Rabovi se plní sny: dvojčata a Bohemka

Oproti minulé sezóně Bohemka snad získala jistotu v brance. Vábení vršovických funkcionářů neodolal <b>Pavel Raba</b>. Sedmadvacetiletý gólman měl do Bohemky přestoupit už v zimě, ale jeho manželka čekala dvojčata, tak se rozhodl zůstat své partnerce na blízku v Pardubicích. Tentokrát už neměl jediný důvod dvouletý kontrakt odmítnout. "Bohemce jsem od malička fandil, takže se mi vlastně splnil sen," říká sympatický gólman. Pavel Raba zatím čeká na svoji prvoligovou šanci. Během posledních tří let se v dresu druholigových Pardubic objevil ve 43 zápasech, ovšem tím zdaleka jeho sbírání zkušeností neskončilo. Zkoušel štěstí ve futsalu, dokonce se dostal i do širšího reprezentačního výběru.

Rabovi se plní sny: dvojčata a Bohemka

V zimě 2002 se mu naskytla šance jít do nejvyšší soutěže. V šestadvaceti letech už bylo na čase... "V zimě se mi ozval pan Švarc, ale nabídku jsem musel odmítnout. Manželka čekala dvojčata a nechtěl jsem odjíždět daleko. Jsem rád, že na mě Bohemka nezapomněla a ozvala se znovu," osvětluje první kontakty vytáhlý gólman.

"Teď už jsou dvojčatů čtyři měsíce, takže můžu být častěji mimo domov. Dohodl jsme se s Bohemkou, že budu dojíždět. Mám byt v Pardubicích a nechtěli jsme se stěhovat." Každý den absolvuje 100 kilometrů do Prahy a 100 kilometrů do Pardubic. Stejně jako jeho nedávný kolega z pardubického dresu David Šimon, který vysedával na lavičce Bohemians na jaře.

Pavla Rabu čekají lepší časy. Je jasnou jedničkou, což vyhlásil i trenér Hruška. Záda mu bude krýt dvojice Kolář - Charvát. "V přípravě se několikrát měnilo složení obrany. Mně to nevadí, můžu hrát s kýmkoliv. V systému Bohemky nejsou důležití jen obránci, ale také střední záložníci, kteří mají hodně defenzivních úkolů," poodhaluje zkušený gólman taje klokaní taktiky.

Kdo pamatuje Jaromíra Blažka v brance Bohemians, vzpomíná zajisté i na jeho hlasitou organizaci hry. To se v podání vršovických gólmanů v posledních letech vytratilo. Právě nedostatek komunikace mezi brankářem a zbytkem mužstva trenér Uhrin v minulé sezóně svým svěřencům hodně vytýkal. Nyní se na brankovou čáru do Ďolíčku vrací znovu bouřlivák. "Už od žáků jsem zvyklý křičet na celé hřiště. Vždy nás učili dirigovat hráče, i když vím, že mě hodně z nich vůbec nevnímá. Trenér Hruška mně to po příchodu do Bohemky ještě zdůrazňoval, ale nedělá mi to žádný problém."

Smlouvu v Bohemce má Raba podepsanou na dva roky. Pamatuje se v ní i na případný postup. "Ve smlouvě mám zakotveno, že pokud postoupíme, budeme jednat o nových podmínkách," potvrzuje klauzuli, která ve starších smlouvách ve Vršovicích chyběla. "Bohemka je pro mě velká výzva. Od malička jsem jí fandil, tak doufám, že si v jejím dresu zahraju první ligu."