů problémové komunikace Vandas. Švarc kontroval jiným příběhem. "Ano, na tu schůzku jsem nepřišel, ale poté jsem panu Vandasovi několikrát volal a on mi nezvedal telefon."

U hořovického zábradlí se nic zásadního nerozhodlo. Fanoušek Bohemians má tedy další téma pro dlouhé večery. Chod klubu tento "spor" zatím nepoznamená. Hráči mají platné smlouvy, je úkolem vedení, aby je splnilo. "My jsme ochotni sednout si a diskutovat. Nejdříve se však musí vyřešit závazky z minulosti. Pokud by k tomu nedošlo, jsme připraveni celou věc předat arbitráži," připouští Vandas krajní řešení problému. Arbitrážní komise může Bohemians například zakázat jakkékoliv obchody s hráči až do vyřešení celé situace. Kontrakty nově příchozích hráčů už jsou ošetřené. Potvrzuje to i nový gólman Pavel Raba. "Kdybychom postoupili do ligy, tak mám ve smlouvě klauzuli, že se změní podmínky." Také slovenský útočník Jaroslav Kamenský má jinou smlouvu než většina stávajícího kádru. "Nemám velké bonusy za zápasy, ale například za góly. Když dám v sezóně více než deset gólů, tak splním podmínku pro vyplacení zajímavé částky."

Situace tedy není tak dramatická, jak ji líčí bulvární tisk, přesto bude zajímavé sledovat vývoj celé kauzy. Už v neděli v Teplicích proti Xaverovu totiž může například Janáček dostat za vítězství 12 tisíc korun, kdežto Lesák za stejný výsledek dostane 20 tisíc korun. Právě takovou částku totiž majitel klubu Pavel Švarc uvedl při otázce na prémie za vítězství v uplynulé prvoligové sezóně. Jednání mezi vršovickými funkcionáři, manažerem Vandasem i dalšími hráči mají přijít na řadu v tomto týdnu.